Læserbrev

Israelernes vandforvandling forbliver et fatamorgana

Den falske sang om det øde land, som Israel gjorde frugtbart og beboeligt, er for længst forstummet blandt folk, der følger bare nogenlunde med. I dag lyder den kun fra de mest fanatiske religiøs-nationalistiske blandt israelerne
15. juni 2018

En ellers spændende kronik fra Ebbe Scheel Krüger i Information den 8. juni om, hvordan flygtninge kan hjælpes til et rimeligt liv hjemme eller i nærområderne med solcelleenergi, skæmmes fælt af et af hans eksempler. Han skriver minsandten, at Israel har »fået ørkenen til at blomstre« ved at pumpe vand op fra undergrunden:

»Før var her blot en ufrugtbar fattig stat uden meget andet end en masse olivenlunde og får«.

Hallo! Her var også en masse palæstinensiske landsbyer, landet var tæt befolket med – palæstinensere. De levede vel af andet end bare får og oliven, før de blev fordrevet fra deres land.

De 22 procent af det historiske Palæstina, som vi i hele verdenssamfundet insisterer på skal være palæstinensernes stat, udsuger Israel – bogstaveligt talt – for vand.

Til og med ligger mange af de ulovlige bosættelser lige oven i Vestbreddens vigtigste vandreservoirer. Meget af konflikten drejer sig faktisk om adgangen til palæstinensernes vand.

Mens de israelske bosættere har rigeligt med vand endda til fyldte svømmepøle, skal palæstinenserne betale grov overpris for deres eget vand.

Den falske sang om det øde land, som Israel gjorde frugtbart og beboeligt, er for længst forstummet blandt folk, der følger bare nogenlunde med. I dag lyder den kun fra de mest fanatiske religiøs-nationalistiske blandt israelerne.

Forhåbentlig har kronikøren bedre styr på solceller, vand og udvikling, end han har på historien om israelernes vandforvaltning.

Margrete Auken, medlem af EU-Parlamentet for SF

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Anker Nielsen
 • Espen Bøgh
 • Torben K L Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Hans Larsen
 • Katrine Damm
 • David Zennaro
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Oluf Husted
 • Lise Lotte Rahbek
 • Dorte Sørensen
 • Troels Ken Pedersen
Eva Schwanenflügel, Anker Nielsen, Espen Bøgh, Torben K L Jensen, Thomas Tanghus, Hans Larsen, Katrine Damm, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Oluf Husted, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Vandmanglen i Mellemøsten og Sahel bliver udløseren til den næste store krig i området - ikke religion eller atomvåben.

For nylig genudsendtes udsendelsen; "Mit splittede Israel" af Herbert Pundik, og herunder forholdet politisk til Palæstinenserne, og om alle bosættelserne på Vestbredden.

Han lod til at være imod bosættelserne, - men vi fik alligevel ikke eet eneste bud på hvilke bosættelserne Jøderne ville give i bytte for fred.

Det er vel i realiteten kernen i den jødiske politik - man forgiver at ville fred, men vil ikke give noget for det.

Årtiers fredsforhandlinger er mødt med jødiske modkrav på modkrav i en uendelighed hele tiden, hvilket ikke er særlig befordrende for nogen fred, - tja.., måske er det nok alligevel ikke fra man vil!