Læserbrev

Modtagecentre tvinger børn under jorden

Mange af de børn, som Danmark vil sende tilbage til Afghanistan, vælger at gå under jorden og de vil komme til at leve en udsigtsløs nomadetilværelse
2. juli 2018

Danmark og Norge forhandler lige nu med Afghanistan om at oprette modtagecentre til afviste børn. Konsekvensen bliver, at flere børn vil gå under jorden i Danmark og forsvinde ind i en verden af usikkerhed. Det kan vi som samfund ikke være bekendt. Vi har et særligt ansvar for de børn, der kommer til Danmark.

Siden 2011 har Danmark via EU-projektet European Return Platform for Unaccompanied Minors arbejdet på at sende mindreårige uledsagede tilbage til Afghanistan. Det lykkedes ikke, da man i sidste ende ikke kunne garantere sikkerheden for de tilbagesendte.

Det har dog ikke forhindret Danmark og Norge i at gøre et nyt forsøg. Lejrene er nu blevet omdøbt til »omsorgscentre« i et forsøg på at gøre projektet mere spiseligt – men grundideen er den samme. Man vil stadig sende de ældste uledsagede børn tilbage til centre i blandt andet Kabul, hvor sikkerhedssituationen forværres på daglig basis.

Jeg har siden 2011 som dokumentarist beskæftiget mig med afviste afghanske børn og fulgt hundredvis af uledsagede afghanske drenge, der er blevet afvist. Indtil videre har praksis været, at børnene ikke kan sendes hjem, inden de bliver 18 år, men i det øjeblik, de fylder 18 år, risikerer de hjemsendelse. Det betyder, at en stor del af de unge drenge går under jorden.

Og de drenge, jeg fulgte, foretrak et kummerligt liv på gaden i Europa frem for at vende hjem til et land, hvor sikkerhedssituationen er værre end nogensinde, og hvor de færreste har noget netværk tilbage.

De børn, som Danmark vil sende tilbage til Afghanistan, er yngre end dem, som vælger at gå under jorden nu. De vil komme til at leve en udsigtsløs nomadetilværelse, hvor de rejser fra land til land uden rettigheder. De er mere sårbare over for prostitution og kriminalitet og får ikke stiftet en familie senere i livet eller bidraget til samfundet, men bliver i stedet en del af en stadig stigende europæisk underklasse af illegale og identitetsløse individer.

Det er problematisk nok, at vi er med til at skabe en underklasse af afviste unge og voksne, men det er utilstedeligt, når det handler om børn.

Michael Graversen er dokumentarinstruktør

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Annemette Due
  • Eva Schwanenflügel
Annemette Due og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Du har helt ret, Michael Graversen.
Denne politik er på linje med burbørnene i USA, eller værre.
Det er bare ondt.