Læserbrev

Politikernes moralske ansvar

Alt for ofte taler politikerne fagkundskaben imod og skaber deres egne sandheder. Stik imod, hvad undersøgelser viser. Det er et stort moralsk og fagligt ansvar at styre landet. Derfor er her en opfordring til alle politikere om at have høje menneskelige standarder
4. juni 2018

Vi kan selvfølgelig ikke kræve mere af vores politikere, end grundloven foreskriver dem. Derfor er nedenstående en moralsk og faglig appel. En appel, som uden tvivl vil blive opfattet som politisk korrekt. Men det er vel ikke (endnu) blevet forbudt at vise medfølelse for andre mennesker og lytte til eksperter!

For det første skal politikerne gøre sig klart, at alle mennesker er skabt lige og har lige rettigheder. Det står i USA’s uafhængighedserklæring og er grundlaget i de fleste demokratiske lande.

Desværre bliver der lavet særlove, der påfører diskrimination af det muslimske mindretal. Alle fra Mellemøsten bliver behandlet ens og ikke som unikke individer. Løgstrup skriver:

»Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.«

Det andet, som politikerne burde efterleve, er en human tilgang til andre mennesker. Ikke kun kernedanske personer fra danske byer som Aarhus, Bogense og Køge. Men også mennesker fra Aleppo, Bagdad og Kinshasa. Måske er det, fordi vi lukker øjnene for de forfærdelige hændelser, som sker andre steder på jorden.

Det kan være, at vores opslugthed af Netflix og Badehotellet skaber et billede af en verden uden krig og sult. Vi burde vise vores børn, hvordan vi hjælper vores næste. Ikke kun naboen på parcelhusvejen, men mennesker som søger vores land af nød.

For det tredje burde politikerne tænke den grønne omstilling ind i alle aspekter af det politiske arbejde. Vi ved, at jorden koger over. Alligevel bliver der ikke taget de nødvendige skridt. En stille bøn fra fremtidige generationer må være, at politikerne tager deres ansvar alvorligt.

Hvilket fører til det sidste område, hvor politikerne burde sikre kvalitet i deres lovgivning.

Inden for filosofi arbejder man med begrebet konstruktivisme. Her er virkeligheden en værdiladet subjektiv konstruktion, snarere end objektive sandheder. Alt for ofte taler politikerne fagkundskaben imod, hvor politikerne skaber deres egen sandheder. Stik imod, hvad undersøgelser viser.

For eksempel når Inger Støjberg (V)  mener, at ramadanen er farlig uden at have den mindste evidens for det. Det er trist, hvis det er mavefornemmelser, der skal styre vores demokrati.

Det er et stort moralsk og fagligt ansvar at styre landet. Derfor en opfordring til alle politikere om at have høje menneskelige standarder.

78-årige Mary Mangalaraja fra Sri Lanka lider af en lang række sygdomme. Alligevel har myndighederne ikke fundet den ældre kvinde syg nok til at få humanitært ophold.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Poul Anker Sørensen
  • Thomas Tanghus
Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Poul Anker Sørensen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Det er et stort moralsk og fagligt ansvar at styre landet. Derfor en opfordring til alle politikere om at have høje menneskelige standarder.

Ja, hvor har du ret Anders Lange men ...