Kommentar

Polen er ikke på vej til at blive et diktatur, det er bare en fase

EU er i sin gode ret til at indføre sanktioner imod Polen, men indgrebet er kun symbolsk. Det er polakkerne selv, der kan få landet på ret kurs – og de kan også løfte opgaven. De har bare brug for lidt mere tid
Sortklædte demonstranter i Warszawas gader i protest imod kommende lov, der vil indskrænke adgangen til abort til et minimum.

Sortklædte demonstranter i Warszawas gader i protest imod kommende lov, der vil indskrænke adgangen til abort til et minimum.

Agencja Gazeta

7. maj 2018

For få uger siden var Warszawas gader fulde af sortklædte demonstranter, som protesterede imod en kommende lov, der vil indskrænke adgangen til abort til et minimum. Den sorte farve skulle symbolisere vrede og sorg hos de kvinder, der rammes af loven. Den vil tvinge kvinder til at gennemføre graviditeter, selv når barnet er uhelbredeligt sygt.

Der fandt også ’hvide’, mere fåtallige demonstrationer sted. For et totalforbud mod abort.

At begge lejre kunne mobilisere så store skarer til protest, illustrerer de stærke spændinger, der har bygget sig op i mit land.

I international presse er det blevet populært at sammenligne Polens de facto-leder, Jarosław Kaczyński – en konservativ nationalist – med Ungarns Viktor Orbán, Tyrkiets Recep Tayyip Erdoğan, ja, sågar med Vladimir Putin. De sammenligninger skyder efter min mening over målet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Toke Kåre Wagener
  • Michael Hullevad
Bjørn Pedersen, Toke Kåre Wagener og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Britta Hansen

Jeg håber meget, at Karolina Wigura beholder ret!

Alligevel vil jeg gerne lige minde om, at det netop var antagelsen om en 'forbigående fase', et kortvarigt fænomen, der gjorde, at ham, de kaldte føreren ikke kun kom til magten men fik magten til at udslette endda dele af hans vælgerskare, som bl.a. bestod af jøder, der som sande patrioter var utilfredse med Tysklands ydmygelse efter WW1 og håbede på bedre vilkår for landet.

Det gik som bekendt meget galt, så det er mit håb, at verden - heriblandt Polen - har lært noget af historien.

Eva Schwanenflügel

Desværre er det ikke kun i Polen, vi i de seneste år har set antidemokratiske og fascistoide tendenser.
Derfor er det et voksende problem i Vesteuropa.
At tro det udelukkende er et spørgsmål om tid før de østeuropæiske lande finder ind til demokratiets kerne er derfor noget naivt.
Der må gøres en aktiv indsats fra EU.

Pórto Qisuk

Det er kun 28. år siden at Polen havde en anderledes styreform. Hos den menige polak har historien en vigtig plads. Det mest bekymrende er at Polen udvikler paramilitære grupper. Det er frygten for Rusland at landet har etableret et paramilitære grupperinger. Paramilitære enheder etableres i alle regioner i Polen. Det er uheldigt at polakkerne har etableret et antidemokratiske militærenhed. Jeg mener at EU må have nogle standarter som skal følges og respekteres af medlemslandene. Paramilitære grupper hører ikke hjemme i et demokratisk samfund og bør hurtigst muligt opløses.

Bjørn Pedersen

Porto, hvorfor skulle de polske "paramilitære" grupper, være uforenelige med demokrati? Hvor mange af dem har som erklæret mål at afskaffe demokrati?