Læserbrev

Tvivl i parforhold

Stort tillykke til Lea Sorgenfrei med dit dejlige parforhold. Men vær gerne varsom med at dømme andres
Debat
30. maj 2018

I kronikken den 19. maj skriver Lea Sorgenfrei om vores »hollywoodinficerede« idé om parforholdet, hvor tvivl ikke har plads. Hun mener, at tvivl om kæresten er »den rigtige« eller angst for at gå glip af noget, får folk til at gå, selvom forholdet faktisk er godt (nok). Parallelt med dette beskriver kronikøren sit gode parforhold, som hun selv kan blive i tvivl om.

Stort tillykke til kronikøren med dit dejlige parforhold. Men vær gerne varsom med at dømme andres. Dit parforhold er mere sjældent, end du antager. Og alligevel lader det til, at det også bare er et spørgsmål om, hvornår din tvivl er stor nok. Så skrider også du. Jeg tror, at antagelsen om, at folk går, fordi de er bange for at gå glip af noget eller er i tvivl om kæresten, er en skrøne. Det, jeg ser, er, at mange for alvor når at blive brændt, fordi de bliver for længe.

Om folk går eller bliver, handler snarere om følelsesmæssig tilknytning, end om de rationelle overvejelser, som kronikøren (tror, hun) møder sin tvivl med. Fungerer tilknytningen stærkt nok, bliver man. Ellers går man. Men tilknytningen er ikke nødvendigvis sund, fordi den er stærk. Den kan være dysfunktionel. Så folk bliver, selvom de burde være gået.

En anden skrøne er, at folk selv vælger, om de vil være i parforhold, eller om de vil være singler. Men parforhold er altså ikke en bygning, man vader ind og ud af efter lyst og behag.

Der er folk, hvis forhold går i stykker, og som finder en kæreste inden for et halvt år. Uden at de så meget som har rørt en finger for det. Ikke desto mindre sidder de atter i tosomhed og fletter fingre. Andre går gennem nærmest hele livet som singler, uanset hvad de har kastet sig over af datingfora og terapitimer.

Derfor virker det arrogant at spekulere i, som for eksempel Brinkmann, kronikøren og andre ’eksperter’ gør det, at folk uden parforhold er mennesker, der er bange for at gå glip af noget, eller ligefrem er selvoptagede egoister.

Mange singler oplever, at de går glip af en hel del. Endda af selve essensen i livet. Se blot programmet Gift ved første blik. At det overhovedet eksisterer og har masser af ansøgere, vidner om, hvor stor længslen er efter pardannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her