Læserbrev

Er socialt arbejde foreneligt med det nuværende beskæftigelsessystem?

Spørgsmålet er, hvor meget socialrådgivernes handlerum skal indskrænkes, før de siger stop
Debat
14. marts 2018

Demonstrationer, protester, debatter, en 24-timerslivestreaming og to tv-udsendelser; henholdsvis Magtesløs i systemet på DR2 og Drømmen om førtidspension på TV 2, om menneskers vej ind og igennem beskæftigelsessystemet. Det burde få enhver jobcentersocialrådgiver til at stille sig selv følgende spørgsmål: Er socialt arbejde – som burde være en hjælperprofession, og som burde bidrage til øget trivsel hos de mennesker, vi arbejder med – foreneligt med det arbejde, vi udfører i jobcentrene?

Et argument, jeg hører fra socialrådgivere, er, at det er bedre, at vi er i jobcentrene, frem for at andre faggrupper, som ikke er uddannede, og som ikke har en helhedsorienteret tilgang til borgerne.

Argumentationen kan jeg også følge til en vis grad, men hvor lidt hjælp skal systemet yde, før det ikke længere er bedst, at socialrådgiverne er i jobcentrene? Hvornår er vores handlerum så indskrænket, og hvornår tvinger lovgivningen os til at gå så langt ud over vores fagetiske og menneskelige grænser, at vi siger stop?

Er det, når man indfører muligheden for at sanktionere økonomisk pressede mennesker, fordi de udebliver fra en samtale eller et tilbud og derved bidrager til yderligere fattiggørelse? Nej, åbenbart ikke. Det har vi gjort siden indførslen af ret og pligt i 1990’erne.

Hvad med når man laver en hel reform for at standse tilgangen til førtidspension og derved åbner op for muligheden for at drive klapjagt på mennesker, hvis arbejdsevne netop er så lav, at de for fem år siden ville have fået en førtidspension? Nej, åbenbart heller ikke.

Hvad så med når man indfører et kontanthjælpsloft og en 225-timersregel, som sender 50.000 flere mennesker ud i fattigdom, og hvis effekt på beskæftigelsen er, mildest talt, marginal: cirka 600 fuldtidspersoner (Rådet for Socialt Udsatte, 28. februar 2018 )? Nej, det var heller ikke nok til, at vi sagde stop.

Hvad så med sengepraktikker? Dødsfald og selvmord? At praktiserende læger råber vagt i gevær? Alle ting, som allerede er sket og som hver dag sker, men som stadig ikke fører til en større refleksion over socialrådgivernes berettigelse i beskæftigelsessystemet. Hvornår siger vi som hjælperprofession stop? Gad vide, hvornår nok er nok?

Sara Mujinovic, socialrådgiver, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Hvad så med sengepraktikker? Dødsfald og selvmord? At praktiserende læger råber vagt i gevær? Alle ting, som allerede er sket og som hver dag sker, men som stadig ikke fører til en større refleksion over socialrådgivernes berettigelse i beskæftigelsessystemet. Hvornår siger vi som hjælperprofession stop? Gad vide, hvornår nok er nok?"

Kære Sara Mujinovic, det er vi mange der har spurgt om i flere år.
Nu bebuder regeringen flere stramninger og sanktionsmuligheder på området, og jeres forkvinde Maibritt Berlau har udtalt, at det er at skyde med spredehagl, og vil ramme de mest udsatte hårdest, fordi de ikke formår at reagere på den slags pisk.

I socialrådgivere kan selvfølgelig også være bange for en fyreseddel - med god grund - men hvornår er nok nok?

Søren Andersen, Lasse Glavind, Laila Lund, Peter Hansen, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Verner Nielsen, Werner Gass, Torben Skov, Anne Schøtt, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Godt spørgsmål.

Søren Andersen, Lasse Glavind, Laila Lund, Lillian Larsen, Anne Schøtt, Werner Gass, Torben Skov, Katrine Damm, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kære Sara. Tak for dine kloge spørgsmål, der er som talt ud af min - og forhåbentlig mange andres - mund. Jeg har i årevis undret mig over at vi som fagfolk har så lidt gemslagskraft ift de, ikke bare forringede, men ofte problemforøgende foranstaltninger og regler, der indføres og vi som socialrådgivere accepterer og arbejder efter. Da jeg valgte at blive socialrådgiver for 45 år siden var det for at finde løsninger på menneskers problemer, for at hjælpe og for at udvikle frem for at indvikle. Det virker som om samfundet og dermed faget har bevæget sig i en helt anden retning. Det er utåleligt at se og høre på. Jeg har et manende motto hængende på min opslagstavle : "når du har været vidne til en uretfærdighed er uvidenhed ikke længere en undskyldning. Du må tage et etisk valg : at handle eller ej". Og hver gang jeg ser det må jeg beskæmmet konstatere at jeg ikke har handlet nok.
Dansk Socialrådgiverforening afholder,meget apropos, en temadag tirsdag den 20. marts, der hedder "luk jobcentrene". Den forventer jeg mig meget af. Måske afsæt til handling. Venlig hilsen Lone Møller

Lise Lotte Rahbek, Lasse Glavind, Laila Lund, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Werner Gass, Torben Skov, Anne Schøtt, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sociale foranstaltninger og arbejdsformidling skal adskilles - vi skal tilbage til et system, hvor folk på arbejdsmarkedet er i fagforening og a-kasse, mens folk, der er på kontanthjælp principielt er udenfor arbejdsmarkedet og derfor skal have en hjælpende hånd til enten at komme på arbejdsmarkedet eller få en tryghed igennem en fast pension. Samfundet har fået forkvaklede værdier om at blive så rigt som muligt, men det giver ikke mening, hvis ikke rigdommen omsættes i tryghed for alle.

Laila Lund, Rune Larsen, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Werner Gass, Torben Skov, Anne Schøtt, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Lone Møller
Det lyder forjættende med jeres tema-dag "Luk Jobcentrene" på Tirsdag d. 20. Marts :-)
Prøv at gøre lidt (megen!) reklame for sagen, det kunne være dejligt, hvis I kom i nyhederne.
Der trænger virkelig til at komme fokus på problematikken om beskæftigelsesområdet og dets annektering af de sociale aspekter.
Man får jo hele tiden tudet ørerne fulde af hvor dovne og nassende kontanthjælpsmodtagere er, senest idag med regeringens nye sanktionsudspil :-(

Lise Lotte Rahbek, Laila Lund, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Anne Schøtt, Werner Gass og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Praktikker, nyttejob (der findes flere jobcenterregi-skabte betegnelser for pseudo-arbejde) og meningsløse møder og kurser mm. er jobcenterets "kur" mod arbejdsløshed.
Det kan sikkert skræmme de få med muligheder væk fra systemet, men det store flertal, som af forskellige årsager bliver hængende i denne sump, er i fare for at få det værre og værre i kontakt med dette menneskefjendske, ikke-lyttende, klientliggørende, stigmatiserende, manipulerende og afsenderorienterede system.
Istedet for at regeringen/fagforeningerne/vi alle tager ansvar for et fair og mere fleksibelt arbejdsmarked, får de arbejdsløse ofte skyld og pisk og kommer vedvarende til at færdes i et system baseret på massiv social dumping, mistillid, tvang, straf, eksklusion og tilfredsstillelse af anden aktører.
Disse skader som forvoldes mod mennesker, som ofte har andre problemer end ledighed, bliver dyrt på sigt for både samfundet, de berørte og deres familier.

Lise Lotte Rahbek, Laila Lund, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Werner Gass, Torben Skov, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne Schøtt :
"Disse skader som forvoldes mod mennesker, som ofte har andre problemer end ledighed, bliver dyrt på sigt for både samfundet, de berørte og deres familier."

Det er nemlig helt rigtigt.
Fattigdommen går i arv, det er den rene nervegift, og går ud over hjernens udvikling, det psykiske velbefindende og udvikling af somatisk sygdom.
Det er en tikkende bombe i samfundet, men de nuværende politikere er enten ligeglade eller ignorante.

Laila Lund, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Werner Gass, Torben Skov og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar

Det er mere end 10 år siden jeg overhørte to socialrådgivere, hhv. privat og offentligt ansatte, samstemmende proklamere, at "en ordentlig socialarbejder arbejder ikke i jobcentret!" Og der er godt nok sket meget siden.
Men hvordan har det kunnet komme så vidt? I 70'erne var det som Steffen Gliese beskriver ovenfor. Det er stort og kompliceret, men lige noget for en journalist at grave i. Medierne og især DR og TV2 har et kæmpeansvar for, at det har været muligt at udskamme og ekskludere en befolkningsgruppe, så det næsten ligner jødeforfølgelserne. Men hvem står bag? Ihvertfald arbejdsgiverorganisationer og andre der har direkte gavn af at splitte arbejderneorganisationerne og de tilkæmpede rettigheder. Dermed har EU helt sikkert en finger med i spillet, gennem sine årlige anbefalinger til medlemslandene.
Jeg mangler et samlet og ærligt billede, som kan forstås uden flere års studier.

Sara Mujinovic, Lise Lotte Rahbek, Laila Lund, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Anne Schøtt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tilslutter mig fuldt og helt kritikken af 'public service'- medierne.
De har ikke gravet ordentligt i hvad der foregår.

Laila Lund, Peter Hansen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Anne Schøtt og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Mine tanker efter min ovenstående kommentar og en søgning ledte til dette udklip fra en bog om Mogens Fog.

”Når man hævder at ville eje frihed, må man samtidigt kræve forsvar for friheden”
”Derfor må vi til stadighed være på vagt, for ikke folkestyrets alt for højttalende og alt for nærsynede venner skal få lejlighed til at undergrave det ved at forsvare dets formelle sider på bekostning af dets indhold.”
Man kunne med andre ord ikke bruge sine politiske rettigheder i et repræsentativt demokrati til meget, hvis befolkningen på alle andre områder var fattigt og undertrykt. Fog citerede forfatteren Anatole France for spydigt at konstatere, at der i Frankrig var lighed for loven, da det både for rige og fattige var forbudt at sove under Seinens broer! Dermed kritiserede han den liberalistiske formalisme, som fokuserede på ord frem for på indhold.
Bedst mulige forhold for flest mulige mennesker måtte være samfundets overordnede målsætning, og i den forbindelse var det formelle og smalle demokrati ikke de svages redning.

Men jeg mener ikke at omvæltningerne efter demokratiets højttalende og nærsynede venner er tilfældig. Mon ikke den er resultatet af en nøje formuleret plan og et langt sejt træk gennem mere end 30 år? Måske helt fra 2. verdenskrigs afslutning, Marshalhjælpen og den kolde krigs begyndelse....

Iflg. dagens nyheder, er nye stramninger er på vej fra vor foretagsomme ven, Traktor Troels. Flommen af strafforanstaltninger går hurtigere og hurtigere. De er tæt på målet....

Laila Lund, Rune Larsen, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Skov -
Rigtig godt udklip :-)

Laila Lund, Karsten Aaen, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Nu vi er ved den store sociopati som overklassen har udbredt over hele landet, så lad os da se nøgternt på tallene:

De personalegrupper, som særligt er skåret ned, er både på ”bløde” velfærdsområder” og på tekniske områder:

• Lærere: knapt 7.000 færre.
• Pædagogisk personale: knapt 3.000 færre pædagogisk uddannet personale
• Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter: Godt 2.500 færre
• Dagplejere: Knapt 7.500 færre
• Social- og sundhedspersonale: knapt 11.500 færre
• Specialarbejdere: godt 3.500 færre
• Rengøringsassistenter: Knapt 3.500 færre

Skat og velfærd:

• 52 mia. kr. er der givet i skattelettelser de sidste 15 år.
• Der er sparet 26 mia. kr. på kommunal velfærdsservice siden 2007
• Topskat bidrager kun med 1,7 % af de samlede offentlige indtægter
• Skatteskandalen har kostet dansker mindst 80 mia. kr.
• Rige danskere skjuler mellem 100-288 mia. kr. i skattely
• Multinationale selskaber snyder for mellem 7-14 mia. kr. årligt i skat
• Selskabsskatten er sænket fra 50 % til 22 procent
• Formueskatten er afskaffet
• Danmarks rigeste familier har en særlig skatterabat på 1,3 mia. kr.

Danmark er et rigt land:

• BNP er vokset med 15 % siden 2001
• Nettoformuen er på 3.600 mia. kr.
• Virksomhederne havde et overskud på 227 mia. kr. i 2016
• De øverste 10 % har scoret 89,9 mia. kr. i indkomstfremgang siden krisen – halvdelen er gået til den rigeste procent.
• Mere end to millioner lønarbejdere må dele 114 mia. kr.

I Danmark er der velstand:

Lad os lave et tankeeksperiment, hvor vi finder ud af, hvor meget hver dansker ville have, hvis vi delte indtægter, formuer og overskud ligeligt. Så ville en almindelig dansk familie med to voksne og to børn:

• Have skabt værdier for 1,5 millioner.
• Have en formue på 1,35 millioner kr.
• Have fået samlede lønstigninger på mere end halv million siden krisen.

https://enhedslisten.dk/wp-content/uploads/2017/10/Rapport_Der-er-r%C3%A...

Sara Mujinovic, Karsten Aaen, Anne Schøtt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

@Torben Skov "Men hvem står bag? Jeg mangler et samlet og ærligt billede, som kan forstås uden flere års studier. EU har helt sikkert en finger med i spillet samt arbejdsgiverorganisationer". Først en udførlig liste over nedskæringer de sidste 10 år skrevet af Lisbeth Riisager Henriksen: https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

I årtier har politikerne nu arbejdet på overtid for at skabe fattigdom. Den voksende ulighed har til formål at føre til flere job til lavere løn, flere penge til virksomhederne, og færre til de fattige, Dansk Arbejdsgiverforening fryder sig over samarbejdet med politikerne.

Hvorfor siger politikerne ikke bare sandheden: Man ønsker at skabe fattigdom! Er det så svært at indrømme? Det er på tide at sige tingene som de er: "Vi vil have fattigdom, fordi pengene skal overføres til dem højere oppe i hierarkiet. Vi skaber fattigdom, fordi vi kan". Her er den store fattigdomsplan: Reformerne af efterløn, fleksjob og førtidspension og dagpenge er alle indført på baggrund af henstillinger fra EU.

I maj 2010 blev EU-Kommissionen og Rådet af stats- og regeringschefer enige om en række konkrete nedskæringer. På den baggrund vedtog den daværende VK-regering med stemmer fra Dansk Folkeparti den såkaldte genopretningspakke i juni 2010, som dagpengereformen var en del af.

Da regeringen i 2011 og 2012 gennemførte nedskæringerne af efterløn samt fleksjob og førtidspension, skete det også på baggrund af henstillinger fra Kommissionen og Rådet.

Kommissionen henstiller til Danmark om i 2011-2012 at implementere nedskæringerne af efterlønsordningen, ved at gennemføre en nedskæring af førtidspensionen og ved i højere grad at målrette tilskudsordninger fleksjobordningen mod de mest sårbare grupper. De anbefalede også indførelsen af budgetlofter i kommuner og regioner, som handler om Finanspagten.

EU’s stats- og regeringschefer vedtog i 2011 Finanspagten som en reaktion på finanskrisen. I 2012 valgte et flertal i Folketinget at slutte Danmark til Finanspagten uden en forudgående folkeafstemning. Finanspagten betyder, at politikerne i Folketinget har et meget snævert spektrum af værktøjer i den økonomiske politik, og at de ikke for eksempel kan vælge at lave investeringer i velfærden eller offentlig infrastruktur for at sætte gang i hjulene i en tid med høj arbejdsløshed.

Udgiftsloftet lægger stramme rammer for, hvor mange penge der er til den kommunale, regionale og statslige velfærd, selvom udgifterne stiger. Truslen om økonomiske sanktioner lægger samtidig et voldsomt pres på kommunerne om ikke at bruge for mange penge. Link til den store plan: "Fakta, sådan påvirker EU velfærden". http://www.folkebevaegelsen.dk/saadan-paavirker-eu-velfaerden/

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Sara Mujinovic

@ Eva Schwanenflügel:
"Nu bebuder regeringen flere stramninger og sanktionsmuligheder på området, og jeres forkvinde Maibritt Berlau har udtalt, at det er at skyde med spredehagl, og vil ramme de mest udsatte hårdest, fordi de ikke formår at reagere på den slags pisk."

Og et af de problemer jeg ser, er at, ja Majbritt har været ude og kritisere stramningerne, sådan som hun og Dansk Socialrådgiverforening har gjort med mange af de stramninger og forringelser, der har været i social- og beskæftigelsespolitikken de sidste mange år, men det bliver altid ved det. DS kritiserer, laver evt. høringssvar, der kommer for det meste ikke en ændring på baggrund af dette, som derfor fører til, at vi medlemmer accepterer forringelserne, trods bedre viden og trods indsigt i, hvordan det kommer til at påvirke de mennesker, vi arbejder med og så er det back to business. Lige pludseligt bliver de nye stramninger en del af vores hverdag, som vi ikke længere tænker over og godtager som det nye normale og efter noget tid, kommer gentager det sig.
Gad vide hvornår vi siger fra og nægter at acceptere forringelser i velfærden og forringelser, som skader vores medmennesker?

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Gad vide hvornår vi siger fra og nægter at acceptere forringelser i velfærden og forringelser, som skader vores medmennesker?"

Godt spørgsmål.