Læserbrev

Militærets uvidenhed om tortur er rystende

Uanset om dommerne i Østre Landsret vælger at give irakiske torturofre oprejsning og dømme Danmark for medansvar for tortur, har retssagen vist, at der er et udtalt behov for, at danske soldater bliver bedre undervist i, at forbud mod tortur er absolut og gælder i hele verden
Debat
26. april 2018

Retssagen i Østre Landsret om et dansk medansvar for tortur under Irakkrigen er nu gået ind i den afsluttende fase frem mod domsafsigelsen 8. maj.

Trods retssagens principielle betydning og de ikke mindre end 55 retsdage har pressens dækning været yderst beskeden. De seneste fem måneders vidneforklaringer er blevet mødt med en rungende tavshed – også i Information.

Vidner blandt de 23 torturofre, som har sagsøgt den danske stat, har indgående fortalt om, hvordan de blev udsat for tortur, herunder slag, spark og anden smertefuld mishandling. De mange vidneudsagn er blevet dokumenteret gennem retsmedicinske rapporter bakket op af det danske Retslægeråd.

Flere af torturofrene er blevet nægtet indrejse til Danmark og har i stedet for fremmøde i retssalen ganske uforsvarligt måtte afgive videooptagede forklaringer. Mishandling og tortur af tilbageholdte og overførte fanger til de irakiske styrker synes at være gennemgående. Retssagens hidtidige forløb har mildt sagt udfordret såvel dansk retspleje som FN’s torturkonvention.

Omvendt har det danske forsvarsministeriums vidner, der overvejende fortsat er ansatte i hæren eller Forsvarsministeriet, forklaret sig med, at der i Irak eksisteter en anden »kultur« og standard, der ikke lever op til danske forhold. De har forsøgt at afvise, at den hårdhændede behandling af fangerne er lig den mishandling og tortur, som Danmark traditionelt har været foregangsland i bekæmpelsen af.

Enkelte vidner har endog ment, at Den Europæiske Menneskeretskonvention og dens forbud mod tortur ikke gælder i Irak. Generelt synes det militære kendskab til den danske mærkesag om at fremme FN’s torturkonvention at være stærkt begrænset såvel i felten som i Forsvarsministeriets kontorer.

Uanset om dommerne i Østre Landsret vælger at give de irakiske torturofre oprejsning og dømme Danmark for medansvar for tortur, har retssagen vist, at der er et udtalt behov for, at danske soldater – især inden operationer i udlandet – bliver bedre undervist i, at forbuddet mod tortur er absolut og gælder i hele verden.

Det er ikke nok at pansre militære køretøjer for at undgå skadevirkninger af vejsidebomber. Kendskab til og overholdelse af menneskeretskonventioner, som er en del af krigens love, bør fremover i langt højere grad indgå i enhver dansk soldats bagage og udrustning.

Inge Genefke og Tue Magnussen, Anti-Tortur Støttefonden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her