Læserbrev

Trossamfund bliver ikke begunstiget

Det er kun delvist rigtigt, når ateisten Anders Stjernholm slår ned på religiøse foreningernes begunstigelser
Debat
29. juni 2018

I sit indlæg »Tag skattefordelene fra de religiøse foreninger« (Information den 18. juni) går ateisten Anders Stjernholm til angreb på de begunstigelser, han mener, de religiøse foreninger har – begunstigelser, der efter Stjernholms opfattelse har et nærmest uhyrligt omfang. Men oplysningerne er kun delvis rigtige.

For det første er det kun religiøse samfund uden for Folkekirken, der har ret til skattefradrag. Folkekirkens medlemmer får ikke et sådant fradrag.

Derfor lyder det utroligt, at statens indtægtstab skulle ligge i nærheden af en milliard kroner. Og i virkeligheden giver flere af samfundene gerne afkald på skattefradraget, hvis de kan få det offentlige til at kræve medlemsbidragene op, sådan som det er tilfældet for Folkekirken.

Når Stjernholm omtaler statens bidrag til Folkekirken på 750 millioner kroner som et »tilskud«, er det forkert. Det er en betaling for, at staten i forbindelse med den store udstykningsreform i 1919 fik overladt kirkens jordejendom uden at skulle betale det fulde beløb. Man skulle blot betale renterne, hvilket helt klart var en fordel for statskassen.

Samtidig har Folkekirken bevaret stort set alle de forpligtelser, der er forbundet med at holde kirkebygninger ved lige – en udgift, der i det store hele svarer til de penge, som staten betaler til præsternes lønninger. Hvis denne opgave bliver flyttet til staten, vil det være problemfrit at kræve, at Folkekirken selv lønner sine præster.

Og når Stjernholm mener, at en million danskere vil forlade Folkekirken, hvis kirkeskatten blev opkrævet af kirkerne selv, har han vist ikke forstået danskernes forhold til Folkekirken. De fleste danskere ønsker, at Folkekirken skal bestå, og de vil gerne være medlemmer af den. Folkekirken vil få et ekstra arbejde ved selv at sende regninger ud, men det vil næppe koste medlemmer. Valgmenighederne har mig bekendt ingen problemer med, at de selv skal opkræve deres bidrag, som de gør på grundlag af de oplysninger, de får fra Skat.

Sven Skovmand, medlem af De Radikales kirkeudvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Det tyder på, at Sven Skovmand, ikke er kommet ud af det forrige århundrede.
Sven Skovmand vrøvler, om den store udstykningsreform i 1919, at det kun er renter der betales ?
Så giv dog værdierne tilbage til folkekirken, og lad den så klare sig selv !