Kommentar

Tidsånden fra 1968 forstår man kun, hvis man var der selv

1968 var ikke noget, man deltog i – det var noget, man gennemlevede, og selv de mest minutiøse historiske skildringer kan ikke indfange hele billedet
Når historikere og forfattere 50 år senere skal forsøge at beskrive 1968, så findes der noget, som de aldrig rigtig vil kunne forstå, hvor pertentligt nøjagtige de end måtte være i deres beskrivelser: Nemlig hvordan det var at leve præcis dengang og at se på verden med præcis den tids blikke.

Når historikere og forfattere 50 år senere skal forsøge at beskrive 1968, så findes der noget, som de aldrig rigtig vil kunne forstå, hvor pertentligt nøjagtige de end måtte være i deres beskrivelser: Nemlig hvordan det var at leve præcis dengang og at se på verden med præcis den tids blikke.

Knud Jacobsen

26. april 2018

Jeg er født i 1948 – tre år efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Historisk et kort tidsrum, men en evighed i akkumulerede personlige erfaringer og minder.

Jeg ved meget om, hvordan verden så ud i disse tre år, før jeg selv kom til verden. Om mine forældres verden ikke mindst – begge polske jøder og Holocaust-overlevere. Om hvad der skete dengang, og hvad der skete for dem. Jeg har anstrengt mig for at forstå, hvordan det, som skete, kunne ske. Herunder Auschwitz, hvor ubegribelig denne begivenhed end må have forekommet også allerede, mens den udfoldede sig.

Men hvad troede og tænkte mennesker i de år, inden jeg blev til? Hvordan så de på sig selv og på samfundet og verden? Hvad drømte de om? Hvad frygtede de, og hvad håbede de på? Hvad fik dem til at tænke, som de tænkte og opføre sig, som de gjorde?

For slet ikke at tale om alle de ofte svært registrérbare detaljer, som efter bare nogle år kan skille et menneskes verden fra et andets: Tøjstil, udtryksmåder, gestik, referencerammer og associationer.

Og netop her forbliver de tre år mellem mig og Anden Verdenskrig en evighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Steffen Gliese
 • Hans Larsen
 • Kurt Nielsen
 • Grethe Preisler
 • Christian Mondrup
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Jens Thaarup Nyberg
Steffen Gliese, Hans Larsen, Kurt Nielsen, Grethe Preisler, Christian Mondrup, Maj-Britt Kent Hansen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer