Læserbrev

Venstrefløjens EU-politik skal være social, ikke national

Vi skal formulere en EU-politik, som tjener slagteren i Svendborg; ikke millionæren i Madrid
26. marts 2018

Venstrefløjens vision for Europa og EU lider under at tænke nationalt i stedet for at tænke socialt og fokusere på at forbedre almindelige menneskers liv.

Der sker noget mærkeligt, når venstrefløjen skal tale for europæisk samarbejde. Man taler om, hvor sundt EU-samarbejdet er for dansk økonomi, hvor mange arbejdspladser Danmark får ud af det, og hvor meget Danmark eksporterer for. Selv om alt det er rigtigt, er det et problem, at vi i virkeligheden præsenterer en liberal idé, som handler om, at økonomi er det eneste, der betyder noget, og en nationalistisk tanke, som handler om Danmark som nation. Det er ikke det, jeg som socialist står for.

I en hvilken som helst anden sammenhæng ville det også være fuldstændig langt ude, at det vigtigste for en socialist skulle være Danmark som nation, eller hvor meget store selskaber eksporterer for. Vores projekt må og skal handle om at skabe muligheder for almindelige mennesker og om at tøjle de store multinationale virksomheder, som rager til sig på fællesskabets bekostning. Vi skal formulere en EU-politik, som tjener slagteren i Svendborg; ikke millionæren i Madrid.

Der er også nødt til at være en sammenhæng mellem vores politik og kommunikation. Jeg oplever gang på gang, at når det kommer til EU-spørgsmål, taler vi til menneskers frygt. I den offentlige debat om retsforbeholdet så vi kampagner, som nærmest beskyldte enhver, som ville stemme for at bevare forbeholdet, for at være på pædofiles side. Når vi maler den slags skræmmebilleder, taler vi ind i højrefløjens evige strøm af ting, som man skal være bange for.

Som socialister skal vi tale til folks håb, ikke deres frygt. Vi skal komme med løsninger på de udfordringer, som folk udmærket er klar over findes – det behøver vi ikke opfinde skræmmebilleder til. Det, vi skal opfinde, er visioner, og hvilke skridt vi kan tage i dag for at komme derhen.

Hvis vi ikke tør præsentere et socialt europapolitisk projekt og tale om almindelige menneskers hverdag, kommer vi til at lægge brænde på de borgerliges bål.

Tom Weinreich er teologistuderende og medlem af SF Ungdoms landsledelse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu