Kommentar

Kulturministeren taler kækt om disruption, men kan hun levere resultater?

Mette Bocks kiksede festtale efterlader indtrykket af en minister, der er forfalden til selvros og storladne metaforer, men stadig mangler at bevise, at hun kan løfte sin opgave
Mette Bocks kiksede festtale efterlader indtrykket af en minister, der er forfalden til selvros og storladne metaforer, men stadig mangler at bevise, at hun kan løfte sin opgave

Niels Ahlmann Olesen

2. maj 2018

Under sidste uges uddeling af publicistpriserne holdt kulturminister Mette Bock (LA) festtalen. Den var tydeligvis ikke særlig festlig. Ministeren fortalte, at hun har gjort andre politikere »misundelige«, fordi hun efter eget udsagn havde disruptet de danske medier.

Ifølge Altingets chefredaktør Jakob Nielsen, der live-tweetede fra festen, var talen »opsigtsvækkende aggressiv«. Han beskrev talen som »en indebrændt tale om, hvor vrede folk er blevet over hendes medieudspil« og påpegede, at Bock »sammenligner danske statsmedier med medier i diktaturstater«.

Ministeren havde iscenesat sig selv. Hun tog sin cardigan af og afslørede en T-shirt med teksten »DET ER MENINGEN«, en direkte henvisning til, da hun i Debatten på DR 2 belærte DR’s generaldirektør om, hvad meningen var med nedskæringerne. I øvrigt meddelte hun deltagerne til prisuddelingen, at hendes T-shirt kunne købes hos Liberal Alliance.

Ministeren skrev 27. april på Facebook:

»Det blev en kikset tale, der velfortjent blev kritiseret«. 

Hun skriver videre, at hun »forsøgte med en selvironisk distance, og det mislykkedes«, hvorefter hun beklagede.

 

Publicisme: Forleden skulle jeg tale ved uddelingen af årets publicistpriser. Det blev en kikset tale, der velfortjent...

Posted by Mette Bock on Friday, April 27, 2018

Hun beklagede dog ikke den del af talen, hvor hun påpegede, »at troværdigt dansk medieindhold ikke kun produceres af statsejede medier. Vi har rigtigt mange dygtige medier og journalister, også i den private sektor«.

Da Mette Bock tydeligvis angler efter ros, skal hun roses for beklagelsen og ikke mindst for den helt overraskende afsløring, at der findes dygtige medier og journalister over det hele. Det er side 1 i spin-håndbogen: Har du dummet dig, så beklag! Så er sagen ude af verden.

Usikker og nervøs energi

Desværre findes der ingen video- eller lydoptagelser af talen. Direkte adspurgt skrev ministerens kampagnerådgiver Mette Bom på Facebook, at talen blev optaget, men – som hun udtrykte det – »lyden var fucked«, så optagelserne er belejligt forsvundet.

Men den kiksede tale – og tidligere udtalelser fra Mette Bock – efterlader indtrykket af en minister, der synes så stolt af sig selv, at hun falder for fristelsen til at tale i storladne metaforer og glemmer virkeligheden (som da hun i et interview forklarede forslaget om at udbyde en radiokanal med kultur og klassisk musik med, at der ikke var en kanal med klassisk musik – der er faktisk to).

Der er en nervøs og usikker energi i ministerens fremtræden. Konkret argumentation eller kritiske spørgsmål imødegås med slagord eller modangreb. Hendes medieudspil indeholder mange punkter, som kræver afklaring.

Når man spørger Kulturministeriets anonyme embedsmænd lægger de – med et suk – ikke skjul på, at der ligger en massiv arbejdsbyrde forude. Så stor at flere tvivler på, om der kan indgås et medieforlig – smalt eller bredt – inden sommerferien.

Rammeaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om DR-nedskæringen og licensafskaffelsen ligger fast. Her sad kulturministeren tydeligvis på sidelinjen.

I de kommende måneder skal hun stå i spidsen for de medieforhandlinger, der endnu ikke konkret er begyndt. Måske fordi der mangler en stor del af det bagvedliggende nødvendige materiale. Der skal konkret laves nye principper, regler og beregningsmodeller for en millionpulje, en ny radiokanal og en ny tv-kanal.

Hårdt arbejde

Der skal formentlig opfindes et helt nyt statsligt bureaukrati til uddeling af millionbeløb til produktion af public service-indhold. Principper og »objektive kriterier« for en ny mediestøtteordning skal udarbejdes, komplicerede beregninger og modregninger for en ny digital nulmoms skal laves. Og så skal der også være enighed om, hvordan man skal sælge 40 pct. af TV 2-aktierne, og hvilke muligheder og rettigheder en ny medaktionær skal have.

Stående over for denne truende arbejdsbyrde er ministerens kække og selvrosende overflade måske forståelig. Hun er måske ved at nå frem til den erkendelse, at politik ikke kun er slagord og overflade. Det er hårdt arbejde. Det handler om virkelighed.

Disruption er ikke et mål i sig selv. Det var måske det, kulturministeren forhåbentlig selv erkendte, da hun beklagede sin kiksede tale ved publicistprisuddelingen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Katrine Damm
Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Disruption er et indholdsløst modeord.

Eva Schwanenflügel, Jan Damskier, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, jørgen djørup, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar