Folk

FOLK

Debat
30. maj 2018

Dronning Margrethe

I dag er det 40 år siden, Dronning Margrethe som den første krydsede Sallingsundbroen i bil og dermed indviede broen mellem Mors og Salling. Alt var idyl. Solen skinnede, og danskerne stod på broen og vinkede med flag.

Pinen og Plagen

Broen var tiltrængt. Færgerne som sejlede mellem færgestederne, der blev kaldt ’Pinen’ og ’Plagen’ – hvilket to af færgerne også hed – fragtede i 1976 mere 630.000 biler over sundet, og færgeruten var en daglig irritation for bilisterne.

Poul Sørensen

Broarbejder Poul Sørensen var udvalgt til at spise middag med dronningen efter indvielsen. Til TV Midt Vest sagde han: »Vi var nede på Rådhuset, hvor vi hilste på Prins Henrik. Det eneste han sagde var: "Det er meget pæn bro". Ellers havde han gang i cigaretterne.«

Evald Krog

Evald Krog byggede også broen, men fik under den kolde krig til opgave at sprænge den igen, hvis russerne skulle komme: »Det er jo tankevækkende, at man har været et lille tandhjul i brobyggeriet. Og så senere et lidt større tandhjul i at få den ned igen for at forsinke fjenden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her