Kommentar

Svensk valg: De ’mørkebrune temaer’ er i spil, men der er langt til danske tilstande

Valget til den svenske riksdag i september blev skudt i gang i denne uge. Og det progressive Sveriges største frygt er stadig danske tilstande i udlændingepolitikken. Der er de langtfra endnu
Ifølge en meningsmåling mener de fleste svenskere, at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson klarede sig bedst i den seneste partilederdebat på to ud af de fire emner, som vælgerne er mest interesseret i: Migration og lov og orden.

Ifølge en meningsmåling mener de fleste svenskere, at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson klarede sig bedst i den seneste partilederdebat på to ud af de fire emner, som vælgerne er mest interesseret i: Migration og lov og orden.

Ritzau Scanpix

Debat
11. maj 2018

Der findes en særlig dansk optagethed af Sverige, og særligt i borgerlige kredse.

Mange gratulerer, at realismen i indvandrerspørgsmålet nu er indtruffet hos broderfolket, hvilket bekræfter borgerlige debattører i, at svenskernes moralske overherredømme nu er afløst af knæfald for en hård og danskinspireret udlændingepolitik.

Men der er svenskerne slet ikke endnu.

Sverige vil stadig være et indvandringsland efter dette års valgkamp, som for første gang har migration som et af de vigtigste temaer. Og de svenske mainstreampartier vil stadig stå vagt om deres humanistiske forpligtelser, som eksempelvis danske socialdemokrater for længst har opgivet.

Ved første øjekast lyder det politiske Sverige som et ekko af en dansk valgkamp i 00’erne. Det blev tydeligt, da den svenske kamp om magten i Riksdagen for alvor blev skudt i gang i denne uge med en partilederdebat på SVT søndag og en duel mellem de to statsministerkandidater fra henholdsvis Socialdemokraterna og de borgerlige Moderaterna i Expressen tv mandag.

»Efter søndagens partilederdebat er vi mange, som undrer os over, hvilket land vi lever i. Er det Danmark? Eller er det Jimmie Åkessons favoritland Ungarn?« lød dommen f.eks. i en leder i netmagasinet Dagens Arena. Og mange svenskere på den progressive venstrefløj, er som lederskribenten bestyrtede over, at de »mørkebrune« temaer – det vil sige migration og lov og orden – er blevet de dominerende.

De mørkebrune temaer gavner ingen andre end det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, der blev tredjestørst ved sidste valg, har advarslen lydt. Og ganske rigtigt. Ifølge en meningsmåling mener de fleste svenskere, at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson klarede sig bedst i partilederdebatten på to ud af de fire emner, som vælgerne er mest interesseret i: Migration og lov og orden.

Et nyt politisk landskab

Til gengæld er den siddende statsminister Stefan Löfven (S), der har dannet regering de sidste fire år med Miljöpartiet De Grønne og med støtte fra det venstreorienterede Vänsterpartiet, nærmest blevet latterliggjort for sin indsats.

Socialdemokraterna er ved at finde deres ben i det nye politiske landskab og tilliden til, at partiet kan håndtere problemerne med indvandring, er åbenbart ikke stor nok til at sikre det gamle arbejderparti fire år mere ved magten, lyder de svenske sossers analyse.

Partiet har lagt en valgkampstrategi, hvor de med fokus på velfærd, bedre arbejdsforhold og tryghed vil have fat i netop de svingvælgere blandt LO-medlemmer, der er flygtet til Sverigedemokraterna. De kalder den undvegne mandlige LO-vælger Gule Göran, og han er nært beslægtet med den Blå Bjarne, som de politiske midterpartier i Danmark kæmper om.

Det er da også på tide, at spørgsmål om integration og migration bliver politiseret i Sverige i forbindelse med en valgkamp. Foresat isolation af Sverigedemokraterna og deres vælgere er hverken demokratisk legitimt eller hensigtsmæssigt i forhold til at løse de problemer, der følger i kølvandet på indvandringen.

Til gengæld er der ikke meget i den svenske valgkamp eller i mainstreampartiernes strategier, der peger i retning af, at Sverige er ved at opgive at være et indvandringsland eller har til hensigt at løbe fra deres humanitære forpligtigelser.

Det står i skærende kontrast til danske udlændingestramninger, stop for kvoteflygtninge og begrænsninger af fundamentale frihedsrettigheder.

Topledelsen blandt svenske socialdemokrater har for eksempel for nylig talt om, at 14.000 asylansøgninger ville være et rimeligt niveau for Sverige. Sidste år tog Sverige cirka 27.ooo, og da flygtningekrisen var på sit højeste omkring 160.000. Desuden har de svenske socialdemokrater fremlagt et udspil med udlændingestramninger.

Men mens svenskerne står fast på asylretten, er de danske socialdemokrater jo spænet over i den anden grøft med deres nye udlændingeudspil, som skal gøre op med muligheden for at søge asyl i Danmark ved at møde op ved den danske grænse eller i Center Sandholm.

I stedet skal spontane asylansøgere ifølge de danske socialdemokrater sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland i f.eks. Nordafrika, hvor de skal opholde sig, mens deres asylsag behandles. Den slags forslag er uhørt blandt svenske mainstreampartier. Ligesom de »mørkebrune« emner bliver debatteret på en mere sober måde end i Danmark.

For nylig fik de svenske Socialdemokraterna også opbakning bl.a. fra et af de borgerlige partier til et forslag om at give mindreårige asylansøgere, der har fået afslag på ophold en ekstra chance, hvis de ville studere i landet. Grunden er, at 9.000 unge var blevet 18 år pga. asylsystemets lange sagsbehandlingstider, og derfor havde fået afslag.

Heldigvis for svenskerne er der stadig langt til danske tilstande i udlændingepolitikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her