Læserbrev

Gør varmepumper billigere

Hvis vi skal have folket med på den grønne omstilling, skal vi gøre det økonomisk rentabelt
20. juni 2018

Hvordan får vi mest og billigst grøn omstilling for pengene? Ja, det er egentlig meget enkelt. Hvis vi skal gøre noget, der flytter noget, skal vi have folket med. Og det gør vi ved at gøre det økonomisk rentabelt. Så både borgeren og banken kan se fordelene.

For mange mennesker er en investering i en varmepumpe til mellem 80.000 og 100.000 kroner meget at gabe over. Derfor gør støtteordninger og økonomiske tilskud en forskel. I dag får man gennem energispareordningen et tilskud på omkring 7.500 kroner, hvis man skrotter sit gamle oliefyr og anskaffer en varmepumpe. Det svarer til omkring 10 procent af investeringen, hvilket er med til at gøre det lidt mere spiseligt.

Men denne ordning er ikke lagt op til at skulle fortsætte i den nye energiaftale. Her er der foreløbig kun tale om tilskud til energibesparelser i erhverv. Det siger næsten sig selv, at det ikke ligefrem er med til at gøre energibesparelser til en folkesag. Og det er næppe sådan, at Danmark bevarer sin førerposition i den grønne omstilling.

Varmepumper giver mange steder rigtig god mening miljømæssigt og samfundsøkonomisk. Danmark har i forvejen et overskud af el fra vind og sol, som vi kan bruge til at opvarme danske hjem. Mange steder har man ikke mulighed for at få fjernvarme, og bruger i stedet mere forurenende varmekilder, eksempelvis olie. Her ville varmepumper kunne spare miljøet for meget.

Derfor er det positivt, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) senest har meldt ud på Arbejdsgivernes generalforsamling, at han vil se på låneordninger og tilskudsordninger. Ministeren sagde her ligeud, at han vil arbejde for at få mere gang i udbredelsen af varmepumper. Det bliver også vores fokus i den kommende tid.

Mads Graves, adm. direktør i Arbejdsgiverne og Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kunne også beregne de reelle omkostninger ved eftervirkningerne af den"sorte" klimaproduktion og så lade energiproducenterne betale det. Det kunne gøre miljøvenlige alternativer eftertragtede.
PS. Her først i juli måned har vi i 2018 brugt den mængde resourcer, jorden er i stand til at genskabe på et helt år. Så må vi trække på opsparringen, det der ikke kan fornyes.

Else Sørensen

Hvis vi skal lave den store omstilling, så kræver det at investering i jordvarme bliver økonomisk attraktiv. Et tilskud er et godt incitament, og jeg har selv været inde og regne på https://jordvarmeanlaeg.dk/ for at se hvor rentabel det ville være for mig. Hvis jeg havde 80.000 kr ville det være en fin investering, men hvis jeg skal låne pengene bliver det for dyrt. Så jeg siger ja tak til lidt mere opbakning fra politisk side

Ib Christoffersen

Jeg skifter den dag det er billigere med varmepumpe. Håber det 22 år gamle gasfyr holder så længe. Men det skal det nok, jeg har jo et helt at bruge til reservedele :)