Kommentar

Ingen vil få gavn af de dagpengeforringelser, Ammitzbøll drømmer om

Økonomi- og indenrigsministeren føler sig kaldet til at angribe de unge arbejdsløse akademikere, men lykkes han med at skære i deres dagpenge, vil afstraffelsen i praksis ramme kollektivt og skabe et mere usikkert arbejdsmarked for alle
»Udråbelsen af djøfere og humanister til folkefjende nummer ét har bred appel, og derfor er det også mere trist end overraskende, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) nu kaster sig over de nyuddannede af slagsen.« skriver Gry Inger Reiter.

»Udråbelsen af djøfere og humanister til folkefjende nummer ét har bred appel, og derfor er det også mere trist end overraskende, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) nu kaster sig over de nyuddannede af slagsen.« skriver Gry Inger Reiter.

Henning Bagger

Debat
8. maj 2018

Få ting kan forene politikere fra højre til venstre i disse år som begejstringen for at placere ansvaret for alverdens dårligdomme hos akademikerne. Denne stand af regnedrenge, smagsdommere og papirskubbere har efter sigende ødelagt vores offentlige sektor, taget magten fra politikerne, forhånet håndens arbejde og trådt almindelige mennesker under fode.

Udråbelsen af djøfere og humanister til folkefjende nummer ét har bred appel, og derfor er det også mere trist end overraskende, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) nu kaster sig over de nyuddannede af slagsen.

Ministeren udtalte fredag til Berlingske, at ledigheden blandt nyuddannede dimittender skyldes, at der er en kultur for, »at når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et job«.

Den udtalelse er en hån imod alle, der har været i dagpengesystemet og mærket på egen krop og sind, at det absolut ikke er et hyggeligt sted at være. Men svineren svider selvfølgelig særligt alle de unge, der kæmper for at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Dimittentledighed falder

Det er ikke engang halvandet år siden, at Venstre, DF og Socialdemokratiet skar dagpengene for nyuddannede ned med 2.000 kr. om måneden, som en effekt af deres dagpengeaftale fra efteråret 2015.

2.000 kr. er noget, der kan mærkes for den unge, der står med kandidatbeviset i den ene hånd og større regninger til bolig, transport, forsikring og a-kasse i den anden. Men det er faktisk ikke de unge, det er værst for. Som Mette Frederiksen (S) sagde, da hun skulle forsvare forringelsen: »De unge skal nok klare sig.« Nyuddannede vil nemlig gøre alt for at komme i arbejde, og det lykkes for de allerfleste af dem.

Selv om der fra 1996 til 2015 er sket en fordobling i antallet af kandidater fra universiteterne, er dimittendledigheden faldet, så 80 pct. af de nyuddannede er i job et år efter dimission. Den generelle akademikerledighed er lavere end den gennemsnitlige ledighed for hele arbejdsmarkedet. 

Kan man så bare trække på skulderen af ministerens udfald mod de unge jobjægere? Nej.

For problemet ved at fortsætte med at forringe vilkårene for de unge er, at de i forvejen er villige til at gøre alt. De takker lykkeligt ja til korttidskontrakter, lav løn og løntilskud. Mange af disse stillinger forsvares med, at det gør det nemmere at indsluse de unge på arbejdsmarkedet, men de betyder bare også, at det er langt billigere at ansætte en nyuddannet, der finder sig i hvad som helst.

Hvorfor vælge de ældre?

Det er ganske vist aldeles tvivlsomt, om Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil sidde længe nok på taburetten til at kunne gennemføre endnu et angreb på de unges dagpenge. Alligevel er der grund til bekymring over hans ord.

Det har nemlig gennem de seneste år vist sig utrolig nemt at danne flertal for forringelser, der går ud over ungdommen – tænk bare på de massive uddannelsesnedskæringer.

Og så vil en endnu lavere dagpengesats for nyuddannede medføre et mere usikkert arbejdsmarked for alle, fordi det bliver så nemt for virksomhederne at finde et desperat ungt menneske, der er villigt til at underbyde ældre kolleger.

Hvorfor betale for en årgang 1965, der er steget til løntrin 8 og kræver betaling for overarbejde, når du kan få en årgang 1990, der hverken sætter spørgsmålstegn ved startløn eller arbejdsgiverbegrebet ’interessetimer’?

Efterhånden har man som nyuddannet kandidat også et ret begrænset økonomisk incitament til at melde sig ind i en a-kasse. Set over et livsforløb er akademikerne nemlig den gruppe, der er mindst ledige, og hvor faldet i indkomst fra løn til dagpenge er allerstørst. Så hvis ikke dagpengesystemet er attraktivt, når man har mest brug for det som nyuddannet, hvorfor så ikke vælge en privat forsikringsløsning i stedet for at betale for andre befolkningsgruppers overledighed?

Hvis unge akademikere vælger det solidariske dagpengesystem fra, ryger regningen tilbage i hovedet på de ældre og kortuddannede, hvis interesser politikerne angiveligt forsøger at beskytte.

Så det kan godt være, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille er fristet til at give de unge endnu et drag over nakken, men i praksis rammer afstraffelsen kollektivt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er en underlig klapjagt, de unge udsættes for. Især fra LA's side.
Igår var undervisningsminister Merete Risager ude med en melding om, at gymnasieelever skulle miste SU'en ved 'for meget fravær' - en udefinerbar størrelse, idet der allerede skrides ind ved fravær over 15%.
Nu skal dagpengene så forringes yderligere, ved at benytte de unge som syndebukke.
Gry Inger Reiter har helt ret, det vil ramme alle kollektivt.

Fra et parti befolket med medlemmer, der selv har været på offentlig forsørgelse hele deres liv, er det meget hyklerisk.
Ammitzbøll har en bachelorgrad i socialvidenskab fra Roskilde Universitet fra 2003.
Det er det eneste, der står på hans CV, udover diverse politiske aktiviteter.

Rolf Andersen, ulla enevoldsen, Erling C Havn, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Estermarie Mandelquist, Lone Hansen, Kurt Nielsen, Werner Gass, Mogens Holme, Morten Larsen, Karsten Aaen, Britta Hansen, lars søgaard-jensen, Jørgen Wassmann, Charlotte Jensen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, kjeld jensen, Jørgen Kærbro Jensen, Johanna Haas og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Hvad staten burde gøre var at give en betragtelig skattebonus eller tilsvarende til firmaer, som ansætter nyuddannede. Først bruger man et menneskes ungdom og en enorm mængde ressourcer på at uddanne denne - og når så uddannelsen er færdig så lader man en del rådne op i kampen om jobs, hvor alle firmaer kræver man er ung med 20 års erfaring.

Den model er himmelråbende stupid! Hvem ved deres fulde fem vil efter en betragtelig investering bare smide en god portion af resultatet ud pga. midlertidige konjunkturer eller firmaernes fokus på bundlinjen her-og-nu?

Der burde laves en model for at få folk ind i det mindste i et års tid. - Det kunne være f.eks. at det første 1-2 år der kan A-kasse bistanden "gives" til arbejdsgiveren i form af skatterabat for ansættelsen af uerfarne.

Charlotte Jensen

Det ironiske ved hele der her cirkus er, at de studerende sådan skal skynde sig at blive færdige på sin akademiske uddannelse - så meget, så de ikke har tid til et studierelevant arbejde ved siden af - så meget, at de med manglende erhvervserfaring under studiet ikke bliver taget i betragtning som de første efter endt uddannelse - og derfor må gå og "hygge sig lidt på dagpenge".

Rolf Andersen, Carsten Hansen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Estermarie Mandelquist, Lone Hansen, Kurt Nielsen, Werner Gass, Mogens Holme, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Jesper Christiansen, Troels Ken Pedersen, Katrine Damm, Jesper Sano Højdal, Torben Skov, kjeld jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Næ, vi skal væk fra at give til de rige og i stedet genoprette magtbalancen i samfundet igennem velefærdsordninger, der tilbagegivet den enkeltes magt over eget liv. Det er ikke en menneskeret at kunne tjene formuer på fællesskabets ressourcer.

Rolf Andersen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, lars søgaard-jensen, Carsten Munk, ulla enevoldsen, Charlotte Jensen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Troels Ken Pedersen, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er helt utroligt hvor meget den lange rækker af regeringer har skadet fællesskabet i gennem tiderne - den eneste forskel var tykkelsen af salami-skiverne. Det skal ændres.

Rolf Andersen, Torben Skov, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Frede Jørgensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Når de nyuddannede ( eller alle med en langvarig uddannelse for den sags skyld) ikke kan få et arbejde inden for eller i nærheden af deres fag, får de at vide, de skal tage ufaglært arbejde - ellers er de "jobsnobbere", som Mette Frederiksen kalder det.
Når de ufaglærte så ikke kan få arbejde - måske bl.a. fordi de langvarigt uddannede nu har taget deres naturlige jobmuligheder - får de at vide, de burde have taget en uddannelse.
Lirum, larum katten gør æg - og politikere fra stort set alle partier -3 bruger absurde argumenter fro at fastholde, ledighed er den enkeltes problem og aldrig samfundets ansvar.

Rolf Andersen, Peter Jensen, Torben Skov, Carsten Hansen, Bo Klindt Poulsen , Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Vivi Rindom, Lone Hansen, Brian W. Andersen, Karsten Aaen, Kurt Nielsen, Werner Gass, Esben Lykke, Mogens Holme, Morten Larsen, Flemming Berger, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Knud Chr. Pedersen, Charlotte Jensen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Stakkels ham!

Kurt Nielsen, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Stakkels Danmark.

Torben Skov, ulla enevoldsen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Morten Larsen, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Når jeg nu betaler min skat for at de unge akademikere kan få dagpenge efter endt uddannelse så har de den ondelynemig at hygge sig med det - ellers skulle fanden da stå i det.

Torben Skov, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Der er rigeligt at politikere, med akademisk baggrund, der vil vores velfærdssamfund til livs.

Lad os stemme på nogle af de få politikere der vil en anden vej, til næste valg.
Måske vælge nogle af de der har bestilt andet end at sidde bag et skrivebord og spille smart på andres bekostning.
Nogen der ved at livet på dagpenge og alle mulige andre overførselsindkomster så absolut ikke hverken en dans på roser eller noget man ønsker sig.

Carsten Hansen

i forlængelse af Heris Weins fortræffelige indlæg hvor det bl.a. skrives : " at fastholde, ledighed er den enkeltes problem og aldrig samfundets ansvar." Citat slut., Så kan det nævnes at op til 90 % af samtlige udbudte jobs besættes af folk der i forvejen er i job. Altså en evig rotation af beskæftigede mennesker.
Rigtig mange har svært ved at få foden indenfor; Også i den offentlige sektor hvor man i udpræget grad søger folk med bred erfaring indenfor jobbeskrivelsen. Dette uanset hvilken uddannelse eller uddannelse overhovedet.

Elisabeth Andersen, Herdis Weins og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Det kan vel ikke undre, at politikere, der aldrig har været på arbejdsmarkedet er så fikseret på at hygge sig på dagpenge (el. MF/Minister-hyre) indtil de har lyst til at få et job.