Læserbrev

Aktuel retssag om vandplanerne berører hver en borger

Miljø- og Fødevareministeriets retligt bindende vandplaner er ude på et skråplan, mener Nikolaj Schulz, der er chefjurist for Bæredygtigt Landbrug. Man skal nemlig huske at vurdere, hvad konsekvenserne er for både private borgere og erhverv
14. juni 2018

Miljø- og Fødevareministeriet har for snart flere år siden indført retligt bindende vandplaner for hele Danmark.

Bæredygtigt Landbrug har i den forbindelse stævnet staten, og der har netop været delhovedforhandling i Vestre Landsret. Sagen angår ikke bare landbruget, men os alle sammen. Både fordi det handler om den enkeltes retssikkerhed, og fordi planerne påvirker hele samfundsøkonomien.

Hovedpåstanden fra Bæredygtigt Landbrug er, at man skal vurdere, hvad konsekvenserne er for såvel private borgere som erhverv, inden man vedtager vandplanerne.

Kammeradvokatens og statens synspunkt er det stik modsatte.

I virkelighedens verden betyder det, at statens omkostninger for at smide store sten i vandløbet skal vurderes, mens indvirkningerne på alt andet – dræning, spildevandsafledning, fiskeri, badning, sejlads og meget mere – ikke skal vurderes.

Staten har haft 18 år til at gennemføre konsekvensvurderinger, men intet har vi set, alt imens stigende grundvandsstand truer de danske hjem, og markerne forsumper.

Jeg håber og tror, at man i Miljø- og Fødevareministeriet er blevet nervøs for sin egne ambitioner og grønne drømme, for gennemførslen af vandplanerne er helt ude på et skråplan. Under henvisning til vandplanerne bør ministeriet frygte det gamle mundheld om, at man skal passe på, hvad man går og drømmer om. Man risikerer nemlig, at det går i opfyldelse!

Nikolaj Schulz er chefjurist i Bæredygtigt Landbrug

Supermarkederne er kommet på banen med grønne strategier for en indsats mod verdens affaldsforurening.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er ret sikker på at konsekvenserne for den danske befolkning, i forhold til vandplaner, er sundere og renere drikkevand. Mange af os er hamrende ligeglade med og landbruget tuder, og vi er lykkelige for at de danske bønder ikke kan forurene alt hvad de selv ønsker.

Lars Christian Jensen, Dina Hald, Hans Larsen, Dorte Sørensen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Under henvisning til vandplanerne bør ministeriet frygte det gamle mundheld om, at man skal passe på, hvad man går og drømmer om. Man risikerer nemlig, at det går i opfyldelse!"

I den forbindelse kunne man jo fristes til at drømme om, at 'Bæredygtigt Landbrug' nedlagde sig selv..

P.G. Olsen, Dina Hald, Dorte Sørensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Desværre er det ikke korrekt, at de ikke må forurene mere. Det er kun på særlig udvalgte steder, man forsøger at få styr på det. Men da landbruget omkostningsfrit har kunnet hælde virkelig skrappe sager i jorden i årtier, så er det selvfølgelig slemt for nogen, når de ikke kan længere.

Og så kunne man virkelig ønske sig, at Bæredygtigt landbrug også blev det.

Dina Hald, Trond Meiring, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Et overordentligt u-konkret indlæg.
Jeg kan godt læse at chefjuristen er vred og at det er regeringen, hun er vred på.
Men resten er temmelig mudret. Hvilke vandplaner er det, der anklages? Hvad er det for 18 års konsekvensvurdering - og konsekvenser af hvad... Er det markdræn eller noget helt andet, der er tale om, når der nævnes at markerne forsumper? Borgerrettigheder og samfundsøkonomi og retssager.. jeg er simpelthen ikke med.

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Lars Christian Jensen

Som tommelfingerregel betyder det, at Bæredygtigt Landbrug er sure, at nogen gør noget rigtigt!!

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Mon ikke både Bæredygtigt Landbrug og chefjurist for samme Nikolaj Schulz selv skulle frygte det gamle mundheld om, at man skal passe på, hvad man går og drømmer om. Man risikerer nemlig, at det går i opfyldelse! MEN....det forudsætter naturligvis, at man i BL er i stand til at erkende de ulykker man har påført/påfører flora, fauna og sagesløse beboere på landet, - og det har det indtil videre knebet ganske gevaldigt med. Målestokken for erhvervet er som reglen kun de blå tal på bundlinjen. Visioner for et grønnere erhverv - både hvad angår natur og etik - er kronisk fraværende. Desværre.