Læserbrev

CEPOS’ negative affekter

Mads Lundbys forestilling om negative effekter hænger ikke sammen
Debat
25. maj 2018

Så er cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS på banen igen. I Information den 23. maj udtaler han:

»Når der er skattefinansieret ældrepleje, så behøver du ikke arbejde så hårdt, at du skal spare op til privat ældrepleje ...«.

Sosu-assistenten skal altså så have to til tre fuldtidsjob for at nå op Mads Lundby Hansens lønniveau og dermed følgende mulighed for hans vision om privat ældrepleje.

Det er også helt galt med »ekstra« offentlige udgifter til uddannelse, selv om Dansk Industri skriger på mere og højere uddannet arbejdskraft. Ekstra penge til uddannelse kan nemlig føre til »overuddannelse«!

Er det derfor, at eksempelvis pædagoguddannelsen er skåret ned til 10 timers gennemsnitlig undervisning mod omkring 25 timer for blot få år siden – for at undgå »overuddannelse«?

Men cheføkonomen er slet ikke færdig:

»Biblioteker gør det mere attraktivt at være på offentlig forsørgelse«, fordi en arbejdsløs kan »surfe gratis på internettet, læse aviser og blade«.

Ja, det dur da slet ikke! En arbejdsløs skal da ikke læse aviser og følge med i samfundsudviklingen eller lede efter job på internettet. Det går virkelig ikke. En arbejdsløs skal holde op med at være arbejdsløs, ellers kan Mads Lundby Hansens verden ikke hænge sammen.

Kan vi dog ikke snart blive fri for disse negative affekter, Mads Lundby?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Jeg har for længst fået CEPOS galt i alle halsene.

Hvis man nu skrev til alle dem (jfr. wikipedia-listen) der i sin tid var med til at etablere tænke-betonbunkeren CEPOS, gad vide om så de stadigvæk vil stå på mål for det CEPOS står for idag ?

En BLÅ modpol til det RØDE ditto, er vel ok. Men det CEPOS idag repræsenterer er jo tilbage til ridepisken og enevældet.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Cepos hjemmeside har en liste med foto af stiftere. Vist ikke alle. Jeg formoder, at de viste personer stadig bakker op om cepos.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hørt!

(nr. 2)

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

Der er naturligvis nogen, der ikke er opdateret på de kommentarer, som digitale læsere umiddelbart har adgang til, og debatindlægget må ses i den sammenhæng. Gør man ikke det, måtte det forstås som aldeles overflødigt.
Ib Jensen (IJ) geråder sig ud i samme type fejlslutning, som jeg mener mange kommentatorer forleden gjorde: At forstå Mads Lundby Hansens (MLH's) svar på spørgsmål fra en journalist som udtryk for politisk/metodisk hensigt. En sådan forståelse repræsenterer - i det mindste indtil andet fremgår - en overfortolkning af svarene, der må forstås som læsernes ønske om at male fanden på væggen - at forstå MLH som en inkarnation af fanden.
Forleden forholdt jeg mig til, hvad jeg så, med en abstrakt tanke om logikkers altid iboende idioti. Der var ikke mange der bed på den krog og til min overraskelse ingen tog til genmæle. Strømmen af forargede kommentatorer syntes ingen ende at tage. Forargelsen imidlertid har i dette tilfælde ikke hold i virkeligheden - historien er ganske enkelt en anden. Derfor følgende analogi om børn og forældres forskellige syn på optjente lommepenge:
Barnet får lommepenge i modsvar til opgaver i hjemmet - græsslåning, pasning af mindre søskende, oprydning på eget værelse osv kunne være nogle af de opgaver, der var forbundet med lommepenge. Andre opgaver anses i familien som almindelig deltagelse og børnene må varetage disse uafhængigt af lommepenge. Dække bord, tage ud af bordet, lægge beskidt tøj til vask, lægge tøj sammen osv.
På den baggrund en diskussion, der grundlæggende har reference til, at barnet ikke mener at have nok penge til rådighed. (Det er ganske muligt, at børnene i sammenligning med andre børn er forfordelt, men det spørgsmål diskuteres ikke her.) Med baggrund i utilfredshed udtrykker børnene utilfredshed med, at de ikke får betaling for de ovennævnte opgaver, der anses som almindelig deltagelse, og argumenterer med, at deres opgavevaretagelse "sparer" forældrene for at gøre det selv eller med andre ord, at ordningen er uretfærdig som den er skruet sammen. Forældrene tager tråden op og fortsætter i børnenes logik og siger: Jamen så vil vi hævde at vi skal have fradrag for at lave mad, vække jer om morgenen, pudse vinduer, betale regninger osv. Forældrene har ikke tidligere udtrykt sig herom og har som sådan ikke udtrykt nogen intention herom, men provokeret af børnene udfoldes en logisk konsekvens.
I skole den næste dag fortæller børnene nu den forfærdelige historie om, at deres forældre fremover vil have, at de med deres lommepenge skal betage for vinduespudsning, for at blive vækket osv. osv. og forargelsen blandt kammeraterne, der ikke forstår den samtalens logik, der har udfoldet sig mellem forældrene og deres børn, kender ingen grænser. Forældre er altid så..... dumme!

Har jeg ret i min antagelse om, at MLH har svaret retorisk snarere end hensigtsbåret, da er der tale om en storm i et glas vand - og forargelsen må henføres til .... lysten om at føle sig forarget - at male fanden på væggen.

Lise Lotte Rahbek

Børn og forældre, Søren Nørgaard.. betragter du da cepos som kloge forældre og befolkningen som krævende børn, så får du jo ret.

Du får nok også ret i, at kommentariatet på Information ikke altid reflekterer over eller tager til genmæle på andres indlæg, uanset hvor imponerende abstaktionerne måtte fremstå. Årsagen til denne.. mangle på opmærksomhed kan være mangfoldige, men forventning om trolleri eller manglende evne til at orke for meget blabla på skrift, kan være nogle af dem. Find selv på flere. Mvh.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Brian W. Andersen, Herdis Weins, Katrine Damm og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Kendt køllsvinger støtter i dagens Metro varmt Cepos:

- Dolph er enig med tænketanken Cepos i, at biblioteker er den direkte årsag til arbejdsløshed!!!
Der er da ingen ved sine fulde fem, der gider arbejde, hvis de kan sidde på deres flade røv og læse bilblade fra 1987 hele dagen!!!

Trond Meiring, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

@Lise Lotte Rahbek
Jeg er ikke sikker på, du reelt spørger mig, men nej. Derfor skriver jeg, at der er tale om en analogi. Så vidt jeg ved, indregner Cepos ikke i deres modeller dynamiske effekter af biblioteker, ældrepleje osv. og da de ikke gør, må jeg naturligvis overveje årsagen til, at disse emner nævnes. I forældre/børn analogien tager jeg ikke stilling til, om lommepengene er eller ikke er rigelige/tilstrækkelige og heller ikke til, om børnene og/eller forældrene er kloge. Hver af dem refererer til logikken om, at lommepenge er betaling for arbejde i hjemmet - og det er der, kæden falder af - ganske som det er tilfældet i diskussionen om dynamiske effekter.
Samfundets indretning kan ikke diskuteres på grundlag af en præmis om størrelsen af arbejdsudbud og kæden er faldet af, når Enhedslisten mener, at mulighederne for at drive politik afhænger af regnemodeller. En regnemodel som grundlag for politik er idiotisk - det er det nærværende diskussion synliggør og det er det min analogi har til hensigt at illustrere.

Steffen Gliese

Det handler slet og ret om konsekvensen af den ødelæggende ideologi, der ligger bag den politik, det danske samfund indrettes efter. Det fremstiller i al sin latterlighed det væsentligste træk ved liberalistisk tankegang: at den ikke kan kende en grundlæggende værdi, om denne sprang op og bed liberalisten i po-poen!
Det handler om, hvad der meningen med hvad - og her er det MENINGEN, at arbejdsmarkedet skal sikre velfærden og det demokratiske fællesskab, ikke den anden vej rundt.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Hanne Ribens, Herdis Weins og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

Helt enig Steffen. Mening før penge.

Frede Jørgensen

@ Steffen

Det kan næsten ikke siges bedre, bravo.

Torben Skov

Jeg er bange for, at i det kapitalistiske- eller bismarckske velfærdssamfund, er velfærden til for at sikre overklassens hals, arbejdsmarkedet og militæret, Steffen. Og jeg er ret sikker på, at det halvtsocialistiske velfærdssamfund vi havde, siden firserne er blevet lavet om til lige præcis det!

Torben Skov

Man skal gøre sig fortjent til, at folk gider læse alt for lange indlæg, Søren Nørgaard. Og er der fyldt med eksterne links går det helt galt. Livet er kort.