Læserbrev

Godt med klarhed om adgang til DNA-oplysninger

Ellen Trane Nørby sætter klare juridiske begrænsninger for politiets adgang til danskernes dna
Debat
15. maj 2018

Der har i den seneste tid været skabt tvivl om, hvorvidt politiet må få adgang til data i Det Nationale Genomcenter. Vi har fra Lægeforeningens side understreget, at patienters data i Genomcentret kun skal bruges til behandling og til at skabe ny viden, der kan give bedre medicinsk behandling i fremtiden. Skal der være undtagelser fra dette – i helt ekstreme situationer – så skal de beskrives klart og tydeligt, de skal være rimelige, og de skal ikke udvides efterfølgende.

Derfor er det positivt, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har lyttet til opfordringerne fra Lægeforeningen og andre, og nu sætter klare juridiske begrænsninger for politiets adgang til danskernes dna. Ministeren er kommet med et ændringsforslag til planerne om at oprette Det Nationale Genomcenter, der fastslår, at politiet kun skal kunne få adgang til dna-oplysninger i centret, hvis »der er tale om efterforskning af terrorsager«.

Vi støtter oprettelsen af Det Nationale Genomcenter, som vil være centralt for udvikling og anvendelse af personlig medicin i Danmark. Derfor er det afgørende, at der er fuldstændig klarhed over, hvem der kan få adgang til de følsomme genetiske informationer, og hvilke formål de må bruges til.

Andreas Rudkjøbing er formand for Lægeforeningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her