Læserbrev

EL: Information fordrejer vores EU-politik

Har vi én gang givet EU lov til at lovgive om fordeling af barsel, kan vi ikke tage magten tilbage igen, hvis EU vil forringe reglerne
Debat
28. juni 2018

I en leder i Information den 15. juni kritiserer Lasse Skou Andersen (LA) under overskriften »Spild af venstrefløj« dele af Enhedslistens EU-politik.

I Enhedslisten diskuterer vi gerne vores politik, men desværre indeholder lederen flere faktuelt forkerte udsagn. Blandt andet fremfører LA, at Enhedslisten skulle være imod en fælles minimumsgrænse for selskabsskat i EU. Det kunne ikke være mere forkert. Enhedslisten har længe kæmpet for en minimumsgrænse på selskabsskat på EU-niveau, som kan medvirke til at bekæmpe skatteunddragelse og sikre et effektiv værn mod et ræs mod bunden. Vi har sågar stillet beslutningsforslag om det i Folketinget.

Det fremgår også, at Enhedslisten skulle være imod øremærket barsel til mænd. Enhedslisten er stærk tilhænger af øremærket barsel til mænd. Derfor har vi også flere gange fremsat forslaget i Folketinget. Desværre har der på afgørende tidspunkter manglet opbakning fra de andre partier som eksempelvis Socialdemokratiet og SF, som begge desværre sprang i målet, da man under den forrige regering lagde op til at indføre øremærket barsel.

Det er selvfølgelig fristende at bruge EU til at gennemføre ting, som vi ikke her og nu kan få flertal for i det danske folketing, men grundlæggende er det udtryk for manglende respekt for folkestyret og giver dermed næring til nationalistiske strømninger. Har vi én gang givet EU lov til at lovgive om fordeling af barsel, kan vi ikke tage magten tilbage igen, hvis EU vil forringe reglerne. I modsætning til hvad LA påstår, så har EU i dag nemlig ikke kompetence til at fastsætte fordelingen af barslen.

Samtidig ved vi, at når beslutninger flyttes fra Folketinget til EU, så flyttes beslutningerne til en arena, hvor fagbevægelsen står langt svagere, og hvor multinationale selskaber, arbejdsgivere og lobbyister står markant stærkere.

Vores strategi er derfor ikke, at få EU fra toppen til at gribe ind i den danske model og påtvinge os beslutninger. Vores strategi er at ændre samfundet fra bunden ved at overbevise et flertal i befolkningen om vores politik. Den politik har vi i Folketinget, og den politik vil vi have i EU-parlamentet. Alle som stemmer på Enhedslisten til folketinget kan roligt stemme samme sted til EU-valget.

Nikolaj Villumsen og Finn Sørensen er begge medlem af Folketinget for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her