Læserbrev

Frihandel er fair handel

Told og skatter er og vil aldrig være vejen frem. Vejen mod en friere, rigere og mere lige verden er frihandel
Debat
15. juni 2018

Handel er sundt. Handel stiller begge parter bedre end førhen. Enten sælger man noget, som gør en rigere, ellers køber man noget, som gør en gladere. Det er en win-win-situation for alle involverede.

Derfor er det også en lose-lose-situation, når USA har valgt ikke at forlænge den undtagelse, der fritager EU-landene samt Canada og Mexico fra en toldskat på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium.

USA’s handelsminister, Wilbur Ross, og præsident Donald Trump optrapper med sådan et tiltag en handelskrig. Det er dårligt for verdenshandelen og forværrer kun vilkårene for USA og dets samarbejdspartnere.

Frihandel har nemlig medført en lang række positive effekter.

Først og fremmest skaber det frie marked konkurrence, og konkurrence medfører billigere produkter. Det gør det af den simple grund, at jo mere opdelt markederne er, desto mindre konkurrence bliver produkterne og de særskilte markeder udsat for – dermed bliver produkterne dyrere samt af ringere kvalitet.

Når vi kan købe gode og billige varer fra udlandet, bliver vores virksomheder nødt til at forbedre deres produktivitet for at kunne imødegå den internationale konkurrence. Højere produktivitet gavner samfundsøkonomien.

Derudover fremmer frihandel global lighed. Den er god nok. Globaliseringen har måske nok skabt enorme formuer og en vinder-tager-det-hele-mentalitet, men globaliseringen har ligeledes løftet hundredvis af millioner af mennesker ud af fattigdom på globalt plan.

Derudover skaber frihandel og toldfrie varer frihed. Frihed til at handle med dem, du selv vælger. Uanset om de sidder på den anden side af jorden eller i den anden ende af din by, så har du det frie valg til selv at vælge dine samarbejdspartnere uden afgifter eller barrierer, som står i vejen.

Som rosinen i pølseenden er frihandel samtidig med til at skabe en fredeligere verden. Det giver næsten sig selv. For interessen i at bekrige hinanden falder proportionelt med, at handel og samarbejde mellem landene stiger. En toldafgift fra USA er derfor skadelig for verdenshandelen og sætter gang i en handelskrig.

»Når varer ikke krydser grænser, så gør soldater,« sagde den franske økonom Frederic Bastiat.

Nu vil EU levere et modsvar og indføre nye toldskatter på en række amerikanske varer – dermed er de første brikker i dominorækken væltet.

En handelskrig kan ligeledes få store økonomiske konsekvenser for Danmark. Ifølge Finansministeriet og Den Internationale Valutafonds beregninger kan Danmark gå glip af indtægter for godt og vel ni milliarder kroner.

Told og skatter er og vil aldrig være vejen frem. Vejen mod en friere, rigere og mere lige verden er frihandel. Frihandel er og forbliver nemlig fair handel.

Malene Møller Hall, næstformand i Liberal Alliance Ungdom Aarhus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvis der skal være fri handel,
skal den samme told og skat gælde alle lande.
Ellers er den jo ikke fri.

I øvrigt er resultatet af konkurrence altid,
at der bliver en vinder og en (eller mange tusinde) taber(e).
Når en vare skal konkurrere med tilsvarende varer, kan producenten skære ned på råvareindkøb, på arbejdskraft eller på lager/distribution. Mange vil altid tabe i en konkurrence, for der er kun een vinder. Men det ved en LA'er jo godt. I har det med tabere som DF har det med muslimer.

Steffen Gliese

Handel handler ikke om fair, handel handler om at opfylde den konkrete opgave at gøre varer tilgængelige for dem, der efterspørger dem. Med lovgivning ville man kunne komme en lang vej med kvalitet (forbud imod f.eks. at tidsindstille computerdrevet elektronik, så den ikke virker, længe før den er slidt), med krav om sammenhæng mellem fremstillingsomkostning og pris, herunder også loft over profit. Osv. osv. Altsammen meget mere formålstjenligt og retfærdigt end konkurrence, fordi vi ikke behøver at spilde tid og energi med at lave dobbelt arbejde og med at koncentere energi og tanker om at konkurrere.