Kommentar

Komiske Ali må have fået nyt job som klimaminister i Danmark

Med sine vedholdende påstande om at have fremlagt et ambitiøst energiudspil, bidrager klimaminister Lars Chr. Lilleholt til en fejlagtig opfattelse af Danmark som en klimaduks
Med sine vedholdende påstande om at have fremlagt et ambitiøst energiudspil, bidrager klimaminister Lars Chr. Lilleholt til en fejlagtig opfattelse af Danmark som en klimaduks

Jonas Olufson

Debat
23. maj 2018

De fleste af os husker nok Iraks informationsminister, da han i 2003 blev verdenskendt under tilnavnet ’Komiske Ali’, fordi han stædigt fastholdt, at Irak ikke blev invaderet, mens hele verden kunne se de amerikanske soldater indtage Bagdad.

Vores klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt har, siden regeringen fremlagde sit energiudspil, været på en lignende komisk mission.

Ved enhver lejlighed – helt og aldeles upåvirket af, hvad for et spørgsmål han er blevet stillet, eller hvilken kritik han har fået fremlagt – har Lilleholdt leveret stort set samme svar: vores energiudspil er meget ambitiøst, det er derfor, vi har fremlagt et meget ambitiøst udspil, det her udspil er det mest ambitiøse ... 

Fakta er dog, at regeringens udspil ikke engang er ambitiøst nok til at opfylde regeringens egen målsætning om 50 procent vedvarende energi i 2030. I energiudspillet fremgår det, at hver gang man vil bruge én kr. på grøn omstilling, vil man bruge to kr. på afgiftssænkelser. Det burde gøre det klart, hvor prioriteten ligger.

Ligesom komiske Alis stædige benægtelse ikke hjalp Saddam Hussein, vil Lilleholts uambitiøse planer heller ikke holde os under to graders stigning i temperaturen. Det er det værste af det hele.

Desværre er Lilleholt ikke bare komisk. Med sine vedholdende påstande om at have fremlagt et ambitiøst udspil, bidrager han til en fejlagtig opfattelse af Danmark som en klimaduks. En myte, som 301 danske forskere punkterede sidste fredag på Politikens forside: 

»Den gennemsnitlige danskers CO2-fodaftryk er blandt de højeste i verden,« konstaterede forskerne.

Hvis regeringen kommer igennem med sit udspil, vil vores fodaftryk kun vokse, da de planlægger at sænke elafgiften. Ifølge regeringen selv vil afgiftslettelsen føre til øget udledning af CO2, fordi vores strøm endnu ikke er udelukkende grøn. Det vælger regeringen at gøre i en situation, hvor vores tårnhøje forbrug gør os til nogle af dem, som belaster klimaet allermest.

Sort, grøn, blå

Det burde være en god nyhed, at de store partier forsøger at overgå hinanden i, hvor grønne de kan være. Det hjælper os bare ikke særlig meget, når det kun er logoets farve, der ændrer sig. I stedet bliver det meningsløst at hævde, at man er grøn. Med det er også alarmerende, når farveskiftet betyder, at landets klimaminister kan slippe afsted med, imod bedrevidende, at gentage sin påstand om, at energiudspillet er ambitiøst.

Hvordan kan vi acceptere det i et oplyst land? Han bliver jo modsagt af alle forskere på feltet. Som da energiudspillet blev diskuteret i Debatten på DR2 den 26. april. Både Jens Hesselbjerg Christensen, forsker i klima og professor på Niels Bohr instituttet, og meteorolog Jesper Teilgaard understregede, at det går alt for langsomt, hvis vi skal nå målsætningen om at holde os under de to grader. Det rørte dog ikke faktaresistente Lilleholt synderligt, der programmet igennem fortsatte sin gentagelse.

Som Hesselbjerg Christensen påpegede over for ministeren, så forpasser vi chancen for at klare den, hvis vi ikke slukker helt for forbruget af fossile brændsler i løbet af de næste 20 år. Lige nu nærmer vi os snarere fire grader. Det er med den viden, at Lilleholdt i disse dage og uger forhandler energiforlig. Det er med en viden om, at de fire graders stigning vil medføre vandstandsstigninger på 6-8 meter, fordi Arktis smelter.

Hvis ikke han og regeringen drejer ind på en klimarealistisk kurs, så er der ikke bare tale om, at vi stifter en kæmpe gæld, som kommende generationer skal arbejde hårdt på at tilbagebetale. Vi begår fuldtonet røveri, og vi vil aldrig kunne tilbagelevere det, vi har stjålet, for forandringerne er irreversible.

Denne gang kommer der ingen amerikanske soldater og stopper komikken. Det er vores ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Desværre er det ikke kun Lars Chr. Lilleholt, der har taget rollen som Komiske Ali, alle med respekt for sig selv i Vestre (eller nok mangel på samme) fortæller ved hver given lejlighed at Venstre ledede regeringer har været de "grønneste" og har givet Danmark , deres førertrøje, osv.......
Ligeledes er alt hvad regeringen fremlægger historisk osv......... Så Komiske Ali lever desværre i bedste velgående i den politiske propaganda.

Torben Vous

Ja.
Den falske melodi udsynges også af Kristian Jensen, der åbenbart har begået nogle udtalelser i Ræson (!!!) hvor han advarer mod at synge med på den falske melodi = fake news!
Spindet vil ingen ende tage!

Bjarne Bisgaard Jensen

Var det så bare kun V der bevidstløst gentager sig selv, kunne der måske være et håb forude

Jan Christensen

Anna Libak påtog sig den komiske (tragiske!) rolle i Deadline den anden aften. Skal man le eller græde?

Arne Thomsen

Artiklens forfatter skriver bl.a.:
"Det burde være en god nyhed, at de store partier forsøger at overgå hinanden i, hvor grønne de kan være. Det hjælper os bare ikke særlig meget, når det kun er logoets farve, der ændrer sig."

Men er vi ikke alle "komiske Ali", når 43% af vores elkraft skabes ved afbrænding, der giver CO2-udledning, 54% med vedvarende energi, og 3% med atomkraft hentet fra udlandet.
https://energinet.dk/El/Miljoedeklarationer/Hvor-kommer-stroemmen-fra

Vi kunne let stoppe denne CO2-udledning ved at erstatte afbrændingen med CO2-fri atomkraft.
I Frankrig er 75% af deres el produceret med atomkraft fra værker, der stadig moderniseres, så de bliver meget sikre og kun efterlader meget lidt affald., og som iøvrigt aldrig har haft farlige ulykker
https://ing.dk/artikel/frankrig-melder-ud-ja-til-atomenergi-173468
Atom-el er billig og kunne gradvis erstattes med vedvarende energi ; - )