Læserbrev

Tolkegebyret er en dyr affære for alle

Da skandalehistorierne om dårlig tolkning rullede sidste år, lovede regeringen at sætte ind ved at sørge for opkvalificering og certificering af tolke. Men intet er sket siden
Debat
5. juni 2018

Da skandalehistorierne om dårlig tolkning rullede sidste år, lovede regeringen at sætte ind ved at sørge for opkvalificering og certificering af tolke. Intet er sket siden. I stedet har regeringen og støttepartierne valgt at straffe samfundets svageste for dårlig tolkekvalitet ved at genindføre tolkegebyret i sundhedsvæsnet. Således skal man betale 1.675 kr. for en tolk ved et hospitalsbesøg, hvilket er cirka syv gange mere, end hvad en tolk i gennemsnittet tjener i timen. At staten skal tjene på andres ulykke er direkte usmageligt.

Havde fornuften vejet tungere end værdiløse ideologiske paroler, ville regeringen først have fået undersøgt, hvilke personer, der anvender tolk, inden den begyndte at svinge pisken. I så fald ville man hurtigt kunne finde ud af, at den største del af tolkebrugerne udgøres af psykisk og fysisk syge, handicappede, ældre og analfabeter. Dette faktum gør den nye lov, som netop fritager de ovennævnte grupper for tolkegebyret, fuldstændig overflødig og ressourcespildende.

Derfor er loven om tolkegebyr udtryk for en uanstændig og forfejlet symbolpolitik, som alvorligt truer patientsikkerheden og pålægger staten masser af unødige udgifter og administrativt bøvl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her