Kommentar

Løkke forsømte at kritisere Indiens brud på menneskerettighederne ved topmøde

Hensynet til dansk vækst skyggede for kritikken af Indiens årelange brud på menneskerettigheder i Kashmir-provinsen, da Lars Løkke Rasmussen for nylig mødte Indiens premierminister Narendra Modi
28. april 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødte i sidste uge Indiens premierminister Narendra Modi under fire øjne. Mødet fandt sted ved det nordisk-indiske topmøde i Stockholm.

Den diplomatiske krise, som det dansk-indiske forhold har været præget af siden sagen om Niels Holck, er tilsyneladende fortid. Niels Holck kastede i 1995 våben ned til en indisk oprørsgruppe i delstaten Vestbengalen og flygtede efterfølgende til Danmark. Indien har siden krævet Holck udleveret til retsforfølgelse. Østre Landsret har afvist kravet, hvilket har medført et køligt forhold mellem Danmark og Indien.

Formålet med det dansk-indiske tete-a-tete var at skabe øget samarbejde om handel, vækst og klima-verdensmålene. Det giver god mening, for Indien er den hurtigst voksende G20-økonomi, og fra 2022 forventes landet at være verdens folkerigeste.

Statsministeren ønsker at styrke samarbejdet om energi og klima ved at bidrage til, at Indiens imponerende vækst bliver grønnere. Det haster, for Indiens kraftige vækst og industrialisering er efterfulgt af en lige så hastigt voksende forurening, der alene i 2015 var skyld i mere end en million menneskers død. Det er derfor naturligt, at statsministeriet ser store muligheder i at eksportere dansk knowhow, grøn teknologi og landbrugsløsninger til et gigantisk voksende marked.

Og hvis denne nye dansk-indiske samarbejdsalliance også kan resultere i en fredelig løsning på Holck-sagen, så er der vel tale om en ren win-win-situation for alle parter – eller næsten alle parter.

Der er nemlig et problem i den nyvundne dansk-indiske alliance: hensynet til et dansk væksteventyr i Indien har forstummet Danmarks holdninger til de internationale menneskerettigheder. Indiens overtrædelser af menneskerettigheder i landets Kashmir-provins blev således fortiet og fejet ind under gulvtæppet.

Siden 1990 har Kashmirs muslimske befolkning og internationale humanitære organisationer bedt verdenssamfundet, deriblandt Danmark, om hjælp til at stoppe de systematiske overgreb på provinsens muslimske civilbefolkning. Flere NGO’er, bl.a. Amnesty International, har i årevis påtalt og dokumenteret, hvordan indiske militser på systematisk vis har brudt menneskerettighederne over for Kashmirs civilbefolkning, hvor op mod 100.000 er blevet dræbt eller er forsvundet sporløst.

Både Indien og Pakistan har siden 1947 gjort krav på Kashmir-området, hvilket løbende har ført til væbnede konflikter mellem parterne. I 1948 indgik landene en våbenhvile med FN som mægler, og siden har FN overvåget, om våbenhvilen overholdes.

Vækst vs. danske værdier

Det ville derfor klæde Danmarks statsminister at gøre sin indiske kollega, premierminister Narendra Modi, opmærksom på, at Danmark ikke kan se stort på overtrædelse af menneskerettigheder lige gyldigt, hvor i verden de finder sted. Desværre har vi de seneste år set en tendens til, at Danmark forsømmer at komme med diplomatisk kritik og stille krav til særligt de lande, hvor vi samtidig ser et stort vækstpotentiale. Behøver jeg nævne Tibet-sagen?

Det kan umuligt komme bag på regeringen, at menneskerettighederne bliver krænket i Kashmir. Sidste år spurgte De Radikales værdiordfører Zenia Stampe således udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), »hvordan den danske regering forholder sig til voldseskaleringen og det indiske militærs massive menneskerettighedskrænkelser de seneste måneder i Kashmir,« og hvad regeringen ville tage af skridt for at stoppe udviklingen.

Til det svarede udenrigsministeren, at »regeringen ser med bekymring på den seneste uroprægede udvikling i Kashmir og finder, at en dialogbaseret løsning vil være til gavn for alle parter«.

Jeg kan dårligt se en bedre mulighed for dialog end et bilateralt møde mellem Danmark og Indiens statsledere – en mulighed statsministeren altså forspildte.

Jeg håber selvfølgelig, at Lars Løkke Rasmussen havde en frugtbar samtale om, hvordan danske virksomheder kan skabe grøn vækst i Indien med premierminister Modi, men hensynet til økonomisk vækst må ikke resultere i, at Danmark undlader at komme med kritik af overtrædelserne af menneskerettighederne i Kashmir.

Et land som Danmark kan, som demokratiets og menneskerettighedernes fortaler, ikke ignorere tilstandene i Kashmir. Vi må ikke prioritere økonomisk vækst på bekostning af menneskerettigheder.

Jeg håber, at udenrigsminister Anders Samuelsens møde med Indiens udenrigsminister senere i år kan blive en ny start, hvor danske værdier sidestilles med ønsket om dansk vækst. Ellers er det et brud på Danmarks opfattelse af menneskerettighederne.

Sikandar Malik Siddique er folketingskandidat for Alternativet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Sikandar Malik Siddique

Okay - lad mig bare indrømme, at jeg egentlig helst er fri for, at både Lars Løkke og Anders Samuelsen kloger sig på situationen i Kashmir over hverken Indiens eller Pakistans ledere.

Bjarne Bisgaard Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar