Læserbrev

Stop med klimasymbolpolitikken

Det koster for samfundet at have sommertid, og vi får ingenting tilbage
Debat
21. marts 2018

Den kommende weekend byder på både World Earth Hour og skiftet til sommertid. Til World Earth Hour opfordres vi til at slukke for lyset en time, og med sommertid tvinges vi til at stille uret en time tilbage for at spare på belysningen.

Det lyder jo som gode grønne initiativer, men de er begge symbolske og ændrer intet i det store hele. Samtidig er de udtryk for en forældet måde at tænke energipolitik på.

Med de moderne, energieffektive pærer er det ikke denne type initiativer, der lyser vejen op mod en grønnere verden. Der er selvfølgelig ingen grund til at tænde mere lys, end man behøver. Men hvis man vil gøre noget godt for klimaet, så kan man gøre langt mere end slukke for lyset i en time.

I stedet kunne man spise en vegetarisk ret til aftensmad og reducere sin CO2-udledning mindst ti gange så meget. Eller man kunne erstatte sommerens USA-tur med en ferie i Europa, det ville reducere mindst 10.000 gange så meget.

Sommertid er lige så symbolsk og virkningsløst. Det gør intet godt for vores klima, økonomi eller sundhed. De steder, hvor man for nylig har enten indført eller afskaffet sommertid, har det ikke ændret på energiforbruget. Men i Europa stiller vi stadig urene og beholder alle generne: Der er flere trafikuheld og lavere produktivitet i ugen efter skiftet på grund af søvnmangel.

Det koster altså for samfundet at have sommertid, og vi får ingenting tilbage.

Det må vist kaldes en dårlig handel. Er man glad for de meget lyse aftener, kan man blot selv stå en time tidligere op.

Så lad der gå et lys op for folket og lad os føre klimapolitik, der faktisk virker. Når vi absolut skal sætte uret frem i weekenden, så lad det nå frem til 2018. Det nytter ikke, at vi hænger fast i fortiden, hvor vi troede, at vi reddede verden ved blot at slukke lyset. Klimaudfordringen er langt større, og den skriger på mere end symbolske handlinger.

Philip Tarning-Andersen, klimaordfører i Radikal Ungdom, Aalborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Venning

Jeg er meget enig. Sommertid er forlængst passé. Idag medfører skiftet betydelig gene for mange mennesker men absolut ingen reel gevinst.
Sommertid har altid været en dårlig idé, men i en tid med elektrisk lys og vekslende arbejdstider er det nærmest fornærmende dumt.

Men lur mig, om der ikke alligevel kommer en mindre storm af gåturs-entusiaster der bare elsker at stå op og gå med hunden eller konen eller hvem der nu skal luftes, i det tidlige lys.

Vibeke Schiøtz

Ja, lad os få samme tid hele året - men lad det være sommertid! Det er om eftermiddagen skolebørnene går til fritidsaktiviteter og har glæde af en time ekstra lys. Det samme gælder de fleste af os andre. Om vinteren er det under alle omstændigheder mørkt når man står op. Med vintertid er det også mørkt når man kommer hjem. Med permanent sommertid vinder vi alle en ekstra lys time til aktiviteter sidst på dagen. Landmændene, som måske finder sommertid en ulempe, er trods alt meget få i antal, sammenlignet med alle de mange, som vil få glæde af permanent sommertid.

Lillian Larsen

Jeg foretrækker normaltid. Det er koldere, jo tidligere man står op. Så hellere en lidt lunere, lysere og længere morgen.