Kommentar

Romancen mellem tv og kongehuset er skræmmende effektfuld

Kronprinsens fødselsdagsshow var kulminationen på en royal medieudvikling, hvor tv’s glatte underholdningsmaskine og kongefamilien har fundet hinanden
»Symbiosen mellem tv’s glatte underholdningsmaskine og kongehuset var skræmmende effektiv. Selv denne, normalt distancerede og lettere kyniske, klummeskriver fik lidt våde øjne en enkelt gang. De kan deres kram i DR’s eventafdeling, og de royale spillede deres rolle som 'almindelige danskere' til perfektion.« skriver Lasse Jensen. 

»Symbiosen mellem tv’s glatte underholdningsmaskine og kongehuset var skræmmende effektiv. Selv denne, normalt distancerede og lettere kyniske, klummeskriver fik lidt våde øjne en enkelt gang. De kan deres kram i DR’s eventafdeling, og de royale spillede deres rolle som 'almindelige danskere' til perfektion.« skriver Lasse Jensen. 

Tariq Mikkel Khan

30. maj 2018

»Tak fordi De valgte Danmark, fordi De valgte os,« messede banaliteternes nye budbringer Hella Joof i sin tale til Kronprins Frederik foran 12.000 gæster til DR’s store fødselsdagsshow søndag aften. Som om den stakkels fødselar nogensinde har haft noget valg.

»De er folkets prins, hvordan gjorde vi os fortjent til Dem,« spurgte Joof. Vi lader spørgsmålet stå lidt…

Super-showet i Royal Arena var kulminationen på en royal medieudvikling, der med stigende kadence har fundet sted det sidste kvarte århundrede. Tv og kongefamilien har fundet hinanden i en romance uden sidestykke. Fra den lidt højtidelige, respektfulde pligttransmission fra større kongelige begivenheder, hvor afstanden til den siddende eller kommende monark var markant, til et totalshow, hvor begge parter giver den alt, hvad den kan trække.

Det gælder dog ikke Dronningen, der stadig signalerer kongelig distance. Hun var heller ikke med til sin førstefødtes tilsyneladende endeløse, ugelange fødselsdagsfejring – bortset fra da hun på selve dagen dirigerede et nifoldigt hurra fra Amalienborgs balkon.

Men vi ved dog fra det store show, at hun skal have sagt, at hun »var ved at revne«, da hun første gang så ham i søofficersuniform.

Tv for hele Danmark

En af de tydelige konsekvenser af en medieudvikling, hvor forbruget er spredt ud til flere og mindre grupper, er, at der nu skal en helt ekstraordinær intens underholdning til for at 'samle danskerne', hvilket DR hylder som et af sine primære mål.

TV 2 betegnede engang sig selv som »Hele Danmarks fjernsyn«. Der var engang, hvor langt over en million så TV-Avisen og TV 2-Nyhederne – og Søren Ryge næsten kunne lægge gaderne øde. Enkelte dramaepisoder kunne høste million-seertal ligesom X-Factor og Vild med dans.

Men tendensen har været tydelig med den voldsomme udvidelse af antallet af tv-kanaler fra alle stationer. Det bliver sværere og sværere at 'samle danskerne'.

Jeg tror ikke, at det var kyniske, strategiske hensyn, der fik landets to store tv-stationer til at satse på det royale. Det kom synkront med 'moderniseringen' af kongehuset, der så småt mistede popularitet i et moderne, knap så autoritetstro Danmark. Kongehusets og tv’s krise lurede lige om hjørnet.

Produktionssamarbejde

En slags produktionssamarbejde blev etableret, de kongelige åbnede sig lidt mere for pressen. Prins Henrik begyndte at bruge pressen til at lufte sin utilfredshed med tingenes tilstand.

Den tidligere generte og fåmælte tronarving løb, svømmede, sejlede og giftede sig til popularitet. Han blev – måske ikke med sin mors fuldtonede accept – en person, flere og flere følte sympati for. Inklusive det med kæresterne, de vilde fester og den ansvarsløse bilkørsel.

I stigende grad blev medierne – og ikke mindst tv – også et redskab til at skabe sig respekt. Det er kun få, der kommer igennem nåleøjet til Frømandskorpset. Og det har også hjulpet, at han var vild med rockmusik, og at han – i samarbejde med tv – hvert år uddeler talentpriser til lovende kunstnere.

Tina Dickow, Dizzy Miss Lizzy, Sort Sol, MØ og Lukas Graham sang i Royal Arena. Rytteriet, Søs Egelind og Anders Mathessen gjorde høfligt lidt grin med borgermusikken og en gruppe jægersoldater firede sig ned i fuld krigsmaling og erobrede en mørkelagt scene.

Og så var der kronprinseparrets fire ukonfirmerede børn, der i en serie videoklip sagde 'sandheder' om deres far og mor. Små børn, der siger sjove, kvikke ting, er et sikkert hit. Specielt den 7-årige Vincent.

Symbiosen mellem tv’s glatte underholdningsmaskine og kongehuset var skræmmende effektiv. Selv denne, normalt distancerede og lettere kyniske, klummeskriver fik lidt våde øjne en enkelt gang. De kan deres kram i DR’s eventafdeling, og de royale spillede deres rolle som 'almindelige danskere' til perfektion.

»Det er hårdt at være republikaner i denne tid,« sagde Folketingets formand Pia Kjærsgård til TV 2 i sin fødselsdagshilsen. Og landets mest kongetro analytiker, Berlingskes Thomas Larsen, gav hende ikke overraskende ret. Den royale begejstring er uden ende. Ikke mindst på grund af den varme og holdbare romance mellem tv-mediet og kongehuset.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • ingemaje lange
 • Henrik Leffers
 • lars søgaard-jensen
 • Henrik Brøndum
 • Katrine Damm
 • Tove Lodal
 • Christian Mondrup
 • Niels-Simon Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Ejvind Larsen
Flemming Berger, ingemaje lange, Henrik Leffers, lars søgaard-jensen, Henrik Brøndum, Katrine Damm, Tove Lodal, Christian Mondrup, Niels-Simon Larsen, Torben K L Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Enkelte indslag i Royal Arena-showet gik an. Resten var en katastrofe. Pinligt, plat og støjende.

Optakten med en storgrinende Tine Gøtzsche så forudsigelig, så forudsigelig.

At blive udråbt til "folkets prins" er så uopfindsomt, som det kan blive. Man mindes en, der blev kaldt The People's Princess".

Kit Boye, Hanne Ribens, Anne Eriksen, jens peter hansen, peter juhl petersen, Tove Lodal, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg kalder det medieluderi med religiøse undertoner - denne selvunderkastende dyrkelse af en kommende monark af Guds Nåde.

Mogens Holme, Tino Rozzo, Hanne Ribens, Torben Skov, Arne Lund, peter juhl petersen, Tove Lodal, Jakob Venning, Hans Houmøller, Hans Larsen, Steen Sohn og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har ikke set udsendelser om Frederiks fødselsdag. Gik ud fra, at der næppe ville være noget nyt af interesse i det emne.

Bo Carlsen, Mogens Holme, Bjarne Andersen, Martin Lund, David Joelsen, Flemming Berger, jørgen djørup, Klaus Bisgaard, Torben K L Jensen, peter juhl petersen, Katrine Damm, Tove Lodal og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Det er enddog meget svært at sætte monarki og den politiske selvforståelse af demokratiet rationelt sammen og når det alligevel sker, kræver det som regel flere dage til at rette tæerne ud bagefter.

Mon ikke tiden er kommet til at emancipere Frederik et al?

Mogens Holme, Hanne Ribens, peter juhl petersen, Tove Lodal, Jakob Venning, Hans Houmøller, Christian Mondrup og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Sagde Hella Joof virkelig som citeret, er den da helt gal med proportionerne.
Hvis Frederik synes, den slags er dejligt at få at vide, er den da også helt gal med proportionerne hos ham. Jeg håber, han kunne gennemskue falskheden.
Da jeg ike har fulgt med i de sidste par ugers mediestunts i forbindelse med temaet for klummen her, må jeg nøjes med at beklage og undre mig over, at man i 2018 kan behandle kongehuset på den måde, samt at vi andre finder os i det.
“Hele folkets prins”, min bare. Han er sgu ikke min prins.

Mogens Holme, Hanne Ribens, Torben Skov, peter juhl petersen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Nu er kvaliteten af TV udsendelser jo ikke at sammenligne med raketvidenskab.
Så overvej lige om fødselsdagsshowet var værre end Vild med dans ?

Joof var engang DKP'er. I takt med murens fald, og den fremstormende lalleliberalisme, så blev hun "klogere". Er det ikke sådan folk kalder det, når de ikke længere er i stand til at holde fast i noget. Nu er hun så pauseklovn og er åbenbart parat til at sige hvad som helst hun får betaling for.
Har frømanden selv valgt Joof som sprechstallmeisterinde? Så siger det jo noget om det intellektuelle og kunstneriske format. Meget kan man sige om moren, men hun havde trods alt mere kunstnerisk sans.
Nå, her til lands er vi som de små husmandsbørn vi er, temmelig nøjsomme, og stiller ikke så store forventninger. Og det er så Barbie & Kens chance for at komme frem i rampelyset.

Tino Rozzo, Michael W Pedersen, Niels-Simon Larsen, Hans Larsen, Flemming Berger og morten andersen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Arne Lund -
det var Stephnie Surrugue og Mads Steffensen, der var sprechstallmeistere - udtrykket stammer fra cirkus, hvor sprechstallmeisteren er en, der introducerer de forskellige artister og andre optrædende.
Hvem der er tilrettelæggere af showet - og dermed den, der hyrede musikere og andre optrædende vides ikke. Frederik er det ikke.
Helle Joof siger og skriver en gang imellem noget begavet, men der er dælme langt mellem snapsene - at det lykkes hende at sige og skrive noget klogt indimellem skyldes vel nærmest og hun taler og skriver med arme og ben 24/7 på alle kanaler i alle medier.
Helle Joof er endnu et eksempel på, at når først man er kommet ind i varmen hos medierne, så er der nærmest fri adgang hele tiden. Lige som hos DR, hvor man i perioder dyrker visse TV-værter: lige nu er det Mads Steffensen og Jacob Riising, som åbenbart skal være værter for alt - tidligere var det Felix Schmidt og Huxi Bach, endnu tidligere Hans Otto Bisgaard og Jarl Friis Mikkelsen - om nogle år vil det være nogle andre igen. Og det kan man undre sig over , for selv om vi er et lille land, så er der nok adskillige flere talentfulde emner som Tv-værter, mon ikke ?

Svend Erik Hansen, Hanne Ribens, Christian De Thurah, Torben Skov, Anne Lintrup, Arne Lund, Anne Eriksen, David Joelsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Herdis wins
´Men hvorfor nævner Lasse Jensen så Joof? Har svært ved at tro, at Stephanie Surrugue ville sige noget så ubegavet.
Nå, schwam'drüber - Du har et i mediernes tendenss med at malke den sidste dråbe ud af bestemte personer i lang tid. Til sidst orker folk ikke at se/høre eller læse dem - og så står nye navne parate. De vist ligesom i pornoindustrien - også her er forbruget af nye ansigter enormt.
Indholdet er efter sigende det samme og det samme igen på en ny måde.
Information kan ikke sige sig fri. Også her optræder konfirmanderne fra CEPOS i ét væk.

dorte eggersen

tak for fine kommentarer og indspark

Jeg mener det er utroligt vigtigt at vi republikanere holder godt fast i at kritisere institutionen -ikke personerne, når vi diskuterer monarki/ikke monarki! Det gjorde to unge republikanere så vidt jeg kan se, da de demonstrerede fredeligt på Slotspladsen forleden. Men se lige hvad der alligevel skete: https://ekstrabladet.dk/flash/kongelige/danskekongelige/royalister-amok-...

2.

Michael W Pedersen

Brød og skuespil skal der til og kan du ikke lide brød så spis kage, endnu engang tager vi popoen på os selv og lade de nordtyske herremænd ridse paketgulvet og slide på de danske omfartsveje i løbesko, lavet af underbetalte arbejder i de diktatur stater vi beundre. HUAWEI hvor det går.

Helene Hansen

Jeg bliver, hvis folketinget ikke ombestemmer sig, dansk statsborger i dag - med rødder i Tyskland. - Og så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvilke klokker der ringer og hvilke billeder du får, når jeg siger "Tyskland". Billeder, som sandsynligvis har intet med den person at gøre, som jeg er.
Nå - jeg bryder mig ikke om kongehusets pomp og pragt, uniformerne og om at blive viklet ind i et H.C. Andersen eventyr i det barske rigtige liv med alle sine facetter. (Her har fx den tyske præsident helt andre muligheder for at være moralsk vogter mod fx racisme og al for selvglad nationalisme.)

Men jeg labber kongerøgelsen i mig som jeg nyder Downtown Abbey og andre serier i underholdningsindustrien. Ja, Danmark er et lille land. Da kan man tillade sig så meget, som vil virke pompøst og helt forkert i store lande.
Kronprinsen er et rigtigt menneske, der skal leve op til en rolle, som folket tiltænker ham. Han skal udfylde rollen på sin helt egen måde og må altid være bange for at falde i unåde hos folket.
Kronprinsen er ikke egentlig intellektuel. Men jeg fik indtryk af, at han er klogere end kunstnerne bag de gennemgående platte og pinlige underholdningsbidrag, der ikke var musik. Og Vincent og Isabella var tydeligvis oprørt over det dårlige niveau, mens den kloge mor ikke lod sig det mærke (ikke ret meget).
Jeg har al respekt for Frederik og meget lidt agtelse for DR. - Og så er Frederik et menneske, der ser ud til at repræsentere "den rigtige" dansker i dag, ligesom grisehandler (Buster) Larsen, hans datter og hans kone gjorde det i Matador. Det er en bedrift, som man ikke skal være ked af i det neoliberale Danmark, som ikke altid er så "liberal" endda!