Læserbrev

Der er intet beundringsværdigt ved Cuba

Dagbladet Information kalder fordelingen af samfundets goder på Cuba for »beundringsværdigt«, men samtidig er det ikke er muligt at eje jord og ejendom, og på flere områder er der mangel på frihed. Lighed bør ikke være et mål i sig selv
24. april 2018

Det kommunistiske, totalitære regime på Cuba blev onsdag den 18. april til min store overraskelse lovprist på forsiden af Information. Hen over et billede af de to Castro-brødre proklamerede avisen i store typer, at Castroerne har skabt »et lige samfund med en beundringsværdig fordeling af samfundets goder, gratis uddannelse og sundhed til alle«.

Jeg måtte læse det en gang til. Jo, der stod »beundringsværdig«. Og det blev gentaget inde i avisen (»Næsten 60 år med Castro og jagten på paradis«, Dagbladet Information, 18. april).

Forholdene på Cuba er tidligere blevet romantiseret. Blandt andet af Mogens Lykketoft (S), der i en kronik fra 1987 kaldte det »charmerende sambasocialisme« og skrev, at revolutionen »i sin oprindelse var cubanernes eget valg«.

Selv har jeg meget svært ved at se noget beundringsværdigt eller charmerende i det undertrykkende regime.

Jeg har også svært ved at se det beundringsværdige i ligheden på Cuba. For prisen er høj.

Information konstaterer, at det er mangel på frihed. Både i forhold til at bosætte sig og rejse frit, tale frit, stille spørgsmål ved magten og vælge ledere. Men prisen er også, at landet er tilbagestående.

BNP pr. indbygger er kun lidt over en tiendedel af det danske. FN-organisationen WFP skriver på sin hjemmeside, at knap en tredjedel af landets småbørn døjer med jernmangel. Landbrugsteknologien er forældet. Så produktiviteten er lav, og mange afgrøder går til spilde.

Befolkningen har i mange år været afskåret fra almindelige materielle goder: Det er blot ti år siden, at Raul Castro som ny præsident tillod salg af computere, DVD-afspillere og mobiltelefoner og tillod, at cubanere overnattede på turisthoteller.

Det er i dette årti, at befolkningen har fået adgang til at købe nye, importerede biler efter mange år med både sanktioner fra USA og restriktioner fra de cubanske myndigheder. Men mange biler i gadebilledet er stadig fra 1950’erne på grund af skyhøje afgifter. I 2015 kostede en mellemklasse firedørs Sedan over 700 gange så meget, som en cubaner fik i månedsløn.

Kontrasten mellem Cuba og Danmark er stor. Det er for mig med til at illustrere, at lighed ikke må være et mål i sig selv. Vi skal derimod give borgerne muligheder. Ikke bare for uddannelse, men også for et godt liv.

Vi skal også skabe velstand. Når BNP herhjemme er steget med 9.200 kr. pr. dansker siden seneste valg, er det ikke lige meget. Det bidrager til, at vi kan bo ordentligt, købe en bil, betale regningerne og have råd til gode oplevelser.

Her er der lang vej igen på Cuba. Informations artikel konstaterer, at det ikke er muligt at eje jord og ejendom. Det er der intet beundringsværdigt i.

Læs den omtalte artikel om Cuba her.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, økonomi- og indenrigsminister (LA)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Har du ikke noget at lave - Simon ?

Egon Clausen, Poul Erik Pedersen, Verner Nielsen, Anders Graae, Peter Marckwardt, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Klaus Kristensen

Der er meget i Cuba, der ikke er beundringsværdigt, men landets uddannelse og sundhedsvæsen for alle fortjener ros. Og cubanerne er stolte af det! Under en ferie i Cuba mødte vi flere cubanere, som var tydeligt stolte over deres uddannelsessystem og sundhedsvæsen. At landets manglende økonomiske udvikling og undertrykkelse af frihedsrettigheder er under al kritik, er en anden sag. Men det er vigtigt for et folk at have noget at være stolte af - noget at bygge videre på. De cubanere, vi mødte, ønskede forandringer - men i et afbalanceret tempo. De ønsker ikke at ende som USA med ringe uddannelse, sundhedsvæsen - og muligheder for den ringest stillede del af befolkningen. (Det USA som Liberal Alliance synes er så fantastisk ...). Danmark bør øge sit engagement i Cuba - økonomisk - og politisk. Lad os hjælpe cubanerne med økonomisk udvikling. Og vise landets ledelse, at der er en anden måde at have et demokratisk samfund med en liberal økonomi end USAs måde.