International kommentar

Må den liberale verdensorden hvile i fred

Det var USA, der grundlagde den liberale verdensorden. Og hvis Donald Trump fortsætter sin ’America first’-politik, bliver det også USA, der lægger den i graven
USA var primus motor bag den liberale verdensorden. Intet land har gjort mere for at opretholde den. Og intet land har lukreret mere på den, skriver Richard N. Haas.

USA var primus motor bag den liberale verdensorden. Intet land har gjort mere for at opretholde den. Og intet land har lukreret mere på den, skriver Richard N. Haas.

Erin Scott

Debat
3. april 2018

Det Hellige Tysk-Romerske Rige havde eksisteret i næsten 1.000 år, da den franske filosof Voltaire spydigt konstaterede, at det ikke længere var hverken helligt, romersk eller et egentligt rige. 250 år senere kan man tilsvarende påpege, at den liberale verdensorden hverken er liberal, verdensomspændende eller velordnet længere.

Det var USA, der i tæt samarbejde med Storbritannien og andre grundlagde den liberale verdensorden i kølvandet på Anden Verdenskrig. Ambitionen var klar. Man ville sikre, at de forhold, der havde ført til to verdenskrige på 30 år, aldrig måtte opstå igen. De demokratiske lande satte sig for at skabe en international orden, der var liberal i den forstand, at den tog udgangspunkt i retsprincipper og respekt for de enkelte landes suverænitet. Landene besluttede selv, om de ville være med, men alle var velkomne i det nye system. Der blev etableret institutioner til at fremme verdensfreden (FN), økonomisk udvikling (Verdensbanken) samt handel og investeringer (IMF).

Alt dette og mere til blev understøttet af USA’s økonomiske og militære magt, et netværk af alliancer gennem Europa og Asien samt atomvåben, der modvirkede aggressioner. Den liberale verdensorden baserede sig altså ikke alene på idealer og demokratiske landes gode vilje. Den hvilede også på hård magt.

Da Sovjetunionen kollapsede og Den Kolde Krig var forbi, syntes den liberale verdensorden mere robust end nogensinde før. I dag, et kvart århundrede senere, er fremtiden usikker. Faktisk er den liberale verdensordens tre søjler – liberalisme, universalitet samt orden og stabilitet – mere truede nu end på noget tidligere tidspunkt i ordenens 70 år lange historie.

Regional opdeling

Liberalismen er på tilbagetog. De demokratiske lande mærker populismens tiltagende indflydelse. Politisk ekstreme partier har fremgang over hele Europa. Det britiske folks beslutning om at forlade EU vidner om, at eliterne ikke længere har samme indflydelse som tidligere. USA’s præsident angriber landets egne medier, domstole og regeringsinstitutioner. I de autoritære regimer i Kina, Rusland og Tyrkiet konsoliderer eliten sin magt. Og lande som Ungarn og Polen lader ikke til at bekymre sig om deres unge demokratiers skæbne.

Det bliver stadig sværere at tale om verden som en helhed. I stedet etableres der regionale ordener  eller – som i Mellemøsten – regional uorden.

Der er mange forklaringer på problemerne. Populismens fremmarch er i nogen grad en reaktion på tabte arbejdspladser og stagnerende lønninger, hvilket hovedsageligt skyldes den teknologiske udvikling, men i høj grad tilskrives indvandring og vareimport. Nationalismen bliver stadig oftere anvendt af politiske ledere til at polstre deres autoritet, særligt i økonomisk eller politisk udfordrende tider. Og de globale institutioner har ikke formået at omstille sig til nye magtbalancer og den teknologiske udvikling.

USA’s retræte

Men mere end noget andet skyldes den liberale verdensordens svækkelse, at USA har ændret sin tilgang til det internationale samarbejde. Under præsident Trump har USA besluttet ikke at tiltræde den transatlantiske frihandelsaftale og trukket sig ud af klimaaftalen fra Paris. USA har truet med at forlade Den Nordamerikanske Frihandelsaftale (NAFTA) og bryde atomaftalen med Iran; har lagt told på import af stål og aluminium; har sået tvivl om sit engagement i NATO. Og så taler USA sjældent om demokrati og menneskerettigheder længere. America first lader ikke til at kunne forenes med den liberale verdensorden.

Mit ærinde er ikke at placere hele ansvaret hos USA. Man kan sagtens kritisere andre stormagter som EU, Kina, Rusland, Indien og Japan for det, de gør og ikke gør. Men USA er ikke et hvilket som helst land. USA var primus motor bag den liberale verdensorden. Intet land har gjort mere for at opretholde den. Og intet land har lukreret mere på den.

Amerikas beslutning om at opgive den rolle, det har haft gennem mere end syv årtier, markerer et vendepunkt. Den liberale verdensorden kan ikke overleve af sig selv, og andre lande har hverken interesse i eller midler til at holde den i live. Resultatet bliver en mindre fri, mindre velstående og mindre fredelig verden. For amerikanere og for alle andre.

© Information og Project Syndicate. Oversat af Mathias Sindberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Richard N. Haas

Jeg er bange for, at du har ret - USA er på vej ind i isolationisme.

Touhami Bennour

USA går ikke mod isolation, for mig den liberale verdens orden har ikke været liberal over alt. Læs Franz Fanon og Sartre. Den var måske for "brødrene" men ikke for hele Menneskehedens familie. De undrer mig man nævner i artiklerne menneskeheden og humanismen etc.. men geografisk og demografisk tales i virkligheden kun for Vesten. Allons... Verden har forandret sig for længst. Jeg kender USA i dag og når Trump siger: America first" betyder mere fokusiring på amerikansk interesser til skade for andre. Nogle kan slippe og søge andre veje, helt sikkert.men fordi han han går mod strømmen.

Som Kissinger skriver: Nogen i sandhed global ”verdensorden” har der aldrig eksisteret. Med Sovjetunionens kollaps kom der et strejf af hybris og overmod i den vestlige verden (Fukuyama og historiens ende). EU blev ved med at udvide uden særlig omtanke. Indførte en euro for en række lande, der spaltede EU i nord-syd. I USA skulle det liberale demokrati spredes helst fredelig, men om nødvendig med magt (Irak) hvilket har ført til en svækkelse af projektet.
Man så ikke skyggesiderne af globaliseringen. Eliten klarede sig godt, men den overså, at andre klarede sig mindre godt.
Mange af de der var ansvarlige for finanskrisen og krigen i Irak blev aldrig holdt ansvarlige, men vedblev med at være rige og anerkendte. Selv anerkendte de ikke, at de var ansvarlige. Store dele af eliten var ude af kontakt med befolkningen og gjorde det muligt for populister at vinde frem.
Liberale glemte om nationalisme og troede at folk langsomt ville glemme deres nationalitet. Grænser ville ikke betyde noget i det store liberale samfund. Lokal identitet og loyalitet ville ikke betyde noget, hvilket var umodent og helt forkert. Afghanistan, Syrien, Libyen og Irak vidner om dette.
Endelig overså man, at liberale ledere kunne være lige så glade for magten som andre og lave alle mulige numre for at beholde den. (jeg er ikke statsminister for enhver pris). Hermed undergravede man selve liberalismen. USA har siden 1991 været i krig 2/3 af tiden og ført 7 krige.
Skal det liberale projekt vinde frem med løfte om frihed, fred og velstand må det være ydmyg. Det må i praksis vise, at det er det bedste svar på menneskenes håb og ønsker. Lade landene i frihed tilmelde sig projektet uden tvang, hvilket jo også ligger i den liberale tanke.

Anders Funch Lerche, Karsten Lundsby, Kim Strøh, Morten Voss og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Stig Bøg

Jeg ser jo EU som en organisation, som de relevante lande har en ret til at blive medlem af efter ansøgning og peer review.
Hvis et europæisk land opfylder Københavnerkriterierne, så har landet en ret til medlemskab.

Det er nok et lidt blåøjet synspunkt, for hvad skal der så ske, hvis et land efterfølgende fraviger disse Københavnerkriterier?

Ungarn rinder i hu – tilsyneladende fraviger Viktor Orbán med fuld vælgeropbakning de almindelige demokratiske principper om f.eks. Domstolenes uafhængighed.
Tjekkiet og Polen tager imod EU’s penge og vrænger samtidig på næsen af samme EU.

EU har ingen traktatmæssige udsmidningsmuligheder overfor et medlemsland, der blæser på f. ex. de demokratiske institutioner.
Burde EU have det? – det er der mange meninger om.
Der er nok lige så mange EU-borgere, der griner i skægget over EU’s magtesløshed, som der er EU-borgere, der forarges.

Den franske præsident, Charles de Gaulle nedlage i 60’erne veto mod Storbritanniens optagelse i EU – Storbritannien ville ifølge de Gaulle fungere som trojansk hest for EU – så der er bestemt mulighed for at nægte et land medlemskab, uanset opfyldelse af Københavnerkriterier eller ej.

Men er så det, vi skal gøre overfor de 6 resterende Balkanlande ??

Jeg synes det ikke, selvom det ville være ikke så lidt både nemmere og billigere bare at sig NEJ – og Serbien vil nok med stor fornøjelse optræder som Trojansk hest for Rusland; men alligevel skal vi sige JA.

Hvad så med Tyrkiet ??
Tyrkiet er et anerkendt kandidatland; men den franske præsident Jacques Chirac lovede i sin tid franskmændene, at spørgsmålet om Tyrkiets medlemskab af EU ville blive afgjort ved en folkeafstemning, så medlemskab blæser i vinden, også selvom landet skulle bestemme sig for at efterleve Københavnerkriterierne.
Optagelse i EU forudsætter som bekendt accept ved konsensus – altså også accept fra Grækenland og Cypern – så også derfor er tyrkisk medlemsskab beklageligvis mere end bøvlet.

Philip B. Johnsen

Vestens mf. politiskes magtudøvelse, bygget på uvidenskabelig økonomiske religiøsitet og er en forbrydelse mod menneskeligheden.

Politikeres ønske om forbrugsdrevet økonomisk vækst, som i dag fortsat, er på 98% olie, kul og gas afbrænding efter mere end hundred års advarsler om de fatale eksistentielle konsekvenser, af denne fortsatte praksis.

I USA trækker privatforbruget 69 procent af bruttonationalproduktet (BNP) på denne olie, gas og kul økonomiske vækst løgn, herhjemme udgør det knap halvdelen.

Vestens politik er, som en smitsom sygdom, der modstandsdygtig over for alle fakta, EU mener er sandt og godt for befolkningen, hvad der er betalt for er sandt, det samme i vores multiresistent svine MARSA-land.

Vi er alle sammen med de liberale økonomisk funderede politikere tabere, vi har alle tabt på ‘deres religion’, men der ‘er’ ellers advaret i mere end hundrede år om konsekvenserne, det er en religion, der nu også har taget brødet ud af munden på bl.a. den amerikanske og britiske stål arbejder, hvor produktionen er flyttet til lande, med mindst mulig regulering og ingen respekt for mennesker og natur, men nu skal den pris betales, prisen for vores politikers talentløshed på lånt tid, skabt på olie, gas og kul afbrænding, på sigt vil alle kræve bæredygtig omstilling, men Trump og Brexit er et krav om et stop for globalisering og såkalt frihandel der er en eksistentiel trussel på olie, gas og kul afbrænding med den globale shipping og luftfart som de største trusler.

Skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type der er tale om, er lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

CO2 udledning fra shipping og luftfart, svare årligt globalt til hele CO2 udledningen for storbritanien og Tyskland og er ‘ikke’ medregnet i klimaregnskabet i COP21 Paris aftalen.

Foruden stål kan nævnes kan også tekstilindustrien, der er flyttet til Asien.

Ingen vil betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, i vores del af verden, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen og syv dage om ugen 365 dage om året, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger, hvis økonomisk liberalisme afløses af beskyttende regler mod børnearbejde, så flytter produktionen igen.

Det burde være ulovlig at sælge denne beklædning i Danmark, amerikanerne vil ikke finde sig i det længere.

Økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul kombineret med økonomisk liberalisering, kapitalisme og neokolonialisme skaber bl.a. stigende ulighed, klimaforandringer, krig og der af afledte krigs/klima flygtninge.

Der mangler tillid og der mangler regler, der sikre, at skatteindtægterne lokalt fra produktion har til formål, at etablere grundlaget for, at lokalsamfundet får sygehuse, skoler og leveforhold der ikke kræver befolkningen får mange børn, regler og tillid er helt nødvendigt, for at sikre finansiering til en bæredygtig omstilling i hele verden.

Lad falde hvad ej kan stå’, det opsummerede den liberalistiske indstilling til det meste, solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed.

Men det komiske ved dette, psykopatiske almindelige udbredte danske politiske menneskesyn er, at når alle pengene er brugt op, så vil de grådige såkalte ‘liberale’ økonomisk funderet politikere og deres erhvervsfolk, altid gerne modtage hjælp fra fælleskabet leveret, af vores forfædres nedarvede velfærdssamfund, som de ellers alle har så travlt med at afskaffe til dagligt og det gælder naturligvis også alt andet, der ikke lige havner i deres egne lommer, som altid sender politikere regningen til deres egne børn.

Ynkeligt!

Philip B. Johnsen

Der har været advaret i mere end ethundrede år om denne nuværende situation.
“Carbon pricing solves the economic problem that CO2, a known greenhouse gas, is what economics calls a negative externality a detrimental product that is not priced (charged for) by any market.

As a consequence of not being priced, there is no market mechanism responsive to the costs of CO2 emitted. The standard economic solution to problems of this type, first proposed by Arthur Pigou in 1920 is for the product in this case, CO2 emissions to be charged at a price equal to the monetary value of the damage caused by the emissions.”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carbon_price

Hvad skal der ske med den kommende bæredygtige handel:
Der skal etableres rimelig og nyttig samhandel mellem Afrika er Europa og Nordamerika og Sydamerika, det er naboer og naturlige bæredygtige handelspartner, de menneskeskabte klimaforandringer indbyder til dette samarbejde, handel er frugtbart på længdekredsen af jorden, men i langt mindre grad rentabelt på breddekredsen af jorden.

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015.”
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

FN’s klimapanel IPCC:
Mellem 73 og 86 procent af verdens reserver af fossile brændsler skal blive i undergrunden. Ellers overskrider vi det CO2-budget, som er afgørende for, at vi kan begrænse den globale opvarmning til to grader.

Link: https://ing.dk/artikel/80-procent-af-verdens-olie-gas-og-kul-skal-forbli...

Philip B. Johnsen

Liberalismens traditionelle vækst økonomer og politikere på olie, gas og kul afbrænding, har et stort problem.

De kan ikke regne.

Philip B. Johnsen

Demokrati med liberalisme betaler sig ikke, det er, hvad sagen handler om, det er årsagen til Trump og Brexit var muligt, har ingen opdaget, at det pt. er Kina, der har det bedste værktøj til, at udnytte kapitalisme og liberalisme?

Nu handler det om ikke at falde i de gamle grøfter.

Som tidligere skrevet:
Hvad skal der ske med den kommende bæredygtige handel?
Der skal etableres rimelig og nyttig samhandel mellem Afrika er Europa og Nordamerika og Sydamerika, det er naboer og naturlige bæredygtige handelspartner, de menneskeskabte klimaforandringer indbyder til dette samarbejde, handel er frugtbart på længdekredsen af jorden, men i langt mindre grad rentabelt på breddekredsen af jorden.

Fakta.
Det estimeres af UN/FN, at der de kommende få årtier kommer ‘nye’ 200 millioner klimaflygtninge.

Det globale energiforbrug, udledningen af CO2 stiger samlet set i 2017.

Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015.

Peter Sterling

Frihed til dem som kan betale; butikkerne bugner med varer, de forretningsdrivende har masser af penge, vi andre får færre midler år for år. Kun en ting ligger på dagsordenen: at akkumulere alle pengene i hænderne på en lille håndfuld mennesker her i verden. Den maniske ulighedsskabelse er eneste dagsorden. Må det neoliberale system hvile i fred.

"Landene besluttede selv, om de ville være med, men alle var velkomne i det nye system".

Hvis verden var fri ville der opstå uendelige mange typer samfund. Sandheden er en hel anden: Vesten har kun ville tillade én type. Alle andre samfundstyper blev bekæmpet med alle midler, militært, økonomisk med handelsblokader, samt med propaganda.

Man gik så langt at man skabte omfattende hungersnød, de vantro skulle knægtes med alle midler. Man kan kun konstaterede, at vesten ikke længere er hverken liberalt, frit eller en egentlig verdensorden.

Artiklen slutter med sætningen: "...samt handel og investeringer IMF", resten ligger ligesom alt andet i dette samfund, bag en betalingsmur. Sandheden er, at for os ligner butikshylderne dem fra Sovjet tiden; tomme eller rettere varerne er utilgængelige.

Samtidigt med at der pumpes milliarder ud på reklamer hvert år, får de fattige, de udviklingshæmmede og de ældre mindre del i goderne hvert år. Uligheden stiger massivt i disse år, 60.000 børn lever nu i ydmygende fattigdom.

De riges politik gennemføres og favoriserer i høj grad erhvervslivets interesser på bekostning af befolkningens. En såkaldt institutionel korruption fremmes og vedtages i systemet af dem der har gavn af det, dem der nyder godt af den førte økonomiske politik. Det er et korruptionsproblem der opstår i enhver institution - og sågar folketinget - der afhænger af økonomisk støtte fra rige personer, der har interesser som er i konflikt med demokratiets primære formål.

Det Hellige såkaldte liberale system har hærget i flere hundrede år, i stedet for kunne vi have haft en miljømæssigt bæredygtig økonomi og en rimelig retfærdig fordeling af rigdom og indkomst. Men det ville kræve et frit demokrati, samt et system som respekterede alle i samfundet. Som det er nu bruges der milliarder på propaganda, spin og lobbyfirmaer.

Touhami Bennour

Den liberale politiske system er bare den ideologiske maske der tages på ved at tale til offentllgheden. Hvordan forene det princip at folket selv bestemmer hvad det vil og ikke vil og samtidig angribe det samme folk for at tvinge det i en bestemt retning, som i Irak? Det er ikke bae den liberale system er bare en påskud men de fleste menneske virker også almindelige som alle i verden, "De siger vii har tabt fred" men de glemmer et princip som er "tvang" og er forbudt i den theori. Ingen tiltrækker mere (glem det)fra mennesker fra den teori.

Philip B. Johnsen

Touhami Bennour
Der tales for døve øre, befolkningen vil ikke vide af virkeligheden, kun prisen på olie, gas og kul interesser den brede befolkning, den nyeste iPhone til slaveløn, med andre ord, det er ikke bæredygtigt længere, det ses i USA og Storbritannien, hvor uligheden er nået, et ikke bæredygtig niveau, hvilket tvinger verden til den uønskede dialog eller langt mere sandsynligt leder til den næste krig.