Kommentar

Medieforlig: DR bør holde sig til Deadline og Sprogquizzen

DR kan sagtens spare 20 procent, hvis bare man holder sig til at producere programmer, der er kerne-public service
17. maj 2018

Politikerne er ikke meget for at konkretisere, hvilke DR-programmer, der falder uden for kategorien 'public service'.

DR’s sendeflade er ellers proppet til randen med programmer, der ikke gør hverken dansk kultur eller objektiv nyhedsformidling nogen tjeneste.

Så selv om det er op til DR’s ledelse at afgøre, hvordan sendefladen på DR skal se ud i fremtiden – hvilket politikerne også har været gode til at fortælle journalisterne – giver vi her nogle konkrete bud på, hvad der kan skæres væk.

Går man igennem programmer, der bliver sendt på en tilfældig søndag (13. maj), vil man opdage, at der ikke er mange hellige køer, hvis målet med DR er at samle befolkningen om dansk produceret kvalitetsindhold.

Eksempler på ikkedansk produceret indhold er BBC’s dokumentarer Verdens årstider – efterår, De store katte og Bjørnefamilien samt engelske krimiserier som Miss Maple, Wallander og Taggart.

På DR1 kørte der krimier og genudsendelser til klokken 04.00, hvilket hverken er en berigelse for almenvellets oplysning eller sammenhængskraften.

Udenlandske programmer som disse fylder meget, og indkøbet af dem kan umuligt være hverken nødvendigt eller stimulerende for fællesskabet om den danske kultur.

Nu skal man jo ikke drage forhastede konklusioner. DR beskæftiger sig nemlig også med danske programmer.

Eksempelvis bruger DR ressourcer på at berige danskerne med programmer som Fra yt til nyt, Vagn på vejen, Guld i købsstederne og en masse genudsendelser af eksempelvis Hammerslag, Kender du typen og Petra elsker sig selv.

Vi kan konstatere, at det er hævet over enhver tvivl, at der sagtens kan spares, uden at det gør noget.

Det er ikke et statsligt ærinde at levere sådanne programmer.

Det er muligt, at de har høje seertal, men netop derfor kan de klares kommercielt. Hvis programmerne har et lavt seertal, har de ingen eksistensberettigelse.

Det lyder måske uretfærdigt i nogles ører. Alternativet er dog, at vi tvinger folk til at betale for en vare, de ikke har efterspurgt. Det er blot endnu mere uretfærdigt.

Tre milliarder til DR er rigeligt

Medieudspillet fra ministeren lægger op til, at DR’s årlige budget lyder på tre milliarder kroner. Det er mere end rigeligt, hvis DR kan holde sig til det, der rent faktisk falder inden for rammerne af oplysning og dansk kulturformidling.

Argumenterne imod at DR opgiver sine underholdningsprogrammer som eksempelvis X-Factor har bl.a. lydt på, at danskerne er mere tilbøjelige til at se nyhederne umiddelbart efter udsendelsen.

Dette argument vidner om, at barnepigestaten har vokset sig for stor.

Det er imod almindelig sund fornuft, at DR’s ledelse skal allokere store summer af borgernes penge, for dernæst at allokere vores opmærksomhed mod vigtige nyheder med dyr lokkemad, når nu vi ikke selv kan finde ud af at bemestre og fordele vores opmærksomhed på samfundsrelevante informationskilder.

Vi lever i en tidsalder, hvor information aldrig har været mere tilgængelig. Der må også påhvile den enkelte et ansvar for at tilgå denne viden.

DR skal holde sig til Deadline

Man kan også sætte spørgsmålstegn ved, om Danmarks fortsatte sammenhængskraft udelukkende er DR's opgave. Vi mener, at det er en sandhed med modifikationer. 

TV 2 er et frivilligt samlested. TV 2 kan betegnes som public choice i modsætning til tvangsbetalingen til DR’s public service.

Danskerne lader sig i vid udstrækning underholde og informere af TV 2, som, ligesom mange andre private aktører, søger statsstøtte i public service-puljen. Sandsynligheden for at statsstøtten går til en konkurrent, hvis man ikke selv producerer samfundsnyttige programmer, skaber en incitamentsstruktur til fortsat at formidle folkeoplysning med kulturindhold.

Hvis DR’s sendeflade denne søndag i maj skulle udfyldes af programmer, som tilhører kategorien ’kerne-public service’ og dermed er karakteriseret ved at være en del af en vidensbærende dansk samfundsinstitution, burde man holde sig til Deadline, Detektor, TV Avisen, 21 Søndag, Nyheder fra Grønland og Debatten.

Man kan også sende humoristiske, men fagligt kyndige, programmer som eksempelvis Quizzen med Signe Molde, Sprogquizzen, Historiequizzen eller Den klassiske musikquiz.

Samtidig kan DR stoppe sin omfattende mængde af genudsendelser ved at være på forkant med virkeligheden og lade disse berettigede oplysnings-, kultur-, historie-, underholdnings- og sprogprægede programmer udbyde via en app, eller lade befolkningen streame dem på DR’s hjemmeside efter original sendetid.

Det er ganske enkelt ikke rigtigt, at dansk kerne-public service ikke kan klares for tre millarder kroner årligt. Detektor vil til enhver tid kunne opklare, at beløbet er alt rigeligt.

André Thormann studerer finansiering og regnskab på CBS.

Andrea Omic, studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS

Mick Øgendahl er ny litteratur-vært hos DR. Det har medført kritik i bl.a. Information
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

"kerne-public service"

Når købmænd vil sætte rammerne for kultur.

kjeld jensen, Hans Houmøller, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Jeg ser kun DR og er meget selektiv mht. programmer og film. Jeg nægter konsekvent at betale for at se reklamer og kan ikke drømme om at vælge tv2 eller kommercielle kanaler.
Hvis disse narrøve skal bestemme over DR holder jeg helt op med at se TV. Gå ad helvede til! -og tag jeres diktaturstat med jer!!!!

kjeld jensen, Hans Houmøller, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

TV2 er lige så statsligt/statsejet som DR, selvom TV2 financieres med reklamer.

"Programmer med høje seertal kan klares kommercielt. Programmer med lave seertal har ingen eksistensberettigelse." Summa summarum ingen public service, det hele skal være marked, men NEJ TAK!
Nu synes skribenterne ikke man skal drage forhastede konklusioner, og det er så lige det de gør, mens de udvælger public service programmer, som lige tilfredsstiller deres smag og behag.

kjeld jensen, Hans Houmøller, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Poul Erik Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Skribenterne er heller ikke ivrige med at fortælle, at de er LAU'er.

Per Hansen, kjeld jensen, Hans Houmøller, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Ud over det allerede anførte, i tidligere kommentarer, er det interessant, at de unge mennesker helt synes at have overset at mediepolitik og public service også er kulturpolitik. Set ud fra den synsvinkel, synes der ikke at være meget at hente i deres kommentar.
Noget andet er så at vurderingerne af DRs økonomiske formåen i bund og grund er bundet op på påstande, som de unge mennesker meget belejligt lader stå uden at informere den undrende læser om på hvilken måde de er nået frem til disse vurderinger. Med tanke på at i hvert fald den ene af de to studerer financiering og regnskab kan man godt blive lidt bekymret, al den stund at et normalt regnskab jo både skal være oplyst og retvisende. Så man kan da håbe på at det unge menneske vil vende tilbage med mere dokumentation, det fortjener sagen. Da i særlig grad, hvis en demokratisk politisk debat skal foregå på et oplyst grundlag. Så: til tasterne.
Mvh. poul.

Per Hansen, Torben Skov, kjeld jensen, Hans Houmøller, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Erik Nissen

Et rigtigt LA-indlæg fra CBS, forventeligt men uendeligt kedsommeligt. Anbefaling: se lidt på reklamerne i de private TV kanaler. Her tvinger man folk til at se (og helst købe) på varer, som de ikke har efterspurgt og ofte ikke brug for. I disse klimatider. Men den form for tvang (og uendelig fordummelse) har CBS- og LA-folk aldrig haft indvendinger mod.

Per Hansen, kjeld jensen, Hans Houmøller, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Torben Skov og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

råd til de to medie/kultur-specialister : Tag lige og skift den indre ble.

Torben Skov, kjeld jensen, Hans Houmøller, Karsten Aaen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Da jeg ikke kan tilføje nyt til de allerede gode kommentarer frafalder jeg og undlader at komme tere yderligere.

PS! Hvis det er topmålet af, hvad man lærer på CBS i forhold til at argumentere, er pengene på de to spildt. Det lykkes dem indenfor et par sætninger at komme med to modsatrettede ting. TralaLA, LA, LA ...

Torben Skov, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar