Kommentar

Grindr var et trygt samlingssted for homoseksuelle mænd. De har svigtet os ved at dele vores hiv-status

Dating-appen Grindr var med til at revolutionere homoseksuelles forhold til hiv. Men nu har den sat fremskridtene over styr ved at dele brugernes hiv-data
På alle Grindr-profiler er et indbygget felt, hvor brugerne kan lade hinanden vide, om de er hiv-positive eller -negative. På billedet ses Jack Harrison-Quintana, direktør for lighed i Grindr

På alle Grindr-profiler er et indbygget felt, hvor brugerne kan lade hinanden vide, om de er hiv-positive eller -negative. På billedet ses Jack Harrison-Quintana, direktør for lighed i Grindr

Mark Makela

Debat
9. april 2018

Homoseksuelle mænd har altid haft behov for trygge samlingspunkter, hvor de kan mødes uden at blive mødt med stigmatisering og fordømmelse. Eller endnu vigtigere: uden forfølgelse og vold.

De seneste årtier har de samlingspunkter i vid udstrækning været homobarer og klubber, hvor homoseksuelle mænd søgte hen for at ’være sig selv’ på en måde, der ofte ikke var mulig i det omkringliggende samfund. Den omstændighed, at klubberne var fyldt med mænd, var ikke bare en sidegevinst. Det var hele pointen.

I disse digitale tider har mange homoseksuelle mænd, på godt og ondt, fundet en erstatning for klubbernes frirum og seksuelle potentiale i datingappen Grindr. Så meget desto mere bekymrende var det, da det i sidste uge kom frem, at Grindr har delt informationer om brugerne – herunder deres hiv-status – med to firmaer, der skulle opdatere appens software.

Ny åbenhed

Nogle vil måske finde det overraskende, at Grindr overhovedet var i besiddelse af så følsomme helbredsmæssige oplysninger om brugerne. Men sådan er åbenhedskulturen på internettet. Og taget i betragtning, hvad folk ellers udveksler billeder af over internettet, virker det ikke så grænseoverskridende at afsløre, om man er hiv-smittet på en datingapp.

På alle Grindr-profiler er et indbygget felt, hvor brugerne kan lade hinanden vide, om de er hiv-positive eller -negative. Hiv-positive brugere kan yderligere specificere, om virussen er på et stadie, der er forbundet med smittefare, ligesom hiv-negative brugere kan sige, om de modtager den hiv-forebyggende behandling PReP.

Det har ikke altid været nemt eller social accepteret at dele sin hiv-status. Før internettet var det ofte forbundet med tåkrummende udvekslinger på barer, nervøs mumlen, mens man klædte sig af foran en fremmed, og angstprovokerende afsløringer på tredje date. Det slipper vi for nu, hvor det fremgår tydeligt af appen.

Den teknologiske revolution havde ikke været mulig uden sociale og medicinske fremskridt. Opfindelsen af PReP var et kvantespring for homoseksuelle mænd. Pludselig er det ikke længere en kalkuleret risiko for en hiv-negativ mand at tage hjem sammen med en hiv-positiv, sådan som det var dengang, man aldrig helt kunne slippe frygten for, at kondomet skulle springe.

Det har, sammen med hiv- og homoseksuelle aktivisters utrættelige kamp, ført til, at de stigmaer, der er forbundet med at være kærester eller dyrke sex med en hiv-positiv fyr, er blevet betragteligt mindre. Særligt blandt homoseksuelle mænd.

Sidste år viste en YouGov-måling, at 39 procent af befolkningen ville have det dårligt med at være kærester med en hiv-smittet. Blandt homoseksuelle var det tilsvarende tal blot 14 procent.

Svigt

Det er netop disse fremskridt, der gør det så bekymrende, at Grindr har delt brugernes data. Forestillingen om, at Grindr er et trygt samlingssted kun for homoseksuelle mænd, er selve årsagen til, at så mange har været villige til at dele deres hiv-status. De har ikke skulle bekymre sig om heteroseksuelle kollegaer, bekymrede mødre eller nysgerrige naboer. Mændene har opgivet de oplysninger, de var trygge ved at dele med potentielle kærester eller sexpartnere – ikke alle mulige andre.

Efter det er kommet frem, at Cambridge Analytica udnyttede uforvarende facebookbrugeres data, er de fleste af os nok blevet mere tilbageholdende med at dele stærkt følsomme oplysninger med private virksomheder. Jeg frygter, at Grindr’s manglende diskretion vil afholde appens brugere fra at opgøre deres hiv-status.

Det kan potentielt udsætte homoseksuelle mænd for noget, der er langt værre end hacking: En tilbagevenden til en svunden tid, der synes at ligge lige så langt tilbage som Margaret Thachters højblå blazerjakker, hvor homoseksuelle mænd må kæmpe med hemmelighedskræmmeri og frygt for at afsløre deres hiv-status.

Det værste ved denne sag er, at homoseksuelle mænd oprigtigt troede, at Grindr var et trygt samlingssted. Et sted, hvor vi kunne være fri for fordømmende blikke. Et sted, hvor vi kunne føle ostrygge og forstået. Nu viser det sig, at det bare er endnu et stort teknologifirma.

Brian Moylan er popkulturskribent.

© Information og Guardian. Oversat af Mathias Sindberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Giver man sine personlige oplysninger til et kommercielt foretagende, hvor disse oplysninger er en del af forretningsmodellen, så ved vi vist alle i dag, efter denne sag og Facebook, at privatliv og fortrolighed er en illusion.

Og langt de fleste er ligeglade. Skræmmende.