Kommentar

Et mangfoldigt mediebillede kræver en rød stemme

Både Information, Netavisen Pio og andre medier bør bedømmes på deres indhold: Leverer de noget, som læserne gider at læse, bidrager de til at styrke mangfoldigheden, og lever de op til standarderne i Pressenævnet?
Debat
13. juni 2018

Da jeg for snart 20 år siden trådte ind på sergentskolen i Nørre Uttrup, var Dagbladet Information min tro følgesvend.

Som sergent-spire i militærpolitiet var det bestemt ikke populært at være avislæser. Faktisk blev jeg hygge-mobbet for min daglige tur over i dueslaget efter dagens Information. De øvrige sergenter gav mig tilnavnet ’kommunistsvinet’, og min kaptajn konstaterede tørt, at jeg måtte være den første MP-sergent nogensinde, der holdt avis.

Abonnementet på Information fik mig til at skille mig ud fra mængden. Det var normalt ikke aviser, sergentelever læste, og da slet ikke røde aviser. Den mangfoldighed, mit avisabonnement repræsenterede, var ikke værdsat.

Den akutte mangel på mangfoldighed og overskud, som prægede militærpolitiet, står i skærende kontrast til netop Information, som altid har repræsenteret det stik modsatte i det danske mediebillede.

Brug for mangfoldigt mediebillede

Da Information (og Kristeligt Dagblad) blev reddet med særregler og ekstraordinær millionstøtte i 1997, var det netop med henvisning til opretholdelsen af »en nuanceret og pluralistisk presse«.

Den ekstra millionstøtte, der reddede Information, er fastholdt siden og har bidraget til at sikre et mere mangfoldigt mediebillede i Danmark.

Den samme mangfoldighed, som Information er sat i verden for at sikre, forsøger Netavisen Pio også ydmygt at understøtte fra vores lille redaktion med blot fire medarbejdere. I et mørkeblåt mediehav er der også behov for de lidt mere røde stemmer.

Vi har tonet rent flag fra start

Når Information har brugt flere ugers hårdt journalistisk slid på at ’bevise’, at Netavisen Pio har en klar forbindelse til Socialdemokratiet, så undrer det mig.

Det har aldrig været nogen hemmelighed, at vores netavis har denne forbindelse. Vores netavis er opkaldt efter en af Socialdemokratiets stiftere, Louis Pio. En kreds af folk med tilknytning til Socialdemokratiet og fagbevægelsen stiftede avisen. Vi beskriver os selv som et demokratisk socialistisk medie på vores hjemmeside, og vi opfatter vores ophav som tydeligt deklareret.

Netavisen Pio er sat i verden for at være et holdningsmedie. Vi toner rent flag for at bidrage til et mere mangfoldigt mediebillede i Danmark.

Louis Pio, der selv stiftede flere politiske magasiner, prøvede med sine udgivelser at give arbejderbevægelsen en stærkere stemme, og det er i de store fodspor, Netavisen Pio forsøger at gå.

Uafhængige medier

Selv om det journalistiske ærinde måske blafrer i vinden, så er det velkomment, at Information stiller kritiske spørgsmål til Netavisen Pio og forsøger at så tvivl om både min og vores uafhængighed som medie.

Men det simple svar er, at det alene er chefredaktøren på Netavisen Pio, der lægger den redaktionelle linje. Uafhængig af ordstyring under kommunalvalget, kaffemøderne på Christiansborg og vores få sponsorater, så er det chefredaktøren, der bestemmer. Selv om jeg har holdninger, selv om jeg tror på noget, og selv om jeg er medlem af Socialdemokratiet, så er det stadig mig selv, der bestemmer.

Diskussionen om uafhængighed kan givetvis vare længe, men mister Information sin uafhængighed, når man høster 25,5 millioner i mediestøtte af staten hvert år? Når chefredaktøren spiser frokost med SF-formanden? Eller når man modtager over en million fra tech-giganten Google uden selv at oplyse om det?

Selv om den massive statsstøtte betyder, at Informations overlevelse er direkte forbundet til det politiske flertal og den siddende regering, så mener jeg ikke, at der er noget at komme efter.

Og det mener jeg heller ikke, at der er på Berlingske, selv om alle nyansatte redaktører skal tiltræde en såkaldt redaktørerklæring fra 1948, hvor der står, at avisen skal ledes i overensstemmelse med: »national og demokratisk ånd, i ærbødighed for kristendommen og i troskab mod fædreland og kongemagt«.

Uafhængighedsspørgsmålet er bestemt relevant at stille i denne tid, når landets journalister i denne uge vil løbe Folkemødet tyndt for honorarer. Jeg ved ikke, om Information fortsætter sin sandhedssøgende jagt under folke- og journalistfesten på Bornholm, men jeg bekender gerne, at min egen takst som ordstyrer på Folkemødet er 3.500 kroner pr. arrangement.

Uanset hvad, så må pointen være, at Information, Berlingske, Netavisen Pio og alle mulige andre medier skal bedømmes på deres indhold. Leverer de noget, som læserne gider at læse, bidrager de til at styrke mangfoldigheden og lever de op til standarderne i Pressenævnet?

Netavisen Pio er tilmeldt pressenævnet, så vi har åbnet døren for kritik på vid gab. Hvis nogen skulle finde det relevant, så gå endelig til Pressenævnet, og straf os med Medieansvarsloven. Kritik er en forudsætning for udvikling.

Mangfoldigheden var savnet, da jeg stod ret som sergent i Militærpolitiet, og den har også været det i et dybblåt mediebillede. Så måske vi skulle åbne øjnene for en bredere farvepalet og omfavne de muligheder, som digitaliseringen giver for et mere nuanceret, holdningsrigt og pluralistisk mediebillede.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør for Netavisen Pio

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Foreslår Information og Pio begraver stridslysten og koncentrerer sig om det væsentlige - en troværdig modvægt til den dominerende borgerlige presse.

Marie Jensen, Kjeld Jensen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Jørgen Kærbro Jensen, Mikkel Kristensen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Jens Thaarup Nyberg, Knud Anker Iversen, Jens Østergaard Petersen, Marianne Stockmarr og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Information er vel ikke en rigtig rød avis, og " uafhængig af partipolitiske og økonomiske interesser " næppe heller, hvad det økonomiske angår; en reklame her og der.

Torsten Jacobsen

Interessant bliver det at se de 'lidt mere røde' og af Socialdemokratiet ganske uafhængige stemmer på det åh så satans - af andet end chefredaktørens lune og forbindelser - uafhængige partiorgan Pio udfolde sig, når først Mette Frederiksen og hendes knap så røde kammerater kommer til magten efter næste folketingsvalg.

Til den tid bliver magten utvivlsomt talt midt imod, ja uha...

Beskæmmende læsning, men hvad...Vi har de politikere vi selv fortjener, siger man jo. Gælder det samme for journalister og chefredaktører?

Torsten Jacobsen

P.s. Socialdemokratiet er ikke 'røde', og har ikke været det i nogen tid. Er det Herr Chefredaktøren selv, som har fundet på den rubrik? Eller er der tale om (endnu) en spydighed fra den mere radikalt sindede redaktion i Store Kongensgade?

Lasse Glavind

Med al respekt, Torben K L Jensen, så synes jeg, du har misset pointen i alvorlig grad. Aviser skal ikke 'begrave stridsøksen' - de skal tværtimod hvæsse den og svingen på vores - borgernes vegne - og det er lige præcis, hvad Information for en sjælden gang skyld gør her, hvor de afdækker at et postuleret uafhængigt medie, der modtager mediestøtte for at være et uafhængigt medier, er i lommen på et politisk parti, og derfor alt andet end uafhængigt. At du også overser sergent Jens Jonathan Steens let skjulte trusler mod Informations mediestøtte gør kun det hele værre - netop fordi samme sergent Steen og hans medie har et usundt nært forhold til den Henrik Sass Larsen, der ikke viger tilbage for at gære trusler til virkelighed - som ren hævn - næste gang der skal forhandles medieforlig.

Torben K L Jensen

Lasse - Ka´ du ikke læse - "stridslysten" og en tanke om samarbejde i et totalt skævt mediebillede.

Synes det er fint at Information trykprøver Pio's forklaringer på det tætte forhold til S. Deres forklaringer var ualmindelig dårlige i starten. Selv dem som er helt ok med forholdet, kan ikke lide at blive løjet lige op i hoved. Nu da de har strammet dem op står de måske bedre rustet til når den borgerlige presse går dem efter i sømmene..

Lasse Glavind

Torben, beklager de mange slåfejl, og tak, fordi du ku' læse det alligevel. Jeg er helt enig i, at vi har et pilskævt mediebillede. Det handler ikke kun om den såkaldte rød-blå-akse (som jo i sig selv er en ret problematisk størrelse, fordi den reelt kun findes i fiktive valgkampsoplæg og i avisernes ledere), men i høj grad også om sociale- og klassemæssige kæmpehuller i mediedækningen, der er så evidente, at man vist skal være chefredaktør - på mediestøtte - for at overse dem.
Det er bare ikke det, der er pointen her, selv om sergent Steen forsøger at spinne historien i den retning. Hvis man ønsker at give partierne endnu flere penge ved at forsyne dem med deres egne medieplatforme, så må man samtidig melde rent ud, at der er tale om partiaviser - men det skal så gælde alle partier og ikke kun Socialdemokratiet. Og vi må samtidig spørge os selv, om det er det, vi ønsker at bruge mediestøttekroner på.
Den her 'selvtægtsmodel', som socialdemokraterne nu har indført ad bagvejen, fordi de har magt og privilegeret adgang via fagbosserne til fagbevægelsens pengekasser er ikke et fremskridt for et mere balanceret mediebillede (socialdemokraterne er jo heller ikke en oppositionel kraft i det danske samfund eller et progressivt venstreorienteret parti, men netop et system- eller magt- eller teknokratiparti om du vil). Det er tværtimod en yderligere cementering af den politiske diskurs, alene fordi påstanden om at være en uafhængig modstemme er falsk og vildledende (det jo det, Information så forbilledligt har afdækket) - og er der noget, vi ikke har brug for i disse tider, så er det flere falske og vildledende stemmer.
Så nej, jeg er ikke enig med dig i, at målet helliger midlet - og jeg er heller ikke enig med dig i, at der er (og bør være) tale om de samme mål for hverken Information (der jo IKKE er et venstreorienteret medie) og eller resten af venstrefløjen - og så det socialdemokratiske partimedie Piopio.

Christian de Thurah

Parallelliseringen af de avisfjendtlige MP'ere og det "dybblå mediebillede" er ærligt talt lidt søgt. Det er vel ikke den borgerlige presses skyld, at dens modpart ikke har haft læsere nok.