Læserbrev

Det skal kunne betale sig at arbejde – medmindre du arver

Højrefløjen vil fjerne arveafgiften, det lyder hult, når højrefløjen i årevis har turneret landet rundt med budskabet om, at det skulle kunne betale sig at arbejde. I stedet burde vi afskaffe den sociale arv ved at sigte mod en millionærarvingsskat på 75 procent for alt over en million
Debat
25. maj 2018

Højrefløjen mener åbenbart ikke længere, at det skal kunne betale sig at arbejde for de rigeste arvinger. De har nemlig lagt planer om at fjerne arveafgiften. Det vil, ligesom resten af deres politik, primært tilgodese porsche- og godsejerne, som kan leve et luksusliv af deres arv, uden at røre en finger. Samtidig med, at alle andre må knokle.

Det lyder hult, når højrefløjen i årevis har turneret landet rundt med budskabet om, at det skulle kunne betale sig at arbejde, ved at piske kontanthjælpsmodtagerne til ukendelighed.

Samtidig mener de, at en lille elite skal leve i luksus for penge, som andre har tjent. Når omkring to tredjedele af milliardærernes formuer er resultatet af arv, monopol og lyssky vennetjenester, rammer højrefløjens plan helt ved siden af.

I stedet bør vi afskaffe en anden arv, der ligger som en tung byrde for mange: den sociale arv. En arv, der gør, at nogle børn ikke har samme muligheder som andre. Børn, der ikke kan gå til fodbold på grund af for få midler, og børn, der må vokse op med en knugende fornemmelse i maven over fremtiden.

Derfor undres jeg over trangen til, at direktørens arvefølger skal arve lidt mere gods, mens kontanthjælpsmodtagerens børn skal arve endnu mere fattigdom.

Vi bør derfor sigte mod at lave en millionærarvingsskat ved at hæve arveafgiften til 75 procent for alt over en million.

For den brede befolkning vil det ikke kunne mærkes, da de første par hundrede tusinder stadig er skattefri. På den måde kan det også betale sig at arbejde for dem, der arver.

Og for pengene skal vi afskaffe den sociale arv, stoppe pisken på arbejdsløse, få flere til at arbejde og sikre en retfærdig fordeling af værdierne.

For det skal kunne betale sig at arbejde – også for arvinger.

Jacob Klivager Vestergaard, landsformand for SF Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg tror det med at betale sig at arbejde er en fejludtalelse. Det, der egentlig menes er, at det skal kunne betale sig at være rig.
Det afspejler også bedre virkeligheden og den velbeslåede klasses forhold til os fattigrøve.

Henrik Ellegaard, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Katrine Damm, P.G. Olsen, Ejvind Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jakob Venning

Jeg er meget enig.
Vil blot foreslå en gradvis struktur, således at mindre beløb fx <200.000kr. holdes helt skattefri. Mens at der pålægges 1 ekstra procent for hver stigning på 20.000kr op til mindst 90% som sats for de sygeligt formuehavende.
De positive dynamiske effekter af en sådan struktur ville være ganske enorme.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jakob Venning
Jeg er begejstret for dit udtryk. Sygeligt formuende/velhavende.. herligt! :)

Randi Christiansen

Sygeligt formuende - lige hvad det er. Komplet asocialt og uden fornemmelse for den helhed, man befinder sig i. En social blindhed som også ligger til grund for den manglende omsorg for miljøet og på det lange sigt - der bliver stadig kortere - er ødelæggende for alles eksistensgrundlag.

Men vanens magt er stor, det er ikke så nemt at omlægge sit forbrug især ikke, når de omgivende strukturer ikke understøtter omstillingen. Tornerose var et vakkert barn .... hvornår mon prinsen vækker hende

John S. Hansen

Udmærket forslag! Og noget som ville være til gavn for de fleste Danskere. Problemet er bare at for mange vælgere bliver manipuleret til at tro, at de selv får glæde af den politik som højrefløjen repræsenterer. Højrefløjen har derfor, formentlig, flertal til at gennemføre den planlagte usympatiske lempelse af arveloven!

John S. Hansen

Altså udmærket forslag, dette som debattøren kommer med, med en afgift på 75%!!