Læserbrev

Paradise Hotel giver unge dårligt selvværd

Hvis jeg så Paradise Hotel, ville jeg sidde med en følelse af, at drenge går mere op i hvordan jeg ser ud end hvordan min personlighed er
Debat
25. april 2018

Jeg er en pige på 13 år, der går i folkeskole i København. I de seneste to uger har folk på min skole næsten ikke snakket om andet end Paradise Hotel. Jeg har ikke selv set Paradise. Det er et bevidst valg, jeg har taget, fordi jeg ikke tror, at jeg kan undgå at blive påvirket af det. Det tror jeg ikke nogen kan.

Når man ser et program som, efter hvad jeg har forstået, handler om druk, sex, at stikke knive i ryggen på hinanden, og om hvem der er pænest, så tror jeg ikke, at man kan undgå at få en opfattelse af, at det er det rigtige. Når de her mennesker vægter udseendet så meget højere end andre meget vigtigere kvaliteter, hvordan skal man så vide, at det ikke er den vigtigste kvalitet?

Jeg tror, at hvis jeg så Paradise, så ville jeg sidde med en følelse af, at drenge overhovedet ikke går op i, hvordan min personlighed er, men kun går op i, hvordan jeg ser ud. Den følelse sidder jeg faktisk med allerede, efter jeg har hørt drengene tale om det.

Og ja, jeg har hørt argumentet før: »Jeg bliver ikke påvirket af det. Jeg ser det kun, fordi det er sjovt, og fordi de er så dumme.« Og ja, det er sjovt, at deltagerne er så dumme, men er det godt, at vi lærer unge at gøre nar ad folk, der er mindre begavede?

Jeg tror, at deltagerne bliver idealer. Hvordan kan de ikke blive det, når både drenge og piger kigger på de her deltagere og snakker om, hvor pæne de er, og hvor meget de ønsker at se ud som dem?

Det kan godt være, at du ikke føler dig uperfekt, lige efter du har set Paradise, men det tror jeg, du kommer til på et tidspunkt. Jeg tror i hvert fald ikke, at programmer som Paradise hjælper på selvværdet.

Hvordan kan jeg vide alt det her om Paradise, når jeg ikke engang har set det?

Jeg har hørt folk tale om det.

Jeg hørte det, da alle grinede ad hende, som ikke vidste, hvad hovedstaden i Polen er. Men hvad hvis man sidder og heller ikke ved det, så tror jeg ikke, man føler sig særlig værdifuld.

Jeg hørte det også, da nogle drenge snakkede om, hvor tyk hende der så ud i den der kjole. Vokser de drenge op og kommer til at respektere kvinder? Det tror jeg ikke.

Jeg tror, at jeg har et mere præcist billede af konsekvenserne af Paradise Hotel, end mange der har set det. Og det billede er ikke pænt. Det er et billede af nogle unge mennesker, der ikke forstår, at det er forkert at bedømme folk på deres udseende. De forstår ikke, at jo mere de ser på folk, der går op i, hvordan de ser ud, des mere kommer de selv til at gå op i det.

Jeg synes, vi skal gøre noget. Jeg synes, vi skal lade være med at se ting, der giver unge dårligt selvværd. Det har vi brug for.

Rebekka Sø Svendsen, København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Werner Spliid

Kvinder er altså frigjorte og må selv om hvordan de vil se ud. Det er ikke drenge der gør at skønhedsindustrien blomstrer men derimod perfekte og smukke kvinder på instagram og MTV som pigerne gerne vil ligne.

Nu betyder et frit samfund også er frie til at være overfladiske hvis de vil være det. Vækger nogen at søge en partner kun baseret på udseende må det være den persons valg. Andre vælger så en partner kun baseret på de penge de har eller den karriere de har. Det må stå enhver frit for at definere hvad de søger.

Niels-Simon Larsen

Rebekka: Håber der er flere som dig. P.H. kan man godt kalde en slags indoktrinering, selvom man vælger det frivilligt. Man kan også vælge ikke at se reklamerne i biografen, som også er en slags indoktrinering. Der er meget man kan vælge fra i et frit samfund.

Rune Rasmussen, Carsten Munk, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er dejligt at der stadig findes unge idealister. I en forsamling præget af usikkerhed og mindreværd er det desværre en kendsgerning at mange fylder sig med overfladisk underholdning for at glemme at mærke efter, hvordan de i virkeligheden har det. Men husk nu at passe på dig selv og al den negative energi som dine jævnaldrende udspyr. Må jeg foreslå dig at organisere dig ungdomspolitisk? Jeg kan se både Socialistisk Ungdomsfront og Københavns Unge Feminister for mig som steder hvor du ville passe ind. Jeg ved i hvert fald at SUFs kvinde- og kønspolitiske grupper har årelang erfaring med diverse kropspolitiske kampagner mod sexisme og for kvindelig autononi og accept af queer-kroppe. Deri kan du måske finde fællesskab og ligesindede og få konstruktivt afløb for dine frustrationer. Samtidig kan I kanalisere jeres indignation over forholdene for unge piger over i oplysningssrbejde og begynde at sætte politiske dagsordener både lokalt og nationalt. Held og lykke med din kamp imod Paradise. :)

Rune Rasmussen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rebekka, jeg synes du tager fat i et meget væsentligt aspekt i vores samfundsudvikling, nemlig tendensen til ren overflade og beundring af det såkaldt perfekte.
Givet, denne tendens har udviklet sig siden sidst i 80'erne, hvor det blev moderne at være sin egen lykkes smed.
Jeg har selv kæmpet med disse betragtninger af hvad det vil sige at være ung og have en identitet der var anderledes end flertallets, og ved det ikke er nemt.
Det bedste råd jeg kan give dig er, at finde dig et fællesskab der ikke går op i alle disse normer, hvor du selv kommer til orde og hvor du kan se dig selv i det du gør.
PS. Der er heldigvis mange unge der også griner af Paradise Hotel !!
Se fx Dybvaaad på TV Zulu.
DR3 har også nogle ret fede programmer.

Mogens Brolin

"Givet, denne tendens har udviklet sig siden sidst i 80’erne, hvor det blev moderne at være sin egen lykkes smed."

Jeg mener at med lidt historiekendskab har det vidst nok været moderne at klare sig selv en del længere end siden 1980'erne.

De gamle egyptere brugte også makeup og dyrkede skønheden og det forfængelige. Flere andre kulturer har ligeledes meget tidligt fundrt måder at pryde sig for at øge sin tiltrækningskraft.

Intet nyt her overhovedet. Det der er nyt er at unge mennesker bliver deprimerede af at se andre dyrke deres skønhed sådan som de selvdefinere den.

Dem der kalder det overfladisk glemmer belejliget at skønhed er total subjektiv så hvordan kan I være så sikre på at de folk I kalder overfladiske virkeligt er overfladiske? Eller er det bare Jeres egen snævre opfattelse af skønheden der gør at I anser andre for overfladiske?

Mads Jakobsen

Kære Rebecca.

Du står ved en korsvej i dit liv. Du kan fortsætte med at tro at drenges interesse i smukke piger er skabt af medierne. At deres erotiske ønsker er Forkerte og skabt af en Forkert kultur der bare er ude på at skade piger som dig. Du kan forlange at drenge, og senere mænd, skal snakke dig efter munden på dette område resten af dit liv. Og det vil de så gøre... hvis du ser godt ud.

Eller du kan indse at drenges præference for smukke piger er biologiske bestemt, og nøjagtig lige så naturlig som din præference for høje fyre.

Valget er dit.

Rune Rasmussen

Det er et fint læserbrev, du har skrevet, Rebekka Sø Svendsen. Du viser, at du i modsætning til mange allerede så tidligt i dit liv forstår, at man ikke protesterer imod noget ved at deltage i det med en ironisk distance. Du vælger det fra, og vælger det endog fra på en nuanceret, reflekterende måde der også viser, at du har empati.