Læserbrev

Staten er ikke min mor

Vi behøver ikke børne- og socialminister Mai Mercados (K) opdragelsespanel. Forældreskabet et af de få steder, hvor staten ikke behøver at have direkte indflydelse på vores holdninger.
Debat
9. marts 2018

En YouTuber, en chefredaktør og en ’brobygger’ går ind i et mødelokale. Det er ikke begyndelsen på en joke, men et panel, der skal finde ud af, hvordan vi bør opdrage vores børn. Og så alligevel ikke – for som børne- og socialminister Mai Mercado (K) sagde på pressemødet, da hun nedsatte opdragelsespanelet, så er målet ikke at fortælle, hvad god og dårlig børneopdragelse er. Målet er, at vi skal snakke om opdragelse.

Selvmodsigelsen er himmelråbende.

Udover at det er underlig konservativ politik at give staten ansvaret for at undersøge, hvad god opdragelse er, så er forældreskabet et af de få steder, hvor staten ikke behøver at have direkte indflydelse på vores holdninger. Hvis vi vil have kritiske borgere i fremtiden, er det sundt at beholde et armslængdeprincip her.

Men er det så slemt? Intentionen er sikkert god. Mercado vil bare gerne sikre sig, at vi får os en snak om, hvordan man er gode forældre. Men behøver vi virkelig et panel nedsat af staten til det? Nej, selvfølgelig ikke.

Hvad er der galt i, at regeringen præsenterer endnu en stemme i debatten? Selv med hjertet på rette sted sender en statsligt autoriseret opdragelsesenhed et meget forkert signal. For selv om nogle af panelets medlemmer ved nok så meget om opdragelse, ligger der en uretmæssig autoritet i selve det, at panelet er nedsat af regeringen. Det fortæller den enkelte dansker, at opdragelsesspørgsmålet ikke er et, han eller hun selv kan svare på, men noget, som staten må blande sig i. Det er en umyndiggørelse af forældrene og i sidste ende en fratagelse af den sidste grad af opdragelsesret, de har tilbage i et samfund, hvor en stor del af børnenes tid ikke foregår hjemme hos mor eller far.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Desværre er det ikke det eneste sted som regeringen mener de skal blande sig. Løkke Rasmussens forslag - den såkaldte ghettoplan , kampen mod parallelsamfund - vil Løkke Rasmussen udnævne 3 "visemænd" der skal tage over hvis kommunerne ikke efter Løkke Rasmussens mening lever op til hans ghettoplan.
Hvorfor afskaffer Løkke Rasmussen ikke de 98 kommuner og selv tager hele ansvaret.

Frede Jørgensen

Mai Mercado vil meget gerne have
en konservativ opdragelseskanon.