Læserbrev

Historien gentager sig – nu i Ungarn

Det ungarske demokrati er fare. En ting er sikkert: Noget må der gøres, hvis vi er seriøse omkring demokratiet i Europa – passivitet vil kun hjælpe antidemokraterne
Debat
24. april 2018

Siden Viktor Orbán blev premierminister i Ungarn i 2010 er det ungarske demokrati med stor hast blevet indskrænket og banket på plads.

Orbáns mange angreb på demokratiet er blevet grundigt dækket af medierne i forbindelse med parlamentsvalget den 8. april, hvor Orbáns parti fik 49 procent af stemmerne, men løb med over totredjedele af sæderne i parlamentet.

Som et middel til at straffe Orbán, og dermed styrke demokratiet i Ungarn, taler man i EU om at fratage landet stemmeret i EU’s ministerråd. Man har også talt om at koble EU-finansiering sammen med overholdelsen af demokratiets principper – noget der ville gå hårdt ud over Ungarns økonomi.

En ting er sikkert: Noget må der gøres, hvis vi er seriøse omkring demokratiet i Europa.

Den ungarske forfatter Arthur Koestler skrev i sin selvbiografi Pilen i det blå (1952), at en af årsagerne til demokratiets fiasko i mellemkrigstiden var de vestlige demokratiers manglende evne og vilje til at skride ind og hjælpe deres ungarske meningsfæller, da kommunisten Béla Kun i 1919 væltede det spæde ungarske demokrati dannet efter Første Verdenskrig med Mihály Károlyi i spidsen.

Koestler skrev:

»I stedet for at yde støtte vendte de deres liberale allierede i ryggen og agerede fødselshjælpere for den magt, der var indstillet på at ødelægge dem.«

Denne passivitet hjalp antidemokrater flere steder i Europa.

Nu er demokratiet endnu en gang i fare i Ungarn. Vi europæiske demokrater må begynde at spørge os selv, om vi har råd til at gentage fortidens ligegyldige indstilling til angreb på demokratiet i andre lande.

Det europæiske landskab ser godt nok meget anderledes ud i dag, end det gjorde i 1919, og demokratiet er i mange lande stærkt forankret i institutioner og i folket. Men nu skal det europæiske demokrati, med EU i spidsen, vise, at det også kan stå imod og slå igen, når demokratiet er under angreb. Særlig De Konservative, som sidder i samme gruppe som Orbáns parti i Europa-Parlamentet, må spørge sig selv, om det er dét værd.

Orbán er ingen ven af demokratiet – lad os nu begynde at handle derefter.

Frederik Damgaard, København

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her