Læserbrev

Dumt at hoppe med på DF’s fortælling om fejlslagen integration

Falske fortællinger lægger op til falske løsninger, der kan gøre tingene værre
Det har faktisk aldrig med at få folk med anden etnisk baggrund i arbejde og uddannelse, skriver Reza Javid.

Det har faktisk aldrig med at få folk med anden etnisk baggrund i arbejde og uddannelse, skriver Reza Javid.

Sophia Juliane Lydolph

Debat
22. maj 2018

Ved at skabe falske fortællinger og gentage dem tilstrækkelig mange gange, fremtræder de som sandhed og danner grundlag for lovindgreb, som forringer menneskers livsvilkår. »Det skal kunne betale sig at arbejde«, var mantraet, som legitimerede fattigdomsydelserne, der rammer børn og voksne til fordel for økonomisk råderum til skattelettelser og lignende.

Hvad angår integration er den falske fortælling, der gentages som argument for de stigmatiserende tiltag, følgende: »Integrationen er mislykkedes. Alt, hvad vi har prøvet i de sidste 30 år, er mislykkedes. Vi skal prøve hårdere metoder med straf og nedrivning. Vi skal fjerne sorte pletter fra Danmarkskortet. Landet er ved at falde fra hinanden.« Med denne fortælling, går højrefløjen sammen med S og nu også SF i gang med at operere »sorte pletter« væk med uigennemtænkte indgreb. Falske fortællinger lægger op til falske løsninger, der kan gøre tingene værre.

Men det går faktisk meget godt med integrationen. Der har blandt andet aldrig været så mange med anden etnisk baggrund i arbejde og uddannelse. Kriminaliteten er faldende og deltagelse i samfundslivet stigende. Integrationstiltag har virket, og det kan ses alle vegne, hvor vi møder mennesker med anden baggrund som arbejdere, servicemedarbejdere, lærere, pædagoger, ingeniører, læger, sygeplejere, socialrådgivere, social- og sundhedsmedarbejdere og så videre.

Også deres holdninger til værdier som religionsfrihed, ligestilling og lignende viser ifølge Integrationsministeriets seneste undersøgelse en overraskende god udvikling.

Integrationen er lykkedes, men der er stadigvæk mange problemer. Hvis vi virkelig ønsker at løse dem, så er det mest fornuftige at se, hvad der har virket, og så gøre mere af det, som virker. Det er forkert at droppe gode indsatser og sætte ind med tvang, underkendelse, kontrol og apartheidlignende forhold. Vi skal lytte til professionelle, som arbejder med området, og til borgerne selv. Gode løsninger findes her, ikke i plagiat fra DF’s konfliktskabende idékatalog.

Reza Javid er folketingskandidat for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her