Kommentar

Det liberale demokrati har udviklet en solkonge

Det liberale demokrati har udviklet sin egen største modstander. En mand, som har udviklet sit eget kejserdømme ved at radikalisere demokratiets principper
Spørgsmålet er naturligvis, om høringerne i den amerkanske kongres med Mark Zuckerberg i centrum var et teater, som begge parter havde brug for: Solkongen for at vise, at han ikke er hævet over demokratiet, og lovgiverne for at demonstrere, at de håndhæver demokratiet.

Spørgsmålet er naturligvis, om høringerne i den amerkanske kongres med Mark Zuckerberg i centrum var et teater, som begge parter havde brug for: Solkongen for at vise, at han ikke er hævet over demokratiet, og lovgiverne for at demonstrere, at de håndhæver demokratiet.

Alex Brandon

14. april 2018

Den undskyldning, som Mark Zuckerberg leverede efter de seneste skandaler, var helt normal i hans verden. Men det var i vores verden en usædvanlig magtdemonstration:

»Jeg startede det her sted, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker her. Jeg leder ikke efter nogen, som jeg kan ofre for de fejl, som er blevet begået.«

Det kunne lyde som den moderne tids leder, der påtager sig ansvaret og beklager sine handlinger. Men det er suverænens logik, som bliver foldet ud. Kort og hårdt: Jeg er den enevældige magthaver i mit univers. Der er ingen magt delegeret nedad i systemet, og der er ingen spredning af magten i organisationen.

»Staten, det er mig,« som solkongen skulle have sagt.

Zuckerberg er firmaets grundlægger, han er den daglige direktør, han er formand, og han kontrollerer flertallet af de B-aktier, som har den formelle magt i Facebook. Det er med andre ord ikke en magt, som han har arvet eller fået overrakt, men derimod en magt, som han selv har skabt, fordi han grundlagde og udviklede firmaet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Duus Nielsen
 • Jens J. Pedersen
 • lars søgaard-jensen
 • Toke Kåre Wagener
 • Runa Lystlund
 • Eva Schwanenflügel
 • Grethe Preisler
Niels Duus Nielsen, Jens J. Pedersen, lars søgaard-jensen, Toke Kåre Wagener, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Tak Rune - det her er det bedste forsvar for demokrati og ideerne bag den franske revolution jeg nogensinde har set - du har set det negative potentiale når man giver een person for meget magt.
I virkeligheden er det begyndelsen til det mareridt der hedder "The Corporate State" - hvor den eneste mulighed for frihed er en vaskeægte revolution der vil få den første til at ligne en nytårsaften i Holdningsløse bymidte. Du er sgu en helt.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Ja, vi er godt nok blevet taget med bukserne nede. Ikke kun af Facebook og andre trackingfunderede tjenester, men også af noget der ligner virtuelle globale statsdannelser, i.e. virksomheder, som opererer uregulerede og derfor stort set selv kan bestemme deres fremfærd. Og det er faktisk ret uhyggeligt, når enkeltpersoner, eller for den sags skyld virksomheder, kan disponere over formuer på størrelse med bruttonationalprodukter – og endda uhæmmet og med diplomatisk immunitet. Det er også forunderligt, at så mange mennesker lider af FOMO, at det synes umuligt at opgive fx Facebook, selv når Solkongen så iøjnefaldende er styret af grådighed og magtlyst. Det kunne være fantastisk at bruge Facebook som platform til at nedlægge Facebook, altså bruge mediet til at sige på gensyn et andet sted, og opfordre alle "vennerne" til at gøre det samme. Det er bare om at komme i gang.

Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Herdis Weins, Runa Lystlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Facebook er 'opfinderen' Mark Zuckerbergs egen private pengemaskine.

Metaforisk talt er Facebook indrettet som en ålekiste, hvor 'brugere' er ålene, der ikke kan slippe ud af kisten igen, før 'ejeren' kommer og tømmer den for at sælge fangsten videre til den højest bydende på 'det frie globale marked' for udveksling af varer og tjenesteydelser i form af 'viden og information om ålens vandringer' fra Bermuda-trekanten i Sargassohavet' til stedet, hvor ålekisten sidder som en fedtprop i et vidt forgrenet underjordisk kloaksystem. Og ingen almindelig dødelig sjæl har lovlig demokratisk vedtaget adgang til den eller de 'oprindelige' arkitekters plantegninger over systemets underjordiske forgreninger.

lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver ikke SL.
Han er et bevis på, at man kan blive ufattelig rig på at tage andres (skolekammeraters) ideer og udvikle dem, uden selv at have fundet på dem.

Jens J. Pedersen

Vi må vel efterhånden vide, at alt det, der kommer på Internet er offentlig. Mange af vore informationer bliver solgt.
Mange påstår, at cookies er nødvendig for at få en hjemmeside til at fungere, men det er ikke rigtigt, det er udelukkende for at få indblik i "din" computer.
Selv det offentlig påstår det. Vi kan ikke anvende "borger.dk" uden at acceptere cookies, men det er udelukkende for at det offentlige kan kikke med på din computer.
Det offentlige (vores fælles administration) benytter sig af det samme som "Facebook.com". De kikker os over skulderen og sælger vel også vore oplysninger.
Jeg gentager: "Alt det, der sendes ud på Internet er offentligt!"

Marc Wilkins

Kina er selvfølgelig ikke kommunistisk. Alle historiske tilfælde af såkaldt "virkeliggjort socialisme" har været eller er statskapitalisme, hvor en politisk overklasse har erstattet den økonomiske.

Det er forbløffende og temmelig sigende, at Informations hr. chefredaktør endnu ikke har formået at begribe forholdet mellem Marx og alle de hidtidige skrækkeligt fejlslagne forsøg på at realisere den socialistiske revolution.