Læserbrev

Politisk handling skal sikre værdig hjælp

En lang række borgere oplever fortsat meningsløs aktivering, udsigtsløse ressourceforløb og ydmygende, langsommelig sagsbehandling. Og trods en omfattende evaluering er der fortsat lang vej til en lettelse af de helt urimelige vilkår for en gruppe af samfundets syge og ulykkesramte
Debat
12. juni 2018

Gode viljer er sjældent nok. Det gælder også, når vi taler reform af lov om førtidspension og fleksjob, som gennem de seneste år er blevet stærkt kritiseret af interesseorganisationer, fagforeninger – og også af ganske mange folketingspolitikere. Nu er tiden kommet til at handle.

En lang række borgere oplever fortsat meningsløs aktivering, udsigtsløse ressourceforløb og ydmygende, langsommelig sagsbehandling. Og trods en omfattende evaluering er der fortsat lang vej til en lettelse af de helt urimelige vilkår for en gruppe af samfundets syge og ulykkesramte.

Folketinget har netop vedtaget justeringer af den eksisterende lovgivning, der skal gøre det lettere for syge uden arbejdsevne at få tilkendt førtidspension. Der er desværre blot tale om minimale ændringer. Det er tvivlsomt, om ændringerne overhovedet vil medføre den forbedring, der er målet.

Det er positivt, at beskæftigelsesministeren har indbudt os og andre relevante parter til en dialog om evalueringen, men målet må klart være en ændret lovgivning. For der er i den grad behov for markante ændringer, så lovgivningen igen kommer til at afspejle værdighed for de mange tusinde, som helt eller delvist har mistet arbejdsevnen.

Politikerne må sikre retssikkerheden for de mange, der er ramt af sygdom eller ulykke, og derfor ikke kan arbejde. Lovgivningen bør derfor indeholde et retskrav, så borgere med minimal arbejdsevne kan få mulighed for at få tilkendt førtidspension – eller i stedet vælge ressourceforløb eller fleksjob, hvis de selv ønsker det.

Det er oplagt at ændre loven, så borgerne ikke bliver 100 procent modregnet i deres løbende forsikringsydelser fra eksempelvis pensionsordninger, hvis de kommer i et ressourceforløb. Det er urimeligt, at ens forsikring mister værdi, og at man i en svær situation ikke kan fastholde en ordentlig indtægt.

Endelig er det vigtigt for både borgere og arbejdspladser, at det bliver nemmere at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Reglerne er nu skruet sammen, så medarbejdere har vanskeligt ved at blive ansat i fleksjob på deres hidtidige arbejdsplads, hvis de bliver ramt af sygdom eller nedslidning. Det har betydet, at antallet af fastholdelsesfleksjobs er faldet, og det gavner ingen. Vi skal med ændringerne sikre, at borgerne reelt fastholdes på arbejdsmarkedet, ikke udstødes, som mange oplever det i dag.

Camilla Gregersen, Dansk Magisterforening, Ellen Lykkegaard, 3F, Mona Striib, FOA, Elisa Bergmann, BUPL, Kim Simonsen, HK

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja der skal en lovændring til. Det her foreslåede ret til et fleksjob hvis man ønsker et sådant er et glimrende forslag.
At give en borger med minimal arbejdsevne et reelt valg, hvor ressourceforløb bliver et tilvalg uden at der er økonomiske negative konsekvenser i det ville være en kæmpe fremskridt.
Så bliver den pågældende borger sat i centrum og dennes behov tilgodeset.

Ikke som nu hvor det mest er de velfungerendes 'undt i rumpen' der tilgodeses.
Den selvretfærdiges misundelse på den uarbejdsdygtiges ret til at 'ligge på sofaen' og drive den af på den selvretfærdiges bekostning, selv om den selvretfærdige på ingen måde vil bytte liv.

Eva Schwanenflügel

Det er glædeligt at fagforeningerne træder mere aktivt ind i kampen for at få ændret loven om førtidspension og fleksjob.

Ressourceforløbene har vist sig at være i bedste fald meningsløse, og virker som et skruestik med fastholdende fattigdom. I værste fald har syge borgere oplevet at blive mere og mere syge, og mange er endda døde imens de stadig blev udredt for en mikroskopisk rest af arbejdsevne. Selv terminale cancerpatienter står for skud.

Der er ingen retssikkerhed for de udsatte syge mennesker, for kommunerne behandler selv klagerne. Hvis de endelig når til Ankestyrelsen, er dommen i ni ud af ti tilfælde til fordel for kommunerne. Såfremt sagen videreføres til domstolene, bliver der slet ikke taget stilling til sagens præmisser, da det forudantages at Ankestyrelsen altid har ret.

Der er ikke sket en lovændring, men blot en 'præcisering', hvilket ikke vil gøre nogensomhelst forskel i kommunernes praksis.
For måltallene er stadig de samme. Der skal spares et vist antal milliarder, og det reflekteres i de økonomiske incitamenter der gives kommunerne fra statens side.

Avisen.dk, 22. Januar 2018
"Blogger : Reformen af førtidspension og fleksjob satte måltal over mennesker"
https://www.avisen.dk/blogger-reformen-af-foertidspension-satte-maaltal-...

Altinget.dk, 4. Juni 2018
"Forfatter : Ministerium vildleder stadig om førtidspension og fleksjob"
https://www.altinget.dk/artikel/forfatter-ministerium-vildleder-stadig-o...?
ref=newsletter&refid=27890&SNSubscribed=true&utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=e-mail&utm_campaign=altingetdk