Læserbrev

Braad Thomsen: Hvordan kan nogen ved deres fulde fem mene, at jeg går ind for incest?

Jeg har altid understreget, at jeg er principielt modstander af incest og pædofili, som jeg betragter som et produkt af syge familieforhold
Jeg har altid understreget, at jeg er principielt modstander af incest og pædofili, som jeg betragter som et produkt af syge familieforhold, skriver Christian Braad Thomsen 

Jeg har altid understreget, at jeg er principielt modstander af incest og pædofili, som jeg betragter som et produkt af syge familieforhold, skriver Christian Braad Thomsen 

Niels Hougaard

Debat
5. april 2018

Informations kulturjournalist, Anna von Sperling, og kulturredaktør, Katrine Hornstrup Yde, forholder sig den 23. marts i Information til den besynderlige Deadline-udsendelse, jeg medvirkede i den 16. marts. Men deres udmeldinger tyder ikke på, at de forstår, hvad problemet var.

Det var i al sin enkelhed, at min modpart, journalist Søren K. Villemoes, bombarderede mig med påstande om, at jeg går ind for pædofili og incest, og igen og igen måtte jeg gøre opmærksom på, at det var løgn.

Hornstrup Yde mener i den sammenhæng, at jeg skulle opfatte seksuelle kontakter mellem fædre og døtre som »potentielt uproblematiske«. Og i en leder den 28. marts påstår Sperling, at jeg opererer med en 10-årsgrænse for lykkelige incestforhold.

Ingen af delene har noget på sig, men jeg har da for mange år siden henvist til, at der i en amerikansk undersøgelse er dokumenteret en 10-årsgrænse. Undersøgelsen er foretaget af psykiateren Joan Nelson, der anfører, at hun selv havde et incestuøst forhold til sin far, som hun betragter som sit livs lykkeligste erotiske forhold. Sperling mener, det er »usigeligt dumt« at publicere den slags forhold. Det er da vist første gang, en journalist mener, at man skal lukke øjnene for virkeligheden.

Jeg har altid understreget, at jeg er principielt modstander af incest og pædofili, som jeg betragter som et produkt af syge familieforhold. De, der kender min første dokumentarfilm, Herfra min verden går, vil vide, at filmen rummer en beretning fra en kvinde, der som femårig blev voldtaget af sin fars ven, og at dette overgreb siden har forhindret hende i at knytte erotiske kontakter i sit voksenliv. Hvordan kan nogen ved deres fulde fem mene, at jeg går ind for den slags forhold.

Omvendt kan man jo også ude i virkeligheden komme ud for incestuøse og pædofile forhold, der modsiger ens principper. Jeg har for eksempel en god bekendt, der i mange år har levet i et harmonisk homoseksuelt parforhold, men som fastholder, at han havde sin lykkeligste erotiske oplevelse som 12-årig, da han var sammen med en voksen mand.

Det tilkommer ikke mig at belære ham om, at der tager han nok fejl. Jeg må tværtimod lade mig belære om, at når ens principper modsiges af virkeligheden, bør man ikke altid lade principperne besejre virkeligheden, men i stedet lade virkeligheden relativere principperne. Evnen til at tænke i paradokser er vigtig, hvis man vil lære virkeligheden at kende.

Jeg går ud fra, at Informations læsere magter denne modsætning.

Christian Braad Thomsen er filminstruktør og forfatter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Alene at beskrive pædofile forhold i et objektivt sprog, udsætter CBT for kritik fra dem der ønsker konfrontation.

Men at træde varsomt har nu aldrig været CBT's metode.

Stine Hansen Jammeh

Du husker sikkert ikke den heftige diskussion, der opstod på Strandvejens Pædagog Seminarium i 1987, efter du havde vist din film med din 2-3 årige datter og dig. Filmen om det faste ritual du havde, når du havde hentet din datter fra daginstitution, inden din kone/kæreste kom hjem. Hvor du lå fuldklædt på sengen og barnet var nøgen, hun hoppede rundt i sengen og satte sig flere gange på dit ansigt. Bagefter forsvarede du dit afslappede samvær med barnet og så intet galt i det. Du beskrev også forhold mellem voksne og børn, hvor du skråsikkert påstod, at barnet med garanti ingen skade havde taget. Siden den gang, har dit navn Christian Braad Thomsen altid været koblet sammen med en der anderkender pædofili. Tag du ud på Pædagogisk Cambus nu i 2018 og vis din film. Jeg tror ikke du slipper for det ry, du her forsøger at formulere dig ud af. Venligst Stine Hansen Jammeh

Maria Jensen, Markus Lund og Vibeke Dam anbefalede denne kommentar
Stine Hansen Jammeh

Du husker sikkert ikke den heftige diskussion, der opstod på Strandvejens Pædagog Seminarium i 1987, efter du havde vist din film med din 2-3 årige datter og dig. Filmen om det faste ritual du havde, når du havde hentet din datter fra daginstitution, inden din kone/kæreste kom hjem. Hvor du lå fuldklædt på sengen og barnet var nøgen, hun hoppede rundt i sengen og satte sig flere gange på dit ansigt. Bagefter forsvarede du dit afslappede samvær med barnet og så intet galt i det. Du beskrev også forhold mellem voksne og børn, hvor du skråsikkert påstod, at barnet med garanti ingen skade havde taget. Siden den gang, har dit navn, for mig, altid været koblet sammen med en der anderkender pædofili. Tag du ud på Pædagogisk Cambus nu i 2018 og vis din film. Jeg tror ikke du slipper for det ry, du her forsøger at formulere dig ud af.

Dorte Sørensen

Undskyld jeg har ikke fuldt med CBT privatliv og film herom - MEN en overgang var det ret almindeligt at børn og voksen gik mere eller mindre påklædte. Fx. når det var rigtigt varmt så løb børnene i min daginstitution nøgne rundt i gården og badede i nogle bassiner. Det var der ingen der havde ondt af eller lag noget seksuelt i.
Mht. debatten (som jeg heller ikke så) i DR2 var det ikke mere Søren K. Villemoe formål at diskreditere de såkaldte 68'er og gøre dem alle til pædofile osv.

Per Klüver, Hanna Grarversen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Hvordan kan du, der skal forestille at være ved dine fulde fem, fortrænge i den grad som du nu gør det, hvad du sagde i Radio 24syv?

Du angriber herover Søren Villemoes, men han var altså slet ikke med i studiet på radioen, vel?

https://www.radio24syv.dk/udvalgte-nyhedshistorier/1970-er-instruktoer-d...

Jørgen Wind-Willassen

Nøgenhed er desværre gjort til en krænkende adfærd i dag.
At blande nøgenhed og pædofili sammen er noget rod.
Den nøgne naturlige krop forsvinder mere og mere.
Erstattes af forkvaklede kropsidealer og en syg adfærd.
Lad os komme tilbage til frigjortheden, der var i en meget kort periode.
Uden at dyrke pædofilien.
Voksne skal kende grænsen i samværet med børnene - børnene skal først lære disse grænser - af de voksne.
Et par nøgne bryster og tissemænd på Facebook som bortcensureres, illustrerer fint udfordringerne.

Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Jeg har fulgt (intenst) dette store offentlige angreb på Christian Braad Thomsen (CBT) men helt ude på sidelinjen. For CBT fik virkelig udfordret mine grænser i mit forsøg på at forstå CBT i denne sag. Nu kan og vil jeg ikke andet og mere end takke CBT for dette bidrag til min forståelse. Nu kan og vil jeg lægge denne sag til side, jeg mener ikke det er mere at komme efter.

CBT forsvarer ikke pædofili og incest, CBT forsvare retten til at tale om seksuelle relationer mellem børn og voksne, også de ulovlige.

Martin Madsen

Efter CBT's interview i 24/7 er der ingen tvivl tilbage om at han forsvarer incest og pædofili.

Merete von Eyben

Interview med Chr. Braad Thomsen i BT den 7 november 2012: "Jeg har kendt til pædofile forhold, hvor drengen har været under 15 år og manden 25-30 år. De har begge været meget lykkelige, og hvis begge parter er tilfredse og glade for det, synes jeg ikke, det er forkert," siger han. Medmindre journalisten selv fandt på den udtalelse uden at rådføre sig med CBT, så ligner det altså til forveksling et forsvar for ulovlige seksuelle forhold mellem børn og voksne, i.e. pædofili. Børn der nægter at spise sund mad og kun vil have slik, sodavand og nutellamadder er i reglen også "tilfredse og glade." Det betyder bare ikke, at de ikke bliver alvorligt fejlernærede, hvis deres forældre lader dem få deres vilje. De er nemlig ikke modne nok til at kunne overskue følgerne af deres handlinger. Og det samme gælder sex mellem børn og voksne. Begge dele kan føles frydefuldt i øjeblikket, men er skadeligt på længere sigt.

Stine Hansen Jammeh, Maria Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Vover pelsen. Vi skal til enhver tid kende et samfunds tendenser mod at drive heksejagt. Når det gælder seksualitet, kroppen, det sanselige så er der næsten fri leg for fordomme, særlige rettigheder for det 'normale' og helt konkret fri leg til at udskælde det afvigende. Jeg kender ikke Braad Thomsen og ej heller hans positioner i forhold til seksualitet og børn. Så dette skriv er hverken for eller imod, men blot en påmindelse om at uanset vores postioner og værdier, så det vores evne til at diskutere det seksuelle, vores krop og også børns forhold til seksualitet, der kendetegner et udviklet samfund. Når det handler om pædofili og incest så er nuværende'håndtering' set fra et os der arbejder med børn professionelt fx som psykolog, ofte underlagt meget vanskelige vilkår i sager hvor der indgår anklager om seksuelle overgreb. Vanskelighederne falder i flere forhold, men et af forholdende er de omgivendes voksnes reaktion på overgreb eller anklager om overgreb. Forskningsgruppen Paradox, forankret på Århus Universitet forsker i frygt for pædofili og frygt for pædofilianklage i hele samfundet og i daginstitutioner i særdeleshed. Det er ikke et 'nemt' forskningsområde og tildeling af forskningsmidler falder ikke lige ned på forskergangen. Deres forskning beskæftiger sig med den måde, hvorpå frygt for pædofili og frygt for pædofilianklage kommer til udtryk i samfundet, og de mentale, diskursive, institutionelle og kulturelle ændringer, de to fænomener medfører. De har fokus på mulige utilsigtede langtidsvirkninger, der bl.a. kan være:

tab af basal tillid mellem borgere, både mellem voksne og mellem børn og voksne
uhensigtsmæssige adfærdsændringer over for børn, især i daginstitutioner
institutionelle ændringer, bl.a. praksisændringer i daginstitutioner
en underminering af mandens kulturelle identitet og herunder især den mandlige pædagogs værdi på arbejdsmarkedet

Jo der er god grund til at holde fast i sagligheden. Der er ikke noget der tyder på at vore nuværende indsats mod seksuelle overgreb på børn (ej heller mod kvinder) tegner et lyst billede af fremtiden med færre overgreb . Jeg har ikke de vise sten, men reservere vi pædofili og børns seksualitet som unævneligt og udelukkende med sanktioner for øje, så hjælper det næppe hverken børn eller voksne.

Christian Braad Thomsen,

Dine mundtlige retoriske formuleringer har aldrig været din stærke side, som jf. Deadline-udsendelsen var af sådan en uacceptabel og usmagelig karakter, at de er anledningen til den turbulens (og shitstorm), som du er blevet mødt med af journalister, medier og almindelige danskere. Forståeligt nok.

Du ligger som du har redt – og du burde tænke før du taler.

Ingen respekt herfra. Jo vist er der nogle enkelte, som ikke har taget skade af incest og pædofile tilnærmelser, men at bilde folk ind, at det er lige så normalt at tage skade som ikke at tage skade, det er at tage skyklapper på. Når du ikke utvetydigt vil tage afstand fra denne seksuelle fetisch, så siger det jo sig selv, at folk vil opfatte dig som en apologet. Folk opfatter også mig som en apologet, fordi jeg i Politiken ikke vil tage afstand til mænds brug af sexrobotter (der i sin essens bare er avanceret sexlegetøj på linje med så meget andet) alene fordi, at en masse kvinder lider under pornoficeringen, men så må de tro dét. Så tag at stå ved, at du anerkender visse pædofile og incestuøse forhold som ligeværdige. Lad være med at prøve at lyve eller bagatellisere dig ud af det. Det hjælper ikke. Fra mand til mand: træd i karakter og tag ansvar for dine ytringer og dine handlinger - det kommer du længst med.

kjeld hougaard

Til Marcus Lund. CBT er en gammel mand. Det er måske lidt tabu, men cognitive funktioner og tankens klarhed øger ikke med alderen, så der er grænser for hvad man kan kræve. Selv i dagens tekst: stik imod hvad han siger indledningsvis: det fremgår af teksten han er just ”principielt” IKKE imod pædofili og incest. At fænomenerne forekommer ”modsiger hans principper”??? Og har man været i rampelyset hele sit liv, er det svært selv at se hvor længe legen er god, når man nærmer sig de firs.

Merete von Eyben: Her synes jeg at du rammer sagens kerne. Det er ikke nogen undskyldning, at barnet gav udtryk for, at han eller hun "ville selv" og umiddelbart virkede glad. Et barn kan ikke overskue konsekvenserne. Børn er biologisk præprogrammerede til at forsøge at gøre de voksne tilpas, og sige og gøre det, de fornemmer er populært. Deres overlevelse afhænger af det. Det må en voksen aldrig udnytte. Børn har ikke erfaring i at sætte grænser og være afklarede omkring hvad de vil og ikke vil, og de mangler både fysisk og psykisk styrken til at sætte sig igennem overfor en voksen. Derfor har vi voksne et ansvar for at beskytte børn mod de af deres impulser, der er skadelige for dem.

Kurt Svennevig Christensen

Til Kjeld Hougaard: Det du skriver er ikke tabu, det er bare noget vrøvl. Om nogen i denne sag har Christian Braad Thomsen virkelig forsøgt at forklare alle, i det offentlige rum, hvad han mener og står for - det kan læses ovenfor.

Det du og andre forlanger af CBT er at han enten ikke taler med og om de pædofile, eller når han gør det skælder dem, slår dem, melder dem til politiet eller hvad man nu tænke kan. Det er det krav fra dig andre som CBT, og nu også jeg, synes er noget vrøvl.

Det har været svært for mig at forstå CBT i denne sag, men jeg har aldrig været i tvivl om det var min opgave, for CBT udfordrer mig og mine grænser, og det har jeg stor respekt for. CBT er også aktiv i et større angreb mod MeToo forsvaret, her er jeg dog stadig overbevist om at at være meget uenig med ham.