Kommentar

Vi er jo bare dyr, der stoler på den verden, vi kan se, lugte og smage. Derfor kan vi ikke forholde os til klimakrisen

Det er, som om klimakrisen ikke rigtig gør det for mig. Jeg kan ikke mærke den
Det er, som om klimakrisen ikke rigtig gør det for mig. Jeg kan ikke mærke den

Anna Agnete Nissen

Debat
20. juni 2018

Arter, der uddør i Afrika, noget med koralrevene, noget med ustabile vejrforhold, CO2, COP21, COP23, antropocænen.

Det er jo fint nok – men hvad skal jeg gøre ved det?

Klimaproblematikkerne befinder sig i samme usynlige sfære som Gud, kvantefysik og bruttonationalproduktet – det vil sige et sted uden for min konkrete erfaring, uden for min direkte sansning og dermed også uden for mine aktuelle handlemuligheder.

Mennesket er et dyr lige som alle andre dyr (jeg ved ikke lige, hvor misforståelsen opstod, at vi skulle være noget andet, højere, mere, adskilt, separeret). Vi orienterer os i verden via vores sanser og ved hjælp af vores konkrete erfaring. Jo jo, vi har den der hjerne, og jo jo, vi har det der sprog – men hverken hjernen eller sproget er adskilt fra den verden, de processerer, og desuden er adskillelsen mellem ånd og materie, arv og miljø og køn og identitet overstået. Hvis ikke det postmoderne menneske skulle føle sig som et felt af erfaring, ja, så ved jeg ikke hvad.

Måske er det også derfor, at biografier boomer, kropsfokus, madfokus, hipsterfokus; giv mig noget, der er ’real’, giv mig noget, jeg kan mærke!

Og så er vi tilbage til det med, hvad vi kan erfare med kroppen, og det er, som om klimakrisen ikke rigtig ... gør det for mig. Den er sådan lidt Brad Pitt-agtig.

Halve tandbørster

Det, jeg til gengæld godt kan mærke, er forureningen. Den sidder på æblerne som en tynd hinde, den findes som en bismag i vandet, der kommer ud af hanerne, den ligger som slatten ispapir, halve tandbørster og brunlige stykker plastic på de berømte danske strande.

Når jeg går en tur i naturen, bliver jeg mødt af en overbefolkning af friluftstyper og/eller løbere. Jeg kan hele tiden høre lastbilerne, jeg kan altid se flystriberne. I Sønderjylland ligger der dynger af døde penicillingrise i grøften, og steder, som jeg kendte engang, forsvinder – alt sammen på grund af ’væksten’.

Jeg har svært ved at forholde mig til klimakrisen, men jeg har ikke problemer med at synes, det er totalt sindssygt, at der næsten ikke er noget natur tilbage i mit land. Jeg kan godt lugte gyllen.

Så er der en inde i medierne, der siger, at klimakrisen er global, og at vi som enkeltindivider ikke kan gøre noget, nada, zip, skakmat.

Så er der en anden inde i medierne, der bruger ord som »cirkulær økonomi«, »etisk forbrug« eller »bla bla bla«.

En tredje, der mumler »nu har der jo altid eksisteret klimaforandringer«. Nu får videnskabsmanden ordet: »Ømh, ja, altså, tal og statistikker, grafer, fremskrivninger, modeller, forskning, teorier.« Han bliver afbrudt af en klimaaktivist i sort tøj, der henvendt mod kameraet og med tårer i øjnene siger: »Vågn nu op for helvede, for fuck.«

Dyrisk uro

Det er klart, man sidder der og ligesom ... ved ikke hvad. Nu kommer politikeren susende ind på scenen, lidt forsinket, han skulle lige noget andet. Han siger det, som politikere altid siger, nemlig ingenting, og det kender man jo i det mindste, sæt et kryds, job done.

Jeg sidder her og venter på, at der skal komme nogen og løse problemet. Problemet, som jeg som sagt ikke helt ved, hvad er, og som jeg ikke helt kan se. Det undrer mig faktisk lidt, at det ikke er sket endnu. Jeg synes, at vi plejer at være hurtigere til at løse problemerne. En uro breder sig i min krop, når jeg tænker på det. Jeg vil gå så langt som til at kalde det en dyrisk uro. Måske endda et instinkt.

Jeg læser om smeltevand fra Antarktis, om varmerekorder og tørke. Det er meget forvirrende. Det knurrer i min mavefornemmelse, de små hår rejser sig.

Det hjælper at tænke på problemet som forurening.

Forureningen er konkret. Jeg kan se den, jeg kan smage den, og jeg kan gøre noget ved den.

Mest tænker jeg på at lænke mig til træerne, klynge mig til dem – som en abe måske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Viden får man ved at sætte sig ind i ting.

Børge Neiiendam, Flemming Berger, Torben Skov, Espen Bøgh, Morten Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Prøv at gøre det du kan gøre. Stem på de politikere som vil gøre noget ved klima og forurening. Tag cyklen i stedet for bilen når det er rimeligt. Spis lidt mindre kød, Flyv mindre. Forbrug lidt færre materielle goder. Få din pensionskasse til at investere bedre. Tænk selv.

For nylig så jeg resten af en udsendelse i TV om "biodiversitet", og hvor "fodfolket - NGOer eller hvad de kalder sig" for bevarelse af naturen, fortalte om indsatsen fra de mange store virksomheder, der ønskede at være med på de grønne mål - at "bevare naturen", og dermed biodiversiteten.

Her var der kommet mia. til indsatsen fra disse store virksomheder, - MEN, MEN, spørgsmålet var så om det var for naturen og miljøets skyld, eller det var for fortjenestens skyld, - biodiversiteten var ligesom lagt helt på hylden.

Igen støder man på "kapitalisering" af udgiften fra disse store selskabers virke, - og uegennyttigheden er næsten ikke til at finde, og ej heller forståelsen for det nødvendige heri for mennesket overlevelse.

En virksomhed havde opkøb et areal på 400.000 kvm. og beplantet det hele med kun én bestemt træsort over hele området.

Umiddelbart lyder det udmærket, men med kun én træsort bliver der næppe meget biodiversitet af insekter, kryb, fugle landdyr osv., osv., - sådan ser der jo heller ikke ud andre steder med stor biodiversitet, hvilket det næppe ender med på området.

- Det er nok i perspektivet om en langtidsinvestering af træmasse virksomheden har set sit snit til at forbedre deres image som "grøn naturbevarende virksomhed", - der siden kunne fælde skoven og tjene penge på træmassen.

Så forstod jeg ikke helt rigtigt oplysningen om, at skovområdet var sat på aktier for aktionærer, men i det tilfælde bekræfter det blot "kapitaliseringen" af indsatsen for naturbevarelsen, - så i det lys er der vist næppe meget naturbevarelse ved investeringen - kun kapitaliseringen!

De få steder hvor der kun findes én træsort over store områder, er det velkendt, at der ikke findes den store biodiversitet, - kun få enkelte dyrearter lever der, og deres fortsatte liv syntes nærmest under afvikling grundet mangelen på - netop, biodiversitet,

Disse områder er enten nærmeste dybfrosne eller tørkeområder af ekstrem karakter, andre ekstreme steder findes biodiversiteten kun som "ekstremofiler" i yderst begrænset antal, så fortsat overlevelse i længden er yderst tvivlsom, - "eneboere har det som regel med at uddø"!

Kommercialiseringen af naturen fra de store virksomheders pengekasser, er således blot en investering - ikke i fremtiden, men for et bedre omdømme, der samtidig kan kapitaliseres med gevinst, - og er dermed et bedrag.

Britta Hansen

Andrea, tag fat!

Jeg har set svanen fra Dronning Louises Bro af, som den sidder på sin rede, delvist bygget af affald og plastik. Et skræmmende syn, og tak fordi du fastholdt og offentliggjorde det her.

Der er ikke så forfærdelig meget, vi kan gøre - og dog kan vi starte der, hvor vi går og står. I det konkrete eksempel kan vi samle plastik og andre genstande op før de ryger i vandet. Det hjælper hver eneste gang.

Også jeg kan føle mig fuldkommen overvældet af problemernes størrelse og omfang. Men lige den ene plasticpose, der flyver rundt der ... den kan jeg lige nå at gribe.

Børge Neiiendam og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tak, Andrea.
Lænke sig til træer? Det kunne jeg have gjort, dengang Røde Kors her på Blegdamsvej fældede alle magnolietræerne og byggede en cementtrappe med nogle lokaler inden under. Røde Kors forsvarer sig på det kraftigste. I en højere sags tjeneste har de nemlig lov af fælde træer.

Jeg kan kun sukke til det, du skriver. Er vold af den rasende slags snart det eneste, der er at gøre? Jeg tror bare ikke, at der findes den type i dag, der gør det. Jeg gør heller ikke, for vold avler vold, så det er ikke en farbar vej. Der er ingen veje, og dem, jeg går, går jeg bare halvt bevidstløst.

Steffen Gliese

Jeg har svært ved at forstå, at det ikke er indlysende for de fleste, at vi - selvom der alligevel ikke var en klimakrise - ville få meget bedre liv af at gennemføre den omstilling, som altså i virkeligheden er afgørende nødvendig.

Claus Poulsen, Børge Neiiendam og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar