Kommentar

Kampen om X Factor er en overraskende genfortolkning af ’Kejserens Nye Klæder’

Den eventyrlige konsekvens af kulturkampen mod X Factor er, at vi nu kan se to variationer af samme show på de to statsejede tv-kanaler
Vi kender allerede navnene på de to mentorer i DR’s satsning LIVE!: Det bliver Lina Rafn og Sanne Salomonsen. De to skal først udvælge de talenter, som kvalificerer sig til rækken af liveshows, og efterfølgende konkurrere om, hvis ’mentee’ der vinder. Lyder det bekendt?

Vi kender allerede navnene på de to mentorer i DR’s satsning LIVE!: Det bliver Lina Rafn og Sanne Salomonsen. De to skal først udvælge de talenter, som kvalificerer sig til rækken af liveshows, og efterfølgende konkurrere om, hvis ’mentee’ der vinder. Lyder det bekendt?

Olivia Loftlund

Debat
16. juni 2018

De meningsstærke politikere og iagttagere, der så X Factor som symbolet på selve det danske dannelsesforfald, har fået deres vilje. Tilsyneladende.

X Factor blev fjernet fra Danmarks Radio, som i stedet har lanceret noget, de kalder »et helt nyt musikshow«.

Dette show hedder LIVE! – Danmarks nye live-artist.

De, der var skuffede over, at DR sæson efter sæson gentog det samme show, får nu endelig en første sæson af noget andet. Og de kritikere af X Factor, som klagede over, at vores egen public service-station havde importeret et internationalt format og oversat til dansk, skulle være begejstrede.

Det helt nye musikshow er nemlig udviklet af Nordisk Film, som ligger i Valby.

Genkendelighedsfaktor

Showet går ud på, at sangtalenter fra hele landet får chancen for at optræde i et liveshow for Danmarks tv-publikum en weekendaften. Det bliver seerne, som gennem sms-afstemning uge efter uge skal afgøre, hvem der går videre, og hvem der ryger ud. De unge talenter skal hjælpes af to store navne i den danske musikbranche, som skal hjælpe dem med at udvikle deres talent og særlige personlige udtryk. De to skal ifølge DR fungere som »mentorer« for de unge sangere.

Vi kender allerede navnene på de to mentorer: Det bliver Lina Rafn og Sanne Salomonsen. De to skal først udvælge de talenter, som kvalificerer sig til rækken af liveshows, og efterfølgende konkurrere om, hvis mentee der vinder.

Underholdningschefen i DR, Jan Lagermand Lundme, har forklaret, at dette nye underholdningsformat, som skal være for hele familien, sætter fokus på den »fantastiske liveoptræden« og »den store publikumsoplevelse«.

Det forunderlige er, at det særligt dansk producerede og helt nye musikformat minder så meget om X Factor, at det er vanskeligt at se det nye og det særlige ved LIVE!.

De to, som nu hedder mentorer, har som bekendt begge været dommere i X Factor. Selve det at udråbe amatørsangere til ’artister’ er noget, det store danske publikum har lært af X Factor, og det forhold, at seerne gennem stemmer skal sende vinderne videre og taberne hjem, kender vi også fra det program, som DR i ti sæsoner sendte fredag aften kl. 20.00. Kampen mellem mentorerne, udvælgelsen og den offentlige forædling af amatører og liveshowet som den moderne velfærdsciviliserede gladiatorarena kender vi også fra det importerede format, som LIVE! skal afløse.

Meget små forskelle

Men DR lægger vægt på en forskel i sin præsentation: Fokus på liveelementet! Præmien i LIVE! er nemlig ikke et album produceret af store internationale navne med tatoveringer og guldkæder, men en turné i Danmark. Det er meget små forskelle; det særligt danske og det helt nye synes reduceret til at dreje sig om præmien, antallet af dommere og nogle af de tekniske afviklingsmekanismer i showet.

Lina Rafn har fremhævet en anden forskel: Artisterne »får lov til at være sig selv«, og de skal »ikke proppes ned i en eller anden bestemt kasse«. Enhver, der har set X Factor, vil dog erindre den romantiske kult omkring ’artisternes’ særlige stemme, der gennem pleje og kultivering skulle bringes til udtryk som en blomst, der over en hel sæson langsomt skulle springe ud foran det store danske tv-publikum.

X Factor er i mellemtiden blevet købt af TV 2, som også har importeret værten Sofie Linde og programmets signaturdommer Thomas Blachman fra DR.

Resultatet af det bombastiske opgør med X Factor er blevet, at vi nu – i hvert fald indtil TV 2 muligvis bliver solgt – har to statsejede TV-kanaler, som viser hver deres udgave af det show, som de mange meningsstærke politikere og iagttagere ville af med.

Det mest danske ved denne affære er tilsyneladende, at det ligner en genopførelse af H.C. Andersens eventyr Kejserens Nye Klæder.

Men måske er det virkelige dannelsesforfald konsekvenserne af det opgør med DR, som det nye medieforlig kan ende med. Politikerne beskærer DR med 20 procent, de flytter finansiering fra licensen, som de ikke er herre over, til finansloven, som de selv vedtager, og i hvert fald Dansk Folkeparti blander sig meget gerne i de enkelte programmer om Danmarkshistorien.

Det giver en helt ny pressionsflade og magtrelation mellem det politiske flertal og DR – det kunne føre til tilstande, vi kender fra udlandet, som er langt farligere end et talentshow fredag aften.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De to tv kanaler har vel egentlig ikke noget valg, sender DR en af Prokofjevs klaverkoncerter fredag aften kl. 20:00 så er der nedsmeltning.
Amatørkonkurrencer derimod er billig arbejdskraft, tilsæt tre grundakkorder, og så går middelklassen ikke i eksistentiel panik.

lars søgaard-jensen, Torben Larsen, Lars Løfgren, Egon Stich, Trond Meiring, Trond Meiring, Trond Meiring og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar
Ryan Klitholm

Nu skal det "danske folk" jo også pacificeres med underholdning, så DR's "nye" koncept er næppe værre end det forrige.

Hvis hensigten med redaktørens indlæg er at advare om politisk detailstyring af det danske "statslige tv", er den dør vist for længst løbet ind. Kampen foregår online (i alle dets afskygninger), hr. redaktør.

Steffen Gliese

FANME NEJ FOR SATAN! Folk betaler en stor licens for at få det ypperste serveret - ikke for at proppe penge i en overbetalt, og åbenbart også inkompetent, samling funktionærer med storhedsvanvid.

Birgit Kraft, Herdis Weins, Hanne Ribens, Bent Gregersen, Egon Stich og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

X-faktor er opium for folket!

Steffen Gliese

I denne sag er banden helt på sin plads - det er åbenbart det eneste, de kan forstå.

Steffen Gliese
David Zennaro, Finn Nissen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Dr's store fejltagelse var, at de løb med på det finkulturelle parnas' nedvurdering af x faktor. Som er et program, hvor musikalske amatører får feedback fra professionelle. Det er underholdende fjernsyn. Whats not to like? Det skulle da lige være i detaljen, som man kan diskutere efter smag. Jeg finder, at mødet med amatørmusikerne og deres møde med mentorerne er en elementært spændende udvikling at følge. Og så har blachman altså sat en ny standard for, hvad man siger på tv til familien danmark ovenikøbet i prime time.

Det har dr noget forsinket indset, og vil nu sæge at samle op med det nye show. Meget forståeligt, men ærlig talt en taberhistorie.