Kommentar

Datasikkerhed: Vores efterretningstjeneste bryder vores menneskerettigheder

Politikerne i de mest magtfulde partier prioriterer systematisk FE’s mulighed for uhindret og konsekvensløst at kunne overvåge os på bekostning af vores rettighed til privatliv som borgere
Debat
14. maj 2018

Er beskyttelse af retssikkerheden og værn mod, at militæret masseovervåger almindelige familier, kun for nordmænd?

Lige nu ser det sådan ud.

Siden Edwards Snowdens afsløringer har vi vidst, at efterretningstjenesterne suger data ud af fiberkablerne og kigger med i vores kommunikation. Uden begrænsning, uden kontrol og uden retskendelser.

Den ukontrollerede masseovervågning accelererer, og danske politikere har i et skræmmende tempo oprustet ved at give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) så meget uhindret magt over de danske borgere som muligt. Så meget at en analyse i 2015 konkluderede, at FE nu havde flere beføjelser end selve dyret i overvågningsåbenbaringen: det amerikanske NSA.

Den lader vi lige stå et øjeblik.

Det danske svar på systematiske afsløringer af samarbejde mellem vores egne efterretningstjenester og NSA om at overvåge danskere blev besvaret med en udvidelse af de danske efterretningstjenesters beføjelser. Ikke en beskyttelse af borgerne. Ikke kontrolmekanismer, som sikrer, at FE ikke kan misbruge sine beføjelser. Tværtimod.

Selv efter den offentlige skandale og dybdegående overvågningsdebat, som fulgte i kølvandet på Snowdens vigtige afsløringer, var svaret stadig det samme: mere uhæmmet magt til efterretningstjenesterne. Masseovervågning.

Norge overholder ret til privatliv

Det er en dansk sygdom. De største partier, Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mener tilsyneladende ikke, at man kan overvåge sin befolkning nok.

Således afleverede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i 2017 en rapport, som efterlyste endnu flere beføjelser til FE, så de blandt andet skulle få adgang til vores private sundhedsdata.

Hvor er den danske debat om de alvorlige demokratiske problemer, der opstår, når masseovervågningen løber løbsk? Hvor er den ansvarlige vagthund, som sikrer, at vores myndigheder ikke får en usund magt over os, som de kan finde frem, når det er opportunt?

Lige nu får man indtryk af, at helt basal demokratisk kontrol af FE er helt uden for rækkevidde.

Men sådan behøver det ikke at være. Den norske efterretningstjeneste, E-tjenesten, vil også meget gerne overvåge nordmændene mere.

Ønsket er de samme beføjelser til at tappe fiberkabler for kommunikation.

Derfor nedsatte den norske regering et udvalg, som skulle granske muligheden for at indføre de beføjelser til E-tjenesten uden at komme i konflikt med menneskerettighederne, som tydeligt slår fast, at »enhver har ret til respekt for sit privatliv« – en rettighed som både Norge og Danmark har skrevet direkte ind i den nationale lovgivning.

Udvalget konkluderede, at masseovervågning i form af fiberkabeltapning kun kan være lovligt, hvis det sker med forudgående domstolskontrol, alle nationaliteter har samme retssikkerhed, og dataen slettes efter kort tid.

Ingen af de forhold gælder i Danmark, hvor stikprøver endda viser, at FE overvåger danskere uden domstolskontrol i 12 pct. af tilfældene. ’Den danske model’ for overvågning er altså i strid med EU’s menneskerettigheder og stærkt problematisk. Den ville ikke gå i Norge.

Indfør kontrol med FE

Vi er i gang med at sætte menneskerettighederne til side.

Politikerne i de mest magtfulde partier prioriterer systematisk FE’s mulighed for uhindret og konsekvensløst at kunne overvåge os over vores rettighed til privatliv som borgere.

Og hver gang er argumentet, at vi jo ikke lever i et skummelt diktatur, som kunne finde på at misbruge sine beføjelser, men at masseovervågning tværtimod skal bruges til at fange terrorister og andre bad guys.

Det udgør flere trusler, selv for et demokratisk samfund som Danmark.

Den åbenlyse er den chilling effect, som nordmændene også udtrykker bekymring for i deres rapport. Hvis vi ved, at vi er overvåget, så bliver vi simpelthen passive, frygtsomme og tilbageholdne med at bruge vores demokratiske rettigheder.

Det sætter demokratiet i stå og bremser de vigtige ytringer og protester, som beskytter de svageste grupper, udvider rettighederne for befolkningen og som holder en progressiv samfundsudvikling i gang.

Lige nu kan FE måske virke fornuftige, men kontrollen med FE skal også kunne beskytte os i tilfælde af, at en dansk Trump får absolut flertal. Den beskyttelse mangler vi nu.

SF, Ø, R og Å har været ude med kritik af forholdene omkring FE. Og DF er åbne for at se uforpligtende på reglerne. Men det er ikke nok.

Vi skal udnytte muligheden for hurtigst muligt at indføre demokratisk kontrol med FE, så vi kan gribe ind over for ulovligheder og urimelig overvågning.

Det kan ikke passe, at vi skal spises af med en efterretningstjeneste, som uden demokratisk kontrol kan krænke vores menneskerettigheder, uden at vores politikere kan beskytte os imod det.

Jakob Lindell Ruggaard er rådgiver i PROSA – forbundet af it-professionelle

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Hvor er den danske debat om de alvorlige demokratiske problemer, der opstår, når masseovervågningen løber løbsk? Hvor er den ansvarlige vagthund, som sikrer, at vores myndigheder ikke får en usund magt over os, som de kan finde frem, når det er opportunt?"

Lige netop.
De fleste store medier fokuserer udelukkende på om datasikkerheden for erhvervslivet er tilstrækkelig høj.
At demokratiet med galopperende hast eroderes, virker ingen særlig interesserede i at råbe op om.

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Lundsby, Tue Romanow og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Set i forhold til hvor danskerne sætter deres kryds må vi konkludere, at det der med menneskerettigheder i praksis, det er ikke rigtigt noget vi går så højt op i. Man lader end da forstå, fra de højeste luftlag, at det noget vi skal presse og kæmpe imod. Også fra den 'åååh, så liberale' ansvarlige minister

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Tue Romanow og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

'Presse på og kæmpe' forstået som at ignorere domstolen og varsle et opgør med de 'urimelige menneskerettigheder,' ikke ved at bekæmpe den underliggende populisme og opføre os ansvarlige, desværre.

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Er der ingen hæderlige og med et minimum af kendskab til Grundloven blandt de regerende i Danmark?

Vi har i Danmark siden 1849 haft beskyttelse mod denne type privatlivskrænkelse, uden at der foreligger en retskendelse i hvert enkelt tilfælde. Se Grundlovens § 72, der kun giver myndighederne ret til, at gøre undtagelser fra reglen i - særegne tilfælde.

Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Pórto Qisuk

Der er transnationale samarbejde i Europa. Der er meget vel koordineret politisamarbejde i de europæiske lande. Der er masser overvågning som vi har svært ved at fatte. Diverse politienheder i Europa har så megen beføjelser at demokratiet og rettigheder for det enkelte menneske er ikke længere eksisterende. Det er uhyggeligt at diverse politienheder har efterhånden ubegrænsede magtbeføjelser. Europæiske lande inkluderet Danmark er i færd med at udvikle sig som despotiske politistater.

Bjarne Andersen, Jens Winther, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der udkommer en ny og interessant bog for de der vil vide mere om datasikkerhed d.14. Maj 2018.

Den hedder "Eksponeret - Grænser for privatliv i en digital tid", og er en antologi af 15 forskellige eksperter indenfor forskellige områder, fx teknologi og menneskerettigheder.

Man kan læse mere om bogen på Justitia.
Link:
http://justitia-int.org/bogeksponeret-graenser-privatliv-en-digital-tid/

Peter Sterling

"... i tilfælde af, at en dansk Trump får absolut flertal".

Hvem er det lige som styrer Folketinget? Regeringen er fanget i deres egen pagt; uden DF ingen magt. DF's barnagtige grænseløse søgen efter minoritets-overgreb, sørger for at hele verden skal handle om deres behov og lovløshed. Ministerloven er sat ud af spil, og 90 mandater sikrer Støjberg absolution.

DF har for længst fundet ud af, at der ikke er nogle grænser for hvad de kan forlange. Fattigdomsskabelse er den valuta som DF bytter med. Deres infantile grænsesøgende adfærd er moder Støjbergs lov. Danmark har nu det største antal fattige siden anden verdenskrig - bestemt ved lov. DF er det centrale politiske parti som muliggør fattigdomsskabelsen.

Støjberg er sat i regeringens verden for at opfylde DF's mindste krav og ønsker - uanset hvor infantile de må være. Desuden er det den nuværende formand for folketinget som har ødelagt livet for hundrede tusinder mennesker på flugt og i nød.

Narcissisterne styrer regeringen. Lov, demokrati og retssikkerhed er sat ud af spil, fordi de mennesker som skulle holde øje med demokratiet, ikke har modet til at kæmpe imod de destruktive kræfter.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar