Kommentar

Alternativets identitære drøm

Uffe Elbæk og Alternativets projekt er i virkeligheden identitært. De vil ændre danskernes moral, traditioner, normer og værdier, fordi de grundlæggende opfatter os som udannede
Debat
26. juli 2018

For en uforstående grøn vælger kan det virke besynderligt, at et miljøparti som Alternativet, der står til en vælgeropbakning på fire procent, kan finde på at pege på sin egen formand som statsminister, og at de tilmed nægter at vælge side, hvis ikke de får deres vilje.

Enhver miljøvælger, som har fulgt lidt med i regeringens natur- og klimapolitik, må være skrækslagen ved tanken om, at deres stemme kan resultere i et genvalg af de borgerlige. Tænk lige på landbrugspakken, destruktion af miljøfagligheden i Miljøstyrelsen og ligegyldighed over for vores grundvand. Listen er uendelig lang.

Som tidligere bestyrelsesmedlem i Alternativet, der også har deltaget i partiets Politisk Forum, kender jeg partiet indefra og den tænkning, der ligger bag dem, der styrer Alternativets politik og strategi. Forklaringen er, at selvforståelsen i Liste Å er radikalt anderledes end hos andre politiske bevægelser. Partiet har en klar opfattelse af, at dets verdensbillede er den rigtige; at de har det korrekte menneskesyn.

Uffe Elbæk skriver i en kronik her i Information den 18. juli 2018, at Alternativet nu vil tage magten – for at forandre magten. Ja, målet er at lave om på borgernes moral, traditioner, normer og værdier, så vi bliver dannede nok til at være gode danskere for verden. Det gøres ved at ændre skolepolitik, indføre et nyt frihedsbegreb, etablering af nye fællesskaber samt indføre regulerende politik, så vi ændrer livsstil og adfærd.

Ultimativt er det ideen, at vores menneskesyn skal ændres radikalt, så vi kommer til at se ubetinget positivt på multikulturalisme, ligestilling, LGBT og feminisme. Partiet er således globalt identitært. Vi skal være verdensborgere i en ny, retfærdig, grøn og global orden, styret af FN gennem et verdensparlament.

Uffe Elbæk skriver i samme kronik, at »vi i Alternativet tror på, at der findes et progressivt flertal i befolkningen, hvis blot det får lov til at blive fremkaldt«. Det er noget af en antagelse, som forudsætter, at det lykkes for de progressive at ændre vores moral.

Skyld og skam

Efter at have rejst i Trump-land i USA, hvor jeg mødte en del vælgere, som er trætte af, at udviklingen er kørt dem forbi, kom jeg frem til, at de progressive bærer et stort ansvar for, at Trump blev valgt som præsident i 2016.

I lang tid har mange borgere i Midtvesten fået at vide, at det er deres skyld, at de ikke kan tilpasse sig globaliseringen, at de er racister og udannede. Det er dem, Clinton kaldte »deplorables« (de undværlige, red.). De korrekte og globale fortæller os andre, hvad god opførsel, tale og mening er! Det, som Alternativet kalder ’ny politisk kultur’.

Trump har i den grad forstået, at mange vælgere føler, at de er blevet påført en lidelse udefra fra en globaliseret elite, som undertrykker deres hjemmehørende følelser. Ved at tilbyde sig selv som en moralsk frelser, giver han menigmænd en moralsk ret til at være, som de er, tale som de vil, tænke som de vil. Ved at flytte skylden over til systemet og globaliseringen, kommer taberne fra udviklingen til at føle sig befriet fra åget af skam.

Alternativet gør det modsatte af Trump ved at sende skyld og skam til dem, der ikke forstår deres værdier. 

Forfatteren og historikeren Francis Fukuyama advarer direkte det progressive venstre imod identitær kommunikation, fordi det om noget fremmer en modreaktion til alt det, de progressive står for. Desværre taber miljøet også, fordi miljøkampen er blevet en del af den identitære værdikamp.

Nu prøver Alternativet med stor fanfare at påtvinge Mette Frederiksen (S) en identitær, progressiv politik. Hvis et flertal med DF, SF og S ej opnås, kan det være planen at påtvinge en anden tilflytterpolitik, stik imod et flertal af danskernes vilje. Mette Frederiksen kan blive tvunget til enten at gå af i utide eller bøje sig for partiets krav. Sidstnævnte vil være politisk selvmord. Et citat fra Uffe Elbæk på DR’s hjemmeside den 27. juni 2018:

»I det øjeblik, vi ikke er enige i den politik, der bliver ført, er vi klar til at vælte en regering – uanset om den er med Mette eller Lars.« Et parti som har værdien »ydmyghed« i sit værdigrundlag, vil åbenbart spille russisk roulette i dansk politik for at få lidt mere opmærksomhed.

Hvis du er en grøn vælger, som ønsker et bedre miljø i Danmark, bør du nok stemme mere strategisk end på Liste Å. For det er usikkert, hvad der kommer til at ske, hvis partiet får de afgørende mandater. Men en ting er sikker: Alternativet ønsker at ændre vores sind, moral, psyke og identitet, så den passer ind i deres verdensbillede – uanset, om det er muligt eller ej.

Niels Poul Dreyer er tidligere bestyrelsesmedlem af Alternativet Storkreds Sjælland

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Okkels

Uffe Elbæks statsminister-udmelding er politisk umoden: Grundreglen i politik er, at man ikke skal lade ønsket om det bedste forhindre det næstbedste eller tredjebedste. - Men Dreyer - godt hjulpet af debatredaktøren - klandrer Hillary Clinton for noget hun ikke har sagt og nok heller ikke ment, når de tror, at de 'deplorables' betyder de 'undværlige': ​'​I lang tid har mange borgere i Midtvesten fået at vide, at det er deres skyld, at de ikke kan tilpasse sig globaliseringen, at de er racister og udannede. Det er dem, Clinton kaldte »deplorables« (de undværlige, red.). Jeg studsede (naturligvis) og slog op i B. Kjærulff Nielsens store røde ordbog.. I den kan man læse, at ordet betyder 'meget beklagelig', 'yderst uheldig', 'meget sørgelig', 'begrædelig' og 'elendig'. - Og det er ikke det samme som at være 'undværlig'.

​Men Dreyer og Reiter er ikke alene om misforståelsen.​ Andre begår lignende samme fejl - se fx www.kristeligt-dagblad.dk/debat/den-amerikanske-revolution.-hvis-ikke-de... ...

Jan Damskier, Steffen Gliese, Trond Meiring, Niels Jacobs og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Okkels

I min første kommentar nævnte jeg Informations debatredaktør Gry Inger Reiter som medansvarlig for fejloversættelsen. Det vil jeg gerne undskylde - hun er på ferie til en uge ind i august, så det er formentlig Mathias Sindberg, der har været emsig og indsat den forkerte oversættelse.

Mikael Aktor

Hvorfor hæfter forfatteren begrebet "identitær" på Alternativets politik? Som vi har forstået fra bl.a. kronikker tidligere på året af personer, der selv kalder sig identitære, så er det identitære jo nærmest modsætningen til multikulturalismen. De identitære vil etnisk-kulturel adskillelse (etniciteter skal blive i de områder, hvor de hører hjemme), hvor multikulturalisterne vil sameksistens. Gad vidst hvad forfatteren egentlig mener? "Identitetspolitisk"? "Kulturrelativistisk"?

Ib Gram-Jensen

Bortset fra oversættelsesfejlen ("deplorable" har en række forskellige, til dels mere eller mindre nedsættende betydninger, hvad Clinton mente var sandsynligvis noget i retning af "beklagelsesværdige" forstået som "dårligt stillede"), mener Niels Poul Dreyer så, at man bare skal tale de konservative i Midtvesten efter munden? En af den amerikanske arbejderbvægelses store svagheder har altid været splittelsen efter etnicitet, race, religion og køn - en svaghed i forhold til arbejdsgiverne, som så igen har gjort slagsmålet mellem de forskellige lønmodtagergrupper til den mest umiddelbart realistiske strategi, i det mindste for dem med de bedste muligheder for at holde andre fra de bedste jobs. Er det så forkasteligt at kritisere for eksempel racismen, ikke blot principielt, men også fordi den faktisk svækker lønmodtagerne? Måden, man gør det på, er naturligvis ikke ligegyldig, men kritikken af de forskellige lønmodtageres gruppeegoisme frem for solidaritet er vel ikke ligefrem forkert eller meningsløs?

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Henrik Okkels anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Oversættelsen af deplorable er vel lige netop deplorable og tilmed undværlig.
Ovenikøbet må vi se Trump som indsigtsfuld og behjertet: "Ved at flytte skylden over til systemet og globaliseringen, kommer taberne fra udviklingen til at føle sig befriet fra åget af skam.", mens alternativet fremstår blakkede: "Alternativet gør det modsatte af Trump"
Helt i overensstemmelse med Fukuyama, der advarer direkte det progressive venstre imod identitær kommunikation, fordi det om noget fremmer en modreaktion til alt det, de progressive står for - selvom vi ikke er ens.

Jens Thaarup Nyberg

rettelse: "mens alternativet fremstår blakkede" -> " og alternativet dermed blakkede"

Eva Schwanenflügel

Fra vocabulary.com :
"Deplorable is an adjective used to describe something extremely bad or unfortunate, like the deplorable destruction and loss of life in Japan after the earthquake and tsunami."

Deplorable har således ikke betydningen "de undværlige", som læserbrevet påstår.
Det er et langt værre ord.

Eva Schwanenflügel

Den mest korrekte oversættelse til dansk er "de foragtelige".

Jens Thaarup Nyberg

De miserable, for de behjertede.

Niels Poul Dreyer

Hvis det var mig der skulle oversætte Deplorables vil jeg nok benytte mig af ordret "Ynkelige" men de foragtede er også en godt synonym. "Mener Niels Poul Dreyer så, at man bare skal tale de konservative i Midtvesten efter munden" Ikke nødvendigvis, men argumentation, kommunikation skal tage udgangspunkt i deres situation. Man skal bringe temaer og emner der er relevante for dem, fx frihandel, lønudvikling, jobmuligheder, arbejdsmarkedspolitik. Hvor meget arbejdsmarkedspolitik findes der hos de progressive i dag De interesser sig for mulitikultur, kunst og iværksætteri. Altså dem, der vil bruge offentlige midler til deres "iværksætter" venner.

Jens Thaarup Nyberg

Niels Poul Dreyer
Det såmænd ikke fordi jeg er meget uenig med dig, kun at kommunikationsstrategi ikke gør meget, når den står alene.
Trumps forsøg med straftold kan, for mig at se, kun gøre situationen værre for de beklagelige, der, for en del, skulle leve af at producere på grundlag af råvarer som nu er fordyrede ved toldsatser (stål og aluminium), og, for en anden del der skal til at bryde kul igen, en dyr energikilde. Altsammen tiltag der sætter prisen på produkterne op og som, i markedskonkurrencen, derfor må modregnes i de ansattes løn. Derfor Les Miserables, sat i en beklagelig situation - ligesom resten af verden, der grues for næste træk.

En passant, jeg ser Trump som en amerikansk Jeltsin, inspireret af denne artikel:
https://medium.com/insurge-intelligence/from-russia-with-revenge-536b259...

Jan Damskier

Hvilket parti vil Dreyer stemme på ved næste valg?

Ib Gram-Jensen

Niels Poul Dreyer, generaliseringer kan blive lidt for overdrevne - enten må man definere, hvem man egentlig mener med "de progressive", eller også er det lidt for flot at påstå, at de kun interesserer sig for multikultur, kunst og iværksætteri. Eller Bernie Sanders m.fl. er måske ikke progressive?

Er Alternativet "identitært" spørger NPD ?
Ja, det er det. Partiet er gennemsyret af Moralsk Styring. Udadtil opleves der pegefinger-budskaber, såsom "Du skal lade være med at flyve ! Du skal lade være med at spise kød !" etc. Det skaber skyld og skam, som NPD påpeger, hos dem der lytter, og forsøger at gøre noget. Opgaven er bare for stor, og diffus for den enkelte. Det er et helt system der skal ændres. Det kan den enkelte ikke tage ansvaret for.
Indadtil er der en voldsom moralsk styring: Medlemmer og aktive trues til tavshed, hvis ikke partilinjen overholdes. Flere har været til "moralsk psykologisk genopdragelse", og mindst én er blevet smidt ud, for at skabe intern debat. Der afholdes "samtaler" med Hovedbestyrelsen, som har et procespapir med 4 niveauer for alvoren: "OBS" eller "Før-eksklusion". Kontrollen minder om Maoistisk morallære, som Tvind benyttede /benytter i inderkredsen.
-
Folk vil dog gennemskue ensretningen, og specielt fordi det står i skærende kontrast til partiets profil: POLA'er med debat for alle, politik der skabes nedefra, mm.
Jeg har oplevet det igennem 2 år, som valgt til tillidshverv, og som aktiv organisator, tæt på inderkredsen. Helt inde i en periode.

Niels Poul Dreyer

Jeg anbefaler at stemme på SF eller Socialdemokraterne, så vi er sikre på at vælte den borgerlige regering!