Læserbrev

Kære SF, sammen kan vi rive Socialdemokratiet ud af DF’s kløer

Hvor havde det været befriende, hvis SF havde valgt den vej i dansk politik, hvor man ikke er bange for morgendagen
18. juni 2018

Jeg har altid set SF som et progressivt venstrefløjsparti – som en flabet udgave af Socialdemokratiet, faktisk. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at hvis jeg ikke kunne stemme på Radikale Venstre, ville jeg sandsynligvis sætte mit kryds ved SF.

Det er eksempelvis essentielt for både radikale og SF’ere, at vores politik handler om at skabe en bedre verden for vores børn, børnebørn og oldebørn. Fortællingen om, at morgendagen er bedre end i dag – den positive tilgang til politik. Den indstilling er noget, som er dybt rodfæstet hos både SF’ere og radikale.

Bevares, der er politik, der skiller os ad. Sådan skal det være. SF er et socialistisk parti og Radikale Venstre er et socialliberalt parti. Der skal være store fordelingspolitiske knaster mellem vores bevægelser. Men selve tilgangen til politik har vi til fælles, mener jeg, og de briller, der tages på, når der udvikles politik i partierne, er ikke ligegyldige.

Derfor ærgrede det mig, at Pia Olsen Dyhr var mere interesseret i et enkelt ord, i en enkelt sætning, fra Morten Østergaard end at forholde sig til det store skifte i dansk politik, som vi var vidne til, da Mette Frederiksen valgte os radikale fra og Dansk Folkeparti til.

Lige siden Socialdemokratiet fandt på de glimrende tanker om velfærdssamfundet, har idégeneratoren stået stille i arbejderpartiet. Siden dengang har Socialdemokratiet været et parti, der har haft mere fokus på at bevare end på at udvikle. Derfor har det været vigtigt, at både SF og Radikale Venstre har bakket op om socialdemokratiske regeringer – og mindet sosserne om, at det ikke er godt nok at bevare vores samfund, som det er. Det skal først og fremmest udvikles til det bedre.

Hvor havde det været befriende, hvis SF havde valgt den vej i dansk politik, hvor man ikke er bange for morgendagen. Tænk, hvis vi sammen havde sagt til Socialdemokratiet, at hvis de skal tælle vores mandater med, så kræver det ikke kun en ny regering, men også en ny politik – hvor både Radikale Venstre og SF får indflydelse på alle politikområder.

Jeg tror faktisk, at vi sammen kan presse Socialdemokratiet ud af Dansk Folkepartis kløer og over i en mere progressiv retning. Til gavn for Danmark.

Jeppe Fransson, folketingskandidat for Radikale Venstre i København

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Pedersen

Nu mangler vi så lige den gode radikale politikers bud på, hvad en progressiv retning for dansk politik er. Altså lidt mindre floromvundet invitation og lidt mere politisk substans.
Mvh. poul.

Arne Lund, Søren Clausen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Anders Storm Løkke anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

At se SF's partiordfører Pia O. Dyhr, neje for dronning Margrethe til dronningen tabernakel. Progressivt venstrefløjsparti! Den slags findes ikke længere og har sansynligtvis kun været en mode trend.

erik lund sørensen

Erik Lund Sørensen
Hvorfor er de radikale pludselig kommet i opposition til dansk folkeparti, efter at have gennemført de største og mest gennemgribende reformer vendt mod de lønmodtager med det mest nedslidende arbejde, samt reformer der rammer mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. NB.I Skive byråd valgte de radikale sammen med DF at støtte en venstreborgmester. Hvor er det utroværdigt.

Torben K L Jensen, Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Benny Larsen, Jens Erik Starup, Randi Christiansen, Kjeld Jensen, Per Torbensen, Mogens Holme og christian christensen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Erik Lund: Det sjove er jo, af de radikale er langt, langt mere højreorienterede end DF....på den økonomiske bane.

I Rebild gik radikale og DF forresten i valgforbund.

Torben Skov, Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Jens Erik Starup, Randi Christiansen, Kjeld Jensen, Per Torbensen, Torben K L Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Kære SF, sammen kan vi rive Socialdemokratiet ud af DF’s kløer "

Øhh. Begge partier er socialdemokrater, så det er da helt naturligt at de arbejder sammen.

Randi Christiansen

Radikale venstre var i det sorte tårn for grove mod resterne af socialdemokraternes sociale dna. Så enkelt er det jeppe. Det er asocialt og usolidarisk at tørre regningen for finanssektorens uansvarlige konkurrencerytteri af på de økonomisk svageste.

Man kommer ingen vegne med fin internationalisme, hvis man glemmer sin egen baghave. Radikale venstres økonomiske politik er af verden i går og peger ikke fremad mod de nye bæredygtige løsninger, vi i fælleskab er nødt til at finde.

Kim Folke Knudsen, Per Torbensen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Alvin Jensen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Benny Larsen

Det har i mange år været en gåde for mig, at man kan vakle imellem RV og SF, nå jo den løste Søvndal, ren ultra borgerlig politik for ministerposter, men et SF tilbage som socialt forsvarligt parti i så er der ikke mange fælles punkter til RV, håber SF har lært lektien, de radikale er forhåbentlig uden fremtidig indflydelse .

Torben K L Jensen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Med sit ja til regeringens ghettoudspil har SF definitivt placeret sig selv i DF's ekkokammer. I Århus byråd har SF lige sagt ja til, at der skal nedrives 12 boligblokke i Gellerup, hvilket betyder tvangs-forflytning af ca. 4.000 beboere. Hvor til? Øh....!

Nu splittes folk fra deres lokal netværk, og sikkert også fra gode naboer. Børnene skal til at skifte skole mv., finde nye kammerater osv. Det, mange har bygget op gennem flere år, det rives over af en flok uforstandige politikere, der lammefromt adlyder en stupid regerings bud. Lidt civilcourage er yderst påkrævet, selvstændig tænkning ligeså.
Tvangsflytning af mange mennesker på én gang - hvor er det nu den slags tidl. blev brugt? Ja, den israelske regering har jo for vane, at tvangsforflytte palæstinensere, der bebor attraktive arealer, og som skal bruges til ulovlige bosættelser. Apartheid-regimet i Sydafrika gjorde det også. I Kina tvangsforflyttes hele landsbyer, hvis regeringen har fundet ud af, at der skal bygges dæmninger med tilhørende opstemningssøer på stedet - som regel til stor forargelse her i vesten. Og går jeg endnu længere tilbage, så blev metoden også brugt flittigt i det 3. rige, når jøder eller andre uønskede var i vejen for nazisternes ekspansion - kaldet umvolkung. Er det det selskab landets regering gerne vil ses i?
Den historieløse regering - og medierne med - har ingen erindring om, at længe før den første palæstinenser viste sig i Danmark, da fandtes der mange boligområder, der i dag ville være blevet tituleret "ghettoer". Dengang var der ingen beslutningstagere, der talte om etnisk udrensning, og om at boligblokke skulle rives ned.
Hvad der måtte være tilbage i SF af samfundskritisk indstilling, kritik af de økonomiske magtforhold, og et ønske om at lave samfundet om, det er absolut fortid. Herefterdags er det kun EL, ALT og RV, der er nogenlunde ranke når det gælder indvandrere og migranter.

Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nedrivning af gode boliger for at fjerne ghettoisering? Det dummeste jeg længe har hørt. Det er som at pisse i bukserne for at holde varmen, komplet irrelevant. Og så ovenikøbet uden at anvise nye boliger, det må folk selv finde ud af. Også det værste jeg længe har hørt. I skulle skamme jer at lade jeres egen egoisme og manglende fantasi gå ud over mennesker, som har brug for støtte. Føj, det er langt ude. Og så sf - og s hvis asociale politik dog efterhånden ikke overrasker.

Kim Folke Knudsen

Det Radikale Venstre må bringes til en erkendelse af, at de bidrog til, at den daværende S-R-SF Regering fik et valgnederlag i år 2015.

Det Radikale Venstre er et borgerligt socialliberalt midterparti. At være borgerlig er ikke det samme som at være kynisk og stokdøv overfor helt åbenlyse problemer med de store reformer i år 2011-2015.

Førtidspensionsreformen er og bliver en skandale hvad angår behandlingen af meget syge borgere, der systematisk forhindres i at få førtidspension og anbringes i et Kontanthjælps tomrum, som aldrig har været meningen med kontanthjælp. Den reform skal omgøres og en anstændig behandling af de alvorligt syge borgere skal genindføres. Det koster noget på Finansloven ja vist men de penge skal findes.

Dagpengereformen. Det er fornuftigt at ønske sig en afkortet dagpengeperiode, så denne ikke som før i tiden løber op til 4 år. Men der skal være et alternativ for de ledige, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen indenfor den 2 årige dagpengeperiode. Reglerne er for firkantet. Det er for mig OK med en 2 årig dagpengeperiode for borgere, der er " arbejdsmarkedsparate " og som forholdsvis nemt vil kunne søge et nyt arbejde. Men seniorer og medarbejdere, som er slidt ned af hårdt fysisk arbejde. Der bør der være en mulighed for at kunne forlænge dagpengeperioden op til 3 år, og lade forlængelsen ledsage af efteruddannelse og reel kompetenceudvikling. Kan de nedslidte medarbejdere ikke bringes i arbejde indenfor andre brancher og på evt. beskyttet vilkår, så er der reelt kun førtidspension tilbage. Det Radikale Venstre havde en chance i de 4 år for at lytte til advarslerne fra Enhedslisten og fra alle de berørte fagforeninger. Det gjorde de ikke. Der røg den socialliberale profil sig endnu en gang.

Til SF og Enhedslisten og Socialdemokraterne. Skal dagpengereformen og førtidspensionsreformen ændres, så koster det i mia kr. klassen og de penge skal hentes andre steder i Finansloven. Det er nemt nok at love guld og grønne skove, men hvor mange af de 3 partier peger på skatteforhøjelser eller andre steder til at finansiere en ændring af de to reformer, så de bliver mere humane og imødekommende overfor borgerne med behov ?.

Resultat af regnearks hovmod: De tidligere politiske samarbejdspartnere er blevet rasende på partiet og ønsker Det Radikale Venstre hen, hvor peberet gror.

Rasende og rødglødende SF´ere og Socialdemokrater bør erindre, at de selv stemte for Førtidspensionsreformen og at de indirekte accepterede dagpengereformen. De kunne jo være brudt ud af S-R-SF Regeringen og have udskrevet valg med begrundelsen, at de ikke kunne leve med dagpengereformen. Det gjorde S og SF ikke punktum.

Pas nu på med raseriet: for enden venter DF. Hvem siger, at modtagelsen af de syge af førtidspensionisterne og af dagpengemodtagerne, at den bliver hjertelig under en DF styret regering ?

På flygtninge og Indvandrer området bør Det Radikale Venstre tydeliggøre, at vi ikke er et parti, som ønsker pivåbne grænser og fri indvandring og asyl i hele Europa. Asylkaoset i Tyskland viser, hvad det ender med.

Men vi vil have en europæisk løsning i EU, hvor landene samarbejder om at lukke de ydre grænser til for spontane asylansøgere og en fordeling af asylansøgerne, så det ikke er de samme lande herunder tidligere Danmark, men nu Italien, Tyskland og Grækenland som trækker hele læsset. Lande der ikke vil acceptere en fordeling af asylansøgerne skal kunne fritage sig selv mod betaling over deres EU tilskud. Bidrag fra de reducerede EU tilskud skal overføres til de lande, som påtager sig asylopgaven.

Afviste asylansøgere som afvises fra et EU-land skal automatisk gælde som afvist til alle EU-lande.

Det skal ikke være muligt at indrejse i et EU land uden gyldige rejsepapirer og identitetspapirer. Asylansøgere som er uden fastslået identitet skal interneres i særlige centre med henblik på visitation og afklaring af asylgrundlag.

Der skal naturligvis tages hensyn til familier, så børn under ingen omstændigheder adskilles fra forældre og slægtninge.

Alle EU lande skal optage en årlig andel af flygtninge fra FN´s flygtningekvote.

Princippet for en europæisk løsning er lukning af de ydre grænser for spontan asyl og behandling af sagerne i flygtningenes nærområde.

Flygtninge søger asyl i et land og skal ikke kunne shoppe rundt i medlemslandene. Asyl i et land eller afvist asyl og hjemrejse til et sikkert land udenfor EU.

Jeg håber, at Det Radikale Venstre tager skridt til selvransagelse i de to sager. Sker det: Så kan partiet igen blive spilbart og ikke isoleret som nu på en øde ø.

Men ligesom med alle andre partier, så kræver et samarbejde, at der lyttes, gives og tages på lige fod. Den socialdemokratiske arrogance med, at alle partier skal danse efter Socialdemokratiets pibe. Den duer ikke under nogen omstændigheder. Hvis Socialdemokratiet vil den model, så må de arbejde for at få mere end 50% af stemmerne selv. Fint for mig, så er det ærlig tale.

VH
KFK

Randi Christiansen

Sociale udgifter i mia klassen? Vist småpenge ifht div skatteunddragelser, mio bonusser, lønninger, favorable pensioner etc og almindelig finansnyd-og spekulation uden reel værdiskabelse. Men det nytter jo selvfølgelig heller ikke, at de rige bliver ligeså så fattige som de fattige. Eller hvad?

Tag jer nu sammen jer, der har påtaget jer lederansvar. Som leder må man gå forrest med det gode eksempel - ydmyghed, sparsommelighed og ærlighed. Tænk på anker jørgensen, som boede i en treværelses i sydhavnen.