Klumme

Forvalterne af den danske model gav os en opvisning i den trumpske model

Det bekymrer tilsyneladende ikke Dennis Kristensen og Michael Ziegler, der nu er meldt til politiet for lovbrud, at de åbent og konsekvent underminerede det lukkede forhandlingsrum
Dennis Kristensen og Michael Ziegler – billedet er fra da parterne mødtes i forligsinstitutionen St. Bededag.

Dennis Kristensen og Michael Ziegler – billedet er fra da parterne mødtes i forligsinstitutionen St. Bededag.

Finn Frandsen

Debat
19. maj 2018

Man får indimellem den fornemmelse, at Donald Trumps stil er blevet et dobbeltfænomen i Danmark herhjemme: Det er, som om den er et fjendebillede om dagen og en fristelse om natten.

Alle offentlige aktører tager afstand fra hans frigjorte forhold til sandheden, hans kampe mod de institutioner og regler, som begrænser ham, og hans skamløse tilbøjelighed til bare at gøre og sige, hvad der passer ham. Når de ordentlige og ansvarlige taler om hans politiske stil, taler de ikke pænt om den. Det er ikke anerkendt opførsel i den danske offentlighed.

Men alligevel er Trump også et eksempel, som gør indtryk: Du kan jo bare sige, hvad der passer dig, du kan jo bare gøre, som det passer dig. Der er jo ikke sket noget for Trump – endnu i hvert fald. 

Det er ikke til at sige, om det var inspirationen fra Donald Trump, men det var interessant at se, hvordan forhandlerne under de offentlige overenskomster tilsyneladende sagde og gjorde, hvad der passede dem uden hensyn til det pedantiske forhold, at det var ulovligt.

Rolige anklagede

Nu er kommunernes chefforhandler Michael Ziegler og FOA’s forhenværende leder Dennis Kristensen så blevet meldt til politiet for at have brudt deres tavshedspligt under forhandlingerne.

Det anfægter ikke Kristensen, som gør sig lystig i sit svar til avisen.dk:

»Jeg har tidligere sagt til kollegerne, at hvis der skulle siges noget, kunne det være, at jeg skulle gøre det, for jeg kunne altid sidde den af efter sommerferien, hvor jeg skulle på pension.«

Også Michael Ziegler finder det angiveligt ubetydeligt, at han som myndighedsperson er blevet meldt til politiet.

»Jeg trækker vejret roligt,« forklarede han til avisen.dk.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have sagt, der skulle være forkert.«

Den ene betragter det som noget pjat, den anden afviser det som ubegrundet og hævder sin uskyld.

Det fremgår ellers af forligsmandsloven, at »det er forbudt at udstede erklæringer eller føre vidner om, hvad der af parterne oplyses eller foreslås under de af en forligsmand eller en mæglingsmand ledede forhandlinger«.

Det regnes for en så anseelig overtrædelse, at det kan straffes med hæfte op til tre måneder.

Liberalt forhold til loven

Enhver, som har fulgt de forhandlinger, der udviklede sig til et offentligt teater, vil erindre de konstante udmeldinger fra begge parter. Det var ikke kun anonyme lækager, der tilflød offentligheden i stor stil. Der var også åbne udtalelser fra begge sider af forhandlingerne undervejs, der blev afholdt improviserede pressemøder foran forligsinstitutionen, lavet reportageinterview og opdateret på sociale medier. Og det tog forligskvinden, som ellers er blevet rost efterfølgende, påfaldende lang tid at sætte grænser for det.

Det er jo ikke, fordi parterne ikke vidste, at reglerne blev brudt. Og heller fordi, de ikke gjorde opmærksom på det. De beskyldte nemlig adskillige gange de andre for ikke at respektere tavshedspligten.

Michael Ziegler sagde f.eks. til Ritzau: »Jeg har i flere uger været dybt forundret over, hvor meget der egentligt bliver sagt om forhandlingerne i det offentlige rum« – og henviste til »den samlede modpart«.

Parterne håndhævede reglerne, når de kunne bruges til udstille de andre, men de var liberale i forhold til deres egne udfoldelser. De, der skulle forvalte den elskede danske model, opførte sig i forhold til dens regler, som om de var vilkårlige trafikregler stillet op på vejen og ikke lovgivning, der skal understøtte en forhandlingskultur og et forhandlingsrum.

Man kan sagtens forestille sig den revolutionære lovovertrædelse: At man vil skabe et andet politisk rum og derfor demonstrativt udstiller lovens begrænsninger. Det kan være en visionær handling. Men under OK18  var regelbruddene ikke revolutionære, fordi aktørerne jo påpegede de andres overtrædelser. Det virkede, som om de bare meldte fra forhandlingerne, fordi det passede dem bedst. 

Det er meget muligt, at det slet ikke er efter inspiration fra Trump. Måske har Trump som fænomen bare tydeliggjort en tendens i den vestlige politiske kultur. Og så kan han være fjendebilledet på det, der sker om dagen, hvis man giver efter for fristelsen om natten.

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Civil ulydighed - hvordan lyder det i dine ører,Rune ?

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Hans Aagaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skal væk fra lukkede forhandlingsrum og i stedet have repræsentanter, der tager imod gode råd fra dem, hvis interesser de påstås at forvalte.

Karsten Aaen, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skal også huske, at den elskede danske model er udtryk for vedligeholdelsen af arbejdsklassens eklatante nederlag, hvor det ikke lykkedes at rokke ved ledelsesretten; det skete så senere i offentligt regi, men det fremskridt må desværre betragtes som rullet tilbage og i dag reelt afskaffet.

Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Bettina Jensen, Jan Nielsen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

14 dage efter vi havde undgået en landsdækkende lockout/strejke, vi var på vej ud i fordi nogen kan kende forskel på betalt tid, og ikke betalt tid, kom vi ind til selv betalt pause.
Møblerne er flyttet rundt i kantinen, og folk fra andre afdelinger er kaldt til i god tid og sidder allerede på stolene der ikke er nok af. På en af stolene sidder chefen og siger "se så at blive færdig så vi kan komme i gang" til folk der er ved at finde deres mad frem. Og så holder de møde i folks fritid.
Da man påtaler det efterfølgende, opføre de sig fornærmet og som om det er en selvfølge, at man tager selv her i butikken Danmark.

Karsten Aaen, Bjarne Jørgensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Steffen Gliese, spis nu brød til! Inden overenskomstfornyelsen har fagforeningerne naturligvis en række møder med medlemmerne i de resp. kompetente forsamlinger, hvor man lodder stemningen og fastlægger overenskomstkravene og forhandlingsstrategien (det samme sker på arbejdsgiversiden, naturligvis). Forhandlerne er derfor velbekendte med medlemmernes ønsker og prioriteter.

I øvrigt er forhandlerne demokratisk valgt af medlemmerne! Det er jo ikke sådan at fagforeningsformanden/kvinden er en selvbestaltet leder og forhandler. Det er medlemmerne selv, der giver ham/hende mandat til at repræsentere dem.

Der er ingen tvivl om, at det er til stor fordel for begge parterne - og dermed deres medlemmer, at forhandlingerne foregår i et "lukket rum". Ellers ville processen være umulig. Det er ikke forbudt forhandlerne at konsultere deres bagland undervejs i forhandlingerne, og det sker også i vid udstrækning.

Hertil kommer, at et overenskomstforlig skal vedtages ved urafstemning blandt medlemmerne.

Fagforeningsmedlemmerne selv har været med til at skabe det eksisterende fagretlige system - netop for at undgå en situation, hvor den enkelte medarbejder selv skal tale sig sag overfor arbejdsgiveren.

Jeg synes, at dine kritiske bemærkninger er et klart fejlskud.

Torben K L Jensen

Tina - Rune Lykkeberg prøver på at forklare forløbet ved at sammenligne det med Trump og jeg FORESLÅR så civil ulydighed (bryde regler) som forklaring - længere er den ikke.

Steffen Gliese

Nej, jeg er ikke tilhænger af lukkede forhandlinger og hemmelighedskræmmeri, Tina Jensen. Der er ganske få områder, hvor det kan være på sin plads af hensyn til landets territoriale sikkerhed, men ellers tjener fordækte aftaler mest til at knæsætte hierarkiske styreformer, som udviklingen gerne skulle tage os længere og længere væk fra, efterhånden som teknologi og bedre og bedre uddannelse gør os alle i stand til følge med i rørelserne i samfundet og varetagelsen af fælles og egne interesser.
Det var klogt engang at lade arbejderklassens interesser varetage af indirekte valgte kompetente forsamlinger for dens egne interessers skyld; men vi har over de seneste 20 år set, at det nu virker stik modsat: at det nedbryder tillid, og at de valgte repræsentanter er blevet hoffærdige og tror at tjene en højere sags interesser i stedet for dem, som har valgt dem.

Karsten Aaen, Kim Folke Knudsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Anne Mette Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Gliese, der er ikke tale om "fordækte aftaler" - aftalernes indhold kommer frem i fuldt lys, for at blive diskuteret og vedtaget eller forkastet af medlemmerne.

At forhandle i offentlighed med 5,5 mio tilskuere ville indlysende nok gøre det umuligt at finde kompromisser. Begge parter ville sidde ubevægelige i hver sit hjørne. Og forhandlingerne handler jo netop om, at finde mulighederne for et kompromis, hvor ingen får sin vilje 100%, men hvor begge parter synes, at det er bedre at indgå en aftale end at lade være.

Forhandlerne er udpeget gennem indirekte valg, men aftalen bliver godkendt eller forkastet ved en direkte demokratisk afstemning. Det svarer til at sætte alle lovforslag ud til folkeafstemning. Mere demokratisk bliver det ikke!

Hvordan mener du et funktionsdygtigt alternativ kunne se ud?

Grethe Preisler

Problemet med den højt besungne såkaldt 'danske arbejdsmarkedsmodel' er vel strengt taget dobbeltsidigt.

Hvis ikke repræsentanterne fra den ligeledes højt besungne fri og politisk uafhængige danske presse havde belejret forhandlere fra henholdsvis arbejdsgiver- og arbejdstagersiden med skudklare mikrofoner og tv-kameraer i døgndrift, ville Dennis Kristensen og Michael Ziegler jo heller ikke have haft mange chancer for for at komme til orde i medierne med deres 'brud på tavshedspligten', før forligsmanden m/k kastede håndklædet i ringen og overlod det til regeringen og folketinget selv at strikke et lovforslag sammen til afværgelse af strejke og lock-out blandt de offentligt ansatte på de laveste trin i arbejdsmarkedets løn- og rettigheds-hierarki.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Anne Mette Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Der hersker overalt i vores såkaldte demokrati, fordækthed.
Der burde findes en anden model i det off. aftalesystem, hvor vi alle burde kunne følge med, men det kan vi ikke.
Der er indsat styrelser, som opfører sig, som enevældige konger og en afgørelse kan ikke ankes. Kun ved at gå til domstolene ,men det kræver mange midler. Kun de mest ihærdige kan overskue det.
Fagbosser sidder i årevis og lever en meget privilegeret tilværelse og er ofte langt fra den virkelig, som de repræsenterer.
At give samme procent til den højeste lønnede, som til den laveste er en narresut.
Løn burde udregnes i forhold til kroner.
Men,men så længe flertallet i dette land tror vi har demokrati er der intet at stille op.
Må hellere stoppe nu inden jeg skriver noget man kan anklages for.

Randi Christiansen, Kim Houmøller, Vivi Rindom, Torben Skov, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Det hedder, folketingets ombudsmand og er udvalgt af samme. Ombudsmandsinstitutionen burde vælges direkte af befolkningen.
Hvordan kan en ombudsmand være uvildig , når han eller hun risikerer jobbet, når denne er afhængig af folketinget?

Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Torben Skov, Flemming Berger, Bettina Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Skal forhandlerne ved OK18 stå skoleret for pedantiske skueprocesser, mens politikerne og politiet overtræder lovgivningen for godt befindende? Enhver, som har fulgt de politiske sager, der udviklede sig til et offentligt teater, vil erindre de konstante lovovertrædelser fra myndighedernes side.

Anklagemyndigheden har nok at gøre, med at undersøge de riges kriminelle aktiviteter i milliardklassen, her taler vi om seriøse overtrædelser, som ikke får følger. Hvis man måler kriminaliteten i kroner og ører, fører overklassen med mange milliarder. Men næsten hele den kriminal-præventive indsats fyres af på bunden af samfundet.

Eller hvad med Støjbergs vedvarende grænseoverskridende lovbrud på ministerniveau, eller Løkkes korrupte indsamling af penge blandt erhvervslivet? Eller bankernes hvidvaskning af milliarder for Putins venner, uden at det får følger for bankernes pengepung.

Man kunne sagtens forestille sig at medierne vil skabe et andet politisk rum og derfor demonstrativt udstiller de politiske partiers omgåelse af demokratiet. Det virker, som om at politikerne bare forvalter lovene, så pengene havner hos de 45 % af de rigeste, fordi det passer de politiske partier og dem selv bedst.

Så tag præstekraven af, tag arbejdshandskerne på, grib spaden og meld jer ind i de sociale modstandsbevægelser på nettet. Fagforeningernes kamp er en forudsætning for en social genopretning af Danmark.

Politikernes jagt efter skattelettelser til overklassen, ender i den rene heksejagt på enhver minoritet, som ikke har en fagforening eller andet, til at forsvare sig. Derfor skal vi organisere os i modstandsbevægelser. Politikerne har fået en nedskærings- og kontrolpsykose som hærger de socialt udsatte, de syge og handicappede, intet pengebeløb er for småt, når der skal skæres ned.

Magtarrogancen er så overvældende, at man sagtens kan forestille sig den revolutionære lovovertrædelse: at almuen finder høtyvene frem. Den politiske ledelse sidder stadig på toppen sammen med magteliten og prioriterer uden at have den mindste idé om, hvad der foregår i bunden af samfundet.

Danmark har det største antal fattige siden anden verdenskrig. De rigeste 10 procent af danskerne ejer 50 procent af den samlede nettoformue i Danmark. Til sammenligning ejer de fattigste 50 procent af danskerne kun 5 procent af nettoformuen.

Ib Christensen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Vivi Rindom, Torben Skov, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har lige læst Dennis Kristensens reaktion på denne artikeln på FB. Han er mildest talt ikke imponeret over researchen bag og afviser at have modtaget nogen anmeldelse.
Jeg håber da, at han og Lykkeberg taler sammen.

Annemette Due, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Grundlæggende er problemet selvfølgelig, at vi overhovedet har en opfattelse af modsatrettede interesser på det økonomiske område.

Touhami Bennour

Trump er en glidebane, og den har været der i lang tid. Det begyndte med Irak krig, som byggede på løgn og endte med byen Jerusalem,hvor loven og lovgivning er sat til side. Den sidste handling bliver til væne fremover.

Touhami Bennour

Det skal helst være "vane"

Kim Folke Knudsen

OK18 og Donald Trump har intet med hinanden at gøre. Det svarer til at sammenligne en Giraf med Rundetårn og dernæst spørge, hvilken er størst ?.

OK18 er måske præget af, at vi lever i en tid, hvor vi er omgivet med massemedier allevegne. Det er ikke helt uforudsigeligt, at aktørerne i et forhandlingsspil udnytter disse massemedier til at positionere sig.

Måske er det Forligsmandslovens som er overhalet af tidens udvikling. Den blev jo lavet i en tid, hvor alting kunne læses efterfølgende i dagens avis eller i aftenens avis. I dag er formidlingen af politiske standpunkter og overenskomst krav markant anderledes.

Forligsinstitutionen er etableret for at inddæmme antallet af arbejdskonflikter på det danske arbejdsmarked. I det ligger der en forklaring. Jo mere tilfredse lønmodtagerne er med deres arbejdsforhold, jo mindre spiller Forligsinstitutionen en rolle. Omvendt jo flere konflikter der er om arbejdsforholdene, des større sandsynlighed for, at Forligsmandsinstitutionen vil havne i rollen som mægler. Efterfølgende at forhandlingsforløbet spidser til og bliver fyldt med udmeldinger.

Den største anstødssten i denne Overenskomstforhandling er i mine øjne Moderniseringsstyrelsen og dermed Regeringen VLAK Marionet Teateret. Hvis de ikke havde haft så travlt med helt åbenlyst at melde ud på forhånd, at de ville afskaffe den betalte spisepause, så var denne Overenskomst ikke spidset til. Moderniseringsstyrelsen har allerede fjernet fridage indenfor staten. Lærerne har fået deres omgang i år 2013 med Regeringsindgrebet under den forhenværende S-R-SF regering.

Oveni en politik fra det nuværende VLAK Marionet Teater støttet og administreret for tiden af det nationalistiske parti DF, hvor staten hvert år skal spare -2% på budgetterne. Enhver kan sige selv at den spareøvelse vil føre til forslag om at afvikle lønmodtagernes rettigheder, for det er en del af øvelsen for at få budgettet til at hænge sammen. Problemet var aktuelt at denne sandhed blev lidt for åbenlys og højrøstet, da Moderniseringsstyrelsen meldte deres ønske ud om at afvikle den betalte spisepause.

De var de historiske begivenheder i Danmark, som gjorde Overenskomstforløbet i år 2018 højspændt ikke Præsident Donald Trump.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Mogens Holme og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Peter Sterling kl. 14.51:

Bedre kan det ikke siges. Et helt autentisk billede fra Dig af, hvad den nuværende politiske klasse gør med Danmark og med danskerne. Tak for din gode og klare indsigt.

Hvornår vågner den fortabte middelklasse op i deres overbelånte ejerbolig overbevist om, at de ikke kommer til at lide den skæbne, som de socialt udsatte og de fattige her i landet udsættes for ?

VH
KFK

Anne Mette Jørgensen

At blindt tro på, at fagforeninger kan redde moradset er intet mindre end naivt. De fagbosser sidder jo selv på flæsket.
Vi har en grundlæggende tyrkertro på, at eje og andelsboliger er for alle.
Samtlige politikere fra H. til V vil ikke afskaffe den uligheds gørende politik.
Da retsforbundet i ( var det i 1964 ?) tabte og S fik gennemført ejerlejlighedsloven tog uligheden
for alvor fat, og den er steget lige siden.
Så klap hesten med de blå og de røde. Alle i dag er stort set blå. Alle de efterfølg. lapperier er kun facade.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Trump mig her og Trump mig der

Trumpismen har sejret på alle fronter.
'America first' i alle sammenhænge, også når det handler om 'Den Danske Model' og overenskomstforhandlingerne på det danske arbejdsmarked ... ;o(

Søren Kristensen

Heldigvis gik det godt og vi slap for at strejke, det er alle pengene værd.