Debat
14. april 2018

Laika

For præcis 60 siden, den 14. april 1958, brændte rumfartøjet Sputnik 2 op i rummet efter ni kredsløb om Jorden. I Sputnik var verdens første levende væsen ombord, sovjethunden Laika. Laikas opsendelse i rummet gjorde hunden til verdens første kosmonaut.

Løgnere

Sovjetunionen håbede, at Laika ville holde sig i live i ti dage, men efter få timer døde hun af overophedning. Sovjetunionen fortalte dog ikke sandheden, men sagde, at hunden levede længere tid end forventet. Først 45 år efter kom sandheden frem.

Herreløse

Adilja Kotovskaja trænede hundene, der indgik i det sovjetiske rumprogram, og forklarer, at man valgte herreløse hunde til rumprogrammet, fordi de var mere selvhjulpne og mindre krævende. Laika var også herreløs og blev fundet i Moskvas gader.

Jurij Gagarin

Fire år efter Laikas opsendelse kunne Sovjetunionen for første gang sende et menneske ud i rummet. Kosmonauten Jurij Gagarin blev det første menneske i rummet den 12. april 1961, da han blev sendt op med rumfartøjet Vostok 1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her