Læserbrev

Med mere viden kan vi stoppe svigt af børn

Man kan jo starte med at spørge børnene selv om, hvordan de oplever mødet med de sociale myndigheder i lighed med de patienttilfredshedsundersøgelser, man kender fra sundhedssystemet
Debat
30. april 2018

Vi kan kun tilslutte os de indlæg, som er bragt i Information den seneste tid: Socialpolitikken er langt bagefter andre politikområder, når det gælder om at basere politiske løsninger og indsatser på forskningsmæssig viden om, hvad der virker.

Af den grund udgiver Børns Vilkår sammen med TrygFonden rapporten ’Svigt af børn i Danmark’, der med udgangspunkt i eksisterende viden skaber et overblik over omfanget af svigt af børn i Danmark samt beskriver udviklingen.

Rapporten, der udkom i denne uge, viser, at viden om omfanget af svigt på nogle områder er nærmest fraværende og på andre områder rimelig god. Når det gælder mobning, der meget sigende ikke hører til social-, men uddannelses-området, er der dækkende og sammenlignelige data på omfanget af mobning. Dette skyldes blandt andet de årlige nationale trivselsmålinger, der kan bruges som pejlemærke for, hvorvidt de forebyggende tiltag virker.

Samme form for monitorering ses desværre ikke på socialområdet. Kommunerne bruger i omegnen af 16 milliarder kroner årligt på støtte til udsatte børn, men vi ved meget lidt om indsatsens effekt. Spørgsmålet er, om man på sundhedsområdet ville iværksætte en behandling uden at kunne begrunde den med forskningsmæssig evidens?

Det specialiserede børneområde har i den grad brug for, at fokus på processer og budgetter erstattes af mål for kvalitet, effekt og empowerment gennem styrket inddragelse.

Man kan jo starte med at spørge børnene selv om, hvordan de oplever mødet med de sociale myndigheder i lighed med de patienttilfredshedsundersøgelser, man kender fra sundhedssystemet – vi ved allerede fra forskning, at hvis et barn med en sag i kommunen oplever at blive lyttet til og er med på, hvad der skal ske, øges chancen for, at der foretages den rigtige anbringelse første gang.

På socialområdet er der nok at tage fat på at forbedre, når det gælder indsatsen over for de mest udsatte børn. Den gode nyhed er, at behovet for mere viden og systematisk dokumentation af indsats og effekt har bevågenhed fra flere aktører; de politiske, fondene, forskningsinstitutionerne og civilsamfundsorganisationer.

Tilsammen kan vi for alvor rykke, så flere børn kan vokse op i tryghed og trivsel.

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, og Anne Marie Bach Svendsen, senioranalytiker i Børns Vilkår

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her