Læserbrev

Glæden ved den dystopiske by

BLOX er i bund og grund et billede på, hvad byer er: en stræben mod det civiliserede
Debat
23. maj 2018

Der må være sket en fejl i Informations artikel om det nye BLOX i Københavns Havn.

Her står blandt andet, at »BLOX kan noget, fordi den er en knytnæve i ansigtet på en forestilling om, hvordan man bygger i byen« og senere i artiklen »Men dybest set er byen en stor ophobning af konflikter, som man skal elske« og »man er nødt til at rydde op i sin forestilling om, hvad komfort er«.

Betyder det, at BLOX, og dermed Dansk Arkitektur Center, som et arkitektonisk værk har til formål at ødelægge ideen om den gode by, den harmoniske og sociale by? Nogle af de egenskaber, som København hyldes for, med vores cykler, havnebade, grønne områder, menneskelige skala i byens rum og så videre, er vel netop et ønske om, at byen kan danne ramme for en social sameksistens, og ikke en social konflikt?

Så hvorfor vælger Information i artiklen at opfinde og hylde en arkitektur og BLOX som en fælles æstetisk reference, der ser individet som en ø, omgivet af potentielle modstandere, der må bekæmpes for at opnå egen frihed, der så i artiklen defineres som komfort, hvad det end er?

BLOX er vel det direkte modsatte, som det også beskrives til sidst i artiklen. En bygning, hvor byens mange funktioner er samlet under ét tag, og hvor transparens og rummelige forskydninger gør, at man hylder byens sammensathed og glæden ved, at der også er andre mennesker, og at man med dem kan indgå i en form for civiliseret samhørighed. For er det ikke det byer i bund og grund er, en stræben mod det civiliserede?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her