Læserbrev

Museerne smadrer befolkningens tillid og respekt

Når museerne destruerer genstande, destruerer de også folks vilje til at samarbejde med og aflevere ting til museerne
12. juni 2018

Chef i Slots- og Kulturstyrelsen, Ole Winther, vakte opsigt på de svenske museers nyligt afholdte årsmøde, da han erklærede, at mindst 15 millioner museumsgenstande på de danske museer skulle destrueres, så man fra over 20 millioner genstande kom ned på seks-syv millioner genstande.

Og destrueres menes bogstaveligt, for som formanden for de danske konservatorer, Camilla Jul Bastholm, udtaler til Politiken:

»Når ting bliver kasseret, bliver de knust og brændt og forsvinder endegyldigt.«

Denne »smadrepolitik« skyldes efter sigende også et hensyn til de folk, der gennem tiderne har afleveret ting – ofte generationers arv – til museerne.

Man kan åbenbart ikke byde de folk, at tingene i stedet bliver givet til velgørende fonde og dermed solgt og – ikke mindst – bevaret.

Dette burde være et politisk krav. Hvorfor giverne skulle foretrække, at de ting de har skænket, i stedet bliver smadret, skyldes der en forklaring på.

Nu er det desværre ikke en ny praksis i museumsverdenen at destruere genstande. Det viser flere eksempler. Ifølge en kandidat ved Københavns Universitet, der skrev speciale om emnet i 2017, så destruerede de danske museer alene i 2015 9.000 genstande.

Nu er det jo ikke kun ting, der destrueres, men også befolkningens tillid og respekt for museumsverdenen, noget som kan vise sig lige så ødelæggende, når det gælder folks vilje til at samarbejde med og aflevere ting til museerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu