Kommentar

Indvandrere bakker mere op om ligestilling end etniske danskere. Alligevel bliver Støjbergs virkelighedsbillede ikke udfordret

Både medier og politikere skal passe på med at rette så meget fokus mod integrationsproblemer, at vi helt mister proportionssansen og overblikket
»Når Inger Støjberg lykkes med at fortie en undersøgelse, der viser, at hendes egen udlægning af virkeligheden ikke holder stik, er det fordi de fleste andre partier tilsyneladende ikke har en interesse i at udfordre hende på det virkelighedsbillede.« skriver Gry Inger Reiter. 

»Når Inger Støjberg lykkes med at fortie en undersøgelse, der viser, at hendes egen udlægning af virkeligheden ikke holder stik, er det fordi de fleste andre partier tilsyneladende ikke har en interesse i at udfordre hende på det virkelighedsbillede.« skriver Gry Inger Reiter. 

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Debat
28. juni 2018

I weekenden bragte vi her i Information fire nydanske LGBT-personers gribende fortællinger om kærlighed, skam, seksualitet og social kontrol.

I artiklen bragte vi også tal fra en nedslående undersøgelse foretaget på vegne af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling tilbage i 2015, der blandt andet viste, at 30 procent af de nydanske LGBT-personer har oplevet nedgørende kommentarer fra deres familie og 34 procent har været udsat for vold.

Hver og en af de nydanske LGBT-personer, der oplever at blive skydeskive for fordomme, vold og social kontrol er selvfølgelig en for meget. Derfor er det også ubetinget godt, at hverken medier eller politikere længere lider af berøringsangst over for at sætte fokus på den undertrykkende kultur, der desværre fortsat dominerer i nogle minoritetsmiljøer.

Men samtidig skal vi også, både som medier og politikere, passe på med at rette så meget fokus mod integrationsproblemerne, at vi helt mister proportionssansen og overblikket.

Vi ser det, vi vil se

Allerede tilbage i 1960’erne opdagede forskere, at vi mennesker har et såkaldt confirmation bias – det betyder, at vi især lægger mærke til informationer, som bekræfter de synspunkter, vi allerede har – og at vi har en overdreven tendens til også at tolke tvetydig information på en måde, der understøtter de synspunkter, vi allerede har.

Vi ser altså det, vi leder efter og ignorerer det, der modarbejder vores konklusioner.

Verden ville med garanti blive et bedre sted, hvis alle blev bare lidt mere bevidste om denne default-adfærd, men særligt journalister og politikere har en forbandet pligt til at bestræbe sig på at sætte sig ud over den.

Det lykkes desværre ikke altid lige godt.

For eksempel nedkom Inger Støjbergs (V) Udlændinge- og Integrationsministerium sidste år med en Medborgerskabsundersøgelse, der viser, at indvandrere i højere grad end etniske danskere støtter op om, at alle skal have de samme rettigheder – uanset religiøse tilhørsforhold og politiske holdninger.

Den viser også, at indvandrerne er mere velvillige over for interaktion med de etniske danskere end omvendt.

Også i forhold til ligestilling mellem kønnene er der større opbakning hos indvandrere end hos de etniske danskere.

Og ser man på opbakningen til LGBT-personers rettigheder, så er den stort set lige så stor hos indvandrere (87 procent) som hos etniske danskere (90 procent).

På trods af disse relativt opsigtsvækkende – og, for mange, kontraintuitive – resultater, gik undersøgelsen fuldstændig under radaren. Eller måske var det netop på grund af de kontraintuitive resultater, at undersøgelsen aldrig rigtig fik opmærksomhed.

Den viste nemlig noget, som Inger Støjberg ikke havde drømt om, at den skulle, hvorfor den formentlig blev syltet.

Farlig konsensus

Okay, ret skal være ret. Man fik da lige Berlingske til at skrive et par følgagtige artikler om undersøgelsen, hvor de mest nedslående resultater blev fremhævet, for eksempel at nydanskere er mere tilbøjelige til at se manden som familiens naturlige overhoved, end de etniske danskere er.

Og det gav så Støjberg endnu en anledning til at udfylde spalteplads med sin klassiske pointe: »Det er dybt deprimerende og nedslående at se de her tal. Det viser, at vi har (...) mentale parallelsamfund, hvor man tænker i nogle gammeldags og forstokkede muslimske holdninger og værdisæt«.

Men derudover har der været ganske stille om dette skatteyderbetalte forsøg på at indsamle viden om de borgere, vi taler så meget om, men sjældnere lytter til. Og det er ikke kun Støjberg og hendes håndlangeres skyld, selv om det kunne være belejligt at parkere ansvaret der.

Når en minister lykkes med at fortie en undersøgelse, der viser, at hendes egen udlægning af virkeligheden ikke holder stik, er det fordi de fleste andre partier tilsyneladende ikke har en interesse i at udfordre hende på det virkelighedsbillede.

Den brede konsensus på integrationsspørgsmålet er farlig, fordi den betyder, at vores forestillinger om, hvad problemet er, og hvor stort det er, ikke bliver udfordret i nævneværdig grad.

Men det lykkes også, fordi vi i medierne åbenbart ikke fik øje på de kontraintuitive resultater, der nok fortalte en mindre dramatisk historie, end den vi kunne læse i weekenden, men dog en historie, som ikke er mindre sand og væsentlig af den grund.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ja, men når det nu er 30/34 procent, der har haft disse oplevelser, så er det altså 70/66 procent, der ikke har! Det i sig selv er et brud med billedet af de vilkår, der gælder iblandt etniske og religiøse minoriteter i landet.
Vi er også nødt til skarpt at understrege, at 5-10% af en befolkning er en meget lille minoritet, som ikke desto mindre synes at løbe med 90% af al offentlig diskussion, der snarere burde dreje sig om virkelige problemer i vores kuldsejlede velfærdssamfund, hvor de rige stjæler fra de fattige.

Anton Carey Bidstrup, Henrik Leffers, Anne Mette Jørgensen, jørgen djørup, Viggo Okholm, Ib Christensen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Ole Frank, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Paul Richardt Metelmann, Tino Rozzo, Hans Houmøller, Katrine Damm, Christina Hansen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Tue Romanow, Lars Løfgren, Ebbe Overbye, Arne Albatros Olsen, Jesper Sano Højdal, Eva Bertram, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Ole Henriksen, Dorte Sørensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Benny Larsen

Støjberg er jo bare ramt af fakta resistent, et omfattende og altødelæggende virus der desværre har et solidt tag i de fleste danske politikkere.

Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Ole Frank, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Tino Rozzo, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Så Information: Har I nogle konkrete projekter, der kan korrigere det skæve billede?
Jeg vil bl.a. foreslå interviews med unge nye medborgere, der bruger de demokratiske rettigheder - vi har fx haft formænd for flere elevforeninger af ‘anden etnisk herkomst’.
Jeg har det indtryk, at nogle af de nye medborgere har et større politisk engagement end de jævnaldrende gammeldanskere.
Det kunne også være interessant at få dokumenteret, hvor mange FORSKELLIGE synspunkter, der trives hos de mennesker, som medierne lidt dovent beskriver som en helt ensartet gruppe.
Og i iøvrigt: tak for denne artikel, forhåbentlig starten på mange flere.

Christel Gruner-Olesen, Viggo Okholm, Ole Frank, Karsten Lundsby, Karin Hansen, Ole Henriksen, Hans Houmøller, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Paul Gram-Hansen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Paul Gram-Hansen
Steffen Gliese

Det er lidt ufatteligt, at det i så mange år er lykkedes dansk presse ikke at tale med og beskrive i dybden de mange forskellige nationaliteter, der nu bor i Danmark i minimale kvanta. Det ville ellers have været en god understregning af den danske mangfoldighedskultur, hvor det folkelige fællesskab udfolder sig i decentrale offentlige og civile institutioner: skolen, kirken, byrådet, foreningslivet.

Christel Gruner-Olesen, Viggo Okholm, Ole Frank, Gert Romme, Jens J. Pedersen, Paul Richardt Metelmann, Tino Rozzo, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Børge Rahbech Jensen og Eva Bertram anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Støjberg kæmper en kamp ind til benet for at matche den umættelige indvandrerfjendske grådighed fra DF.
I den kamp er der ikke plads til nuancer men udelukkende cementering af etablerede fjendebilleder

Christel Gruner-Olesen, Ole Frank, Jens J. Pedersen, Carsten Wienholtz, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Men samtidig skal vi også, både som medier og politikere, passe på med at rette så meget fokus mod integrationsproblemerne, at vi helt mister proportionssansen og overblikket."

Det er en udfordring, fordi de store, danske medier bruger flest ressourcer på Slotsholmen, og Folketingets partier og regeringen baserer meget af sin politik på mediernes historier. På den måde er Christiansborg blevet et ekkokammer eller spejlkabinet, hvor medierne leverer det, politikernes ønsker, når de ikke leverer nyheder om livet på Christiansborg.

Det bliver ikke bedre af, at medierne tilsyneladende helst søger sine informationer i ministerier og de rapporter, Folketinget har bestilt og betalt. Det medfører i realiteten, at pressen fører politik, mens Folketinget laver journalistik.

Begge faktorer udgør en væsentlig udfordring for det danske samfund, fordi medierne også bestemmer, hvad de kommunikerer til befolkningen, og mange borgere tilsyneladende har stor tillid til danske medier. Det medfører, at den danske befolkning påvirkes meget af Christiansborgs ekkokammer.

Christina Balslev, Hans Houmøller, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Steffen Gliese: "Det er lidt ufatteligt, at det i så mange år er lykkedes dansk presse ikke at tale med og beskrive i dybden de mange forskellige nationaliteter, der nu bor i Danmark i minimale kvanta."

Ikke rigtigt. Det passer godt med, dansk presse nu er koncentreret på Slotsholmen og helst omgås dels ministerier og dels Folketingets partier. De få indvandrere, der sidder i Folketinget, antages endda ikke at være repræsentative for indvandrerne i det omgivne samfund.

Christina Balslev, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Børge Rahbech Jensen, det er jo ufatteligt, at et engang forholdsvis velfungerende dansk demokrati er endt som sådan en travesti!

Christina Balslev, Daniel Joelsen, Ole Henriksen, Carsten Wienholtz, Hans Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Frederiksen

I undersøgelserne indgår jo alle indvandrere under ét, men det er jo fortrinsvis mellemøstlige og nordafrikanerne (muslimer) der giver problemer. Hvem tror I, at der har noget imod en LGBT-person; en thailænder eller en palæstinenser? Hvem går ind for ligestilling; En kristen iraner eller en muslimsk araber? Fortsæt selv tankerækken.

Anne Mette Jørgensen, Peter Møllgaard, H M, Ole jakob Dueholm Bech og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Bare Information holder fast i de gode takter, Gry Inger Reiter her åbner op for.
Tak for en fin kommentar.

ingemaje lange, Eva Bertram, Christina Balslev, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Jens J. Pedersen, Ole Henriksen, Frede Jørgensen, Jørgen Greve og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Jeg er bange for, at Inger Støjberg (IS) er gift Martin Henriksen (MH).
Det er ikke grundtannker og fantasi, der plager IS og MH.
Der er mange skuffer, hvor knivene er betydelig skarpere.

Jens J. Pedersen

Desværre er der mange politikere, - hvis vi kan kalde dem det - der lever af at fordreje realiteterne for egen vinding. De hører hovedsageligt til i V og DF.

Christina Balslev, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mange medier er blevet alt for overfladiske, og bringer ofte historier om etniske minoriteter der slet ikke er underbyggede eller ordentligt researchede.
Tag fx TV2's "scoop" om de somaliske kvinder, der ikke rakte hånden op da journalisten på TV spurgte om hvem der talte dansk. Da ingen hænder viste sig, konkluderedes det lynhurtigt, at somaliske kvinder var så og så utilpassede og uintegrerbare, at ingen talte dansk eller nogensinde havde arbejdet, at de ikke ville have med danskerne at gøre, et cetera ad nauseam.
Hvorefter det viste sig, at mere end det halve var løgn.
Men der var skaden allerede sket. Og TV2 undskyldte aldrig.

David Breuer, jørgen djørup, Christina Balslev, Dorte Sørensen, Torben K L Jensen, H M, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Touhami Bennour, Katrine Damm og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I forlængelse af mit ovenstående indlæg :
Hvor ofte sker det at medie-cheferne tager konsekvensen af deres fiktions-journalistik og UNDSKYLDER?
I Presselogen ses ofte mange undskyldninger for egne fejl, men aldrig til ofrene for den forfejlede journalistik.
Det er ligesom der "særunderskyldes".
Er det fordi man ikke vil åbne sig for private eller offentlige søgsmål?
Hm.. Undrer mig bare.

Torben K L Jensen

Presselogen er en lukket sekt med godmodigt drilleri og absolut ikke noget man kan tage alvorligt.
Selvransagelse ? Min bare røv.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det er i sandhed morsomt, at journalisten nævner 'confirmation bias'. Ikke mindst når man ser på de tendentiøse konklusioner, som hun når frem til med udgangspunkt i en - lad os kalde den ikke videre imponerende - lille rundspørge blandt mennesker, som finder det meningsfuldt at besvare tåbeligt stillede spørgsmål på en arbitrær skala.

Hvor mange af de ærede debattører har selv med interesse kigget på den linkede og nævnte 'Medborgerskabsundersøgelse'? Med egne øjne og forstand vurderet dens værdi?

Måske er der en anden grund til - en anden end ren og skær ond vilje - at bemeldte undersøgelse ikke har trukket de helt store overskrifter?

'Confirmation bias' går begge veje, kære venner. Det betaler sig med lidt skepsis i baglommen, uanset om man 'swinger' til 'venstre' eller 'højre' i den verserende og af fakta så tilsyneladende ganske ubesmittede 'udlændingedebat'.

Anne Mette Jørgensen, Peter Møllgaard og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Læs medborgerundersøgelsen og bemærk hvor få der faktisk besvarer spørgsmålene. Omkring 45 % af 1609 nydanskerne har svaret. Man mangler altså de fleste. Alligevel synes jeg man skulle læse undersøgelsen. Så kan man jo selv drage sine konklusioner. En interessant oplysning er fx at 30 % af danskerne undersøgelsen har gået mere end 15 år i skole, mens der blandt efterkommere er 42 % og at blot 10% af de danske svar kommer fra studerende mens 47 % af svarene fra efterkommere er fra studerende. Der er altså procentvis langt flere unge nydanskere med i undersøgelsen end blandt de pæredanske. Det får vel også en indflydelse på resultatet.

Anne Mette Jørgensen

Alt for få der bliver spurgt og svarer.
Religion er et komplekst emne, for der spørges på intet tidspunkt ikke ind til hvilken religion.
Der er ikke specifikt spørgsmål om det er ok, for en indvandrer at gifte sig med ikke muslim på Rådhuset, og vedr. køn er der heller ikke specifikt taget stilling til.
Det er en ommer.

Bjørn Pedersen

Så her konkluderes at "indvandrere bakker mere op om ligestilling end etniske danskere", på baggrund af svaret på spørgsmålet fra medborgerskabsrapporten, der lyder således:

"Hvor vigtigt er det for dig, at opdrage dit barn til... At støtte ligestilling mellem mænd og kvinder?"
Hvortil dem der ser det som "meget vigtigt" blandt danskere tæller 63%, modsat 73% for indvandrere og 71% for efterkommere. (side 14 i undersøgelsen)

Lad os sammenligne et andet datasæt, ligeledes på side 14: "Hvor vigtigt er det for dig, at dit barn får en universitetsuddannelse?". Hertil svarer danskere blot 5% "Meget vigtigt", mod 64(!)% blandt indvandrere og 43% blandt efterkommere, der svarer at det er meget vigtigt.

Er konklusionen man kan drage af det, således at danskere er mindre ambitiøse på deres børns vegne? Eller blot at de ikke lægger samme vægt på akademiske uddannelser som indvandrere/efterkommere? Er det tegn på at danskere er anti-akademiske?

Eller kan det have noget at gøre med, at ligesom den fattige ønsker at have flere penge end den rige, ligesom dem der er vokset med lavere uddannelsesmuligheder, ønsker flere muligheder for deres egne børn, at man ser et problem med ligestillingen i ens omgangskreds og også ønsker at dette vilkår skal forbedres for ens børn?

Så det billede, der dannes, det "confirmation bias" der skal udfordres, er at både indvandrere og efterkommere faktik gerne vil være mere danske, at de med tiden er blevet overtalt til at se fordelene i at blive mere danske. Undersøgelsen peger på at der stadig er problemer, f.eks. i forhold til religionens rolle og ytringsfrihed, men det går i den rette retning. Men at konkludere udfra den tilgængelige data, at fortolke den data som udtryk for "opbakning til mere ligestilling end danskere", er dovent. Hvis man er tilfreds med graden af ligestilling i ens hjem, i ens samfund, er det logisk nok ikke så vigtigt som for den, og dem, der skal bekæmpe en størrere grad af ulighed.

Nils Bøjden

"Er konklusionen man kan drage af det, således at danskere er mindre ambitiøse på deres børns vegne? Eller blot at de ikke lægger samme vægt på akademiske uddannelser som indvandrere/efterkommere? Er det tegn på at danskere er anti-akademiske?

Nej. Det er tegn på at etniske danskere (mærkeligt udtryk men jeg fortsætter med dette) er mindre opsatte på at styre deres børns liv.

Bjørn Pedersen

@Nils Bøjden
Jeg kan personligt bedst lide "indfødte danskere", men det er som om folk kun kan associere "indfødt" med enten indianere, eller lign. "primitive" stammefolk. Men der jo også et andet problem med den betegnelse. Jeg er også fortaler for at vi selv bestemmer hvem der er en del af stammen eller ej. Stammen skal ikke være et ideal, men det levede. Det betyder at den mørkeste, mørke afrikaner selv hvis han er født i Nigeria kan blive en del af stammen - så længe han viser nok vilje til at blive ikke blot en borger i staten, men en stammemedlem i stammen. Nation uden nationalisme.

Og du har ret, tallet er selvfølgelig også tegn på at barnet (eller hypotetiske) barn vil vokse op med et pres på for at gå på universitet, uanset om det er det barnet selv vil eller ej. Men man kunne jo også se, at efterkommerne går noget mindre op i det med universitetet end forældrene. Hvad jo kan forbedres yderligere med tiden.

Nils Bøjden

"eg kan personligt bedst lide "indfødte danskere", men det er som om folk kun kan associere "indfødt" med enten indianere,"

Jeg bruger nu altid begrebet "Indfødte" om dem der hører til et eller andet givent sted. Forretninger, skoler, sportsklubber osv.

"Indfødte danskere" dækker formodentlig heller over de begreber der er anvendt i den mere eller mindre anvendelige (så vidt jeg kan læse er det i retning af mindre anvendeligt) rapport der henvises til.

Man må formode at "indfødte danskere" er de der er født i Danmark, uanset om de hedder Jesus, Muhammed, Moses eller Egon.