Klumme

Den amerikanske venstrefløj er på vej ud af sin identitetskrise

Det er ikke kun post-Sanders bevægelsen med den unge New Yorker-komet Alexandria Ocasio-Cortez i spidsen, der arbejder på at genopfinde den amerikanske venstrefløj. En nyfunden energi florerer bredt blandt de progressive – fra Obamas tidligere taleskriver til medstifteren af Occupy Wall Street
I sit portræt af Alexandria Ocasio-Cortez skrev chefredaktør for The New Yorker, David Remnick, at den unge demokratiske socialist »holder sine fordømmelser af Trump på et minimum, som om kritikken siger sig selv«. En politisk selvtillid, der vidner om, at det er et reelt politisk program og ikke blot et oprør mod udyret, der står i centrum, skriver Nikola Gøttsche i dagens klumme.

I sit portræt af Alexandria Ocasio-Cortez skrev chefredaktør for The New Yorker, David Remnick, at den unge demokratiske socialist »holder sine fordømmelser af Trump på et minimum, som om kritikken siger sig selv«. En politisk selvtillid, der vidner om, at det er et reelt politisk program og ikke blot et oprør mod udyret, der står i centrum, skriver Nikola Gøttsche i dagens klumme.

Hilary Swift

2. august 2018

For godt syv år siden sendte to redaktører af det canadiske aktivistmagasin Adbusters en mail til bladets abonnenter, hvori de opfordrede til at oversvømme downtown Manhattan med festivaltelte og suppekøkkener – Wall Street skulle besættes.

Målet var at reducere politikernes korrumperende afhængighed af kampagnefinansiering, forbyde højfrekvent aktiehandel og belyse den groteske økonomiske ulighed. Som bekendt knækkede Occupy Wall Street-bevægelsen efter et par måneder, og aktivisterne, der havde overrendt Zuccotti Park med soveposer og papskilte, tog hjem og sov i deres egne senge.

Alligevel kaldte Micah White, den ene af de to medstiftere, protestbevægelsen for en »konstruktiv fiasko«. Occupy Wall Street havde gjort det klart, at de traditionelle antagelser om, hvordan man gennemfører sociale omvæltninger, var forældede. Gadedemonstrationen var blevet et impotent politisk redskab – der måtte nye taktikker til. Og det betød først og fremmest fokus på at vinde valg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Anders Graae
 • Steffen Gliese
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Morten Hjerl-Hansen
 • Frede Jørgensen
Alvin Jensen, Anders Graae, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Morten Hjerl-Hansen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Demokraterne i Repræsentanternes hus har netop nikket ja til Trumps forslag om et 708 mia.$ forsvarsbudget for 2019. Stigningen fra 2018 er større end hele Ruslands årlige forsvarsbudget! Forsvarsbudgettet skal nu videre til senatet. og demokraterne skal tilbage til at kalder sig "#Resistance" til Trump, men i realiteten er de det jo bare ikke. Det de - og deres donorer vil kæmpe imod, er venstesnoede demokrater som Alexandria Ocasio-Cortez.- Og man kan vel godt forstå dem. Ocasio-Cortez forslag om singlepayer sundheds-system gør jo demokraternes donorer i forsikrings-selskaberne overflødige, når det handler om sundhed. Og den stakkels medicinalindustri vil aldrig kunne holder deres høje priser. Så nu er det at alle de penge de har betalt til demokrater som Chuck Schumer og Nancy Pelosi, skal betales tilbage i form af demokraternes udelukkelse af Ocasio-Cortez og resten af venstrefløjen fra al indflydelse.

Alvin Jensen, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Anders Reinholdt, Bettina Jensen, Niels Erik Philipsen, Ivan Breinholt Leth, Torben K L Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ku' være det smittede af de dele af den danske venstrefløj, der i vid udstrækning bruger USA-universiteter og colleges som referenceramme. Tænk om den samme personkreds på den danske venstrefløj opdagede, at der også er en verden udenfor Pærekøbing og United Bluff. Går ud fra at det skyldes, at man ikke læser hverken tysk eller fransk?

Alvin Jensen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg tror, vi glemmer (ofte!), at det amerikanse politiske landskab ser meget anderledes ud end det danske. Netop fordi man her stemmer, og vælger politikere, i enkeltmandskredse! Det betyder, at der i Repræsentanternes Hus sidder konservative demokrater fra sydstaterne, f.eks. fra Georgi, Alabama mm. og fra stater som Montana, Idaho, Wyoming, og mere progressive/liberale republikanere fra f.eks. Californien, Oregon, Washington State mm.

I det amerikanske senat kan man en forholdsvis progressiv liberal poiltiker fra Republikanerne, siddende fra Californien, eller Vermont, ligesom du, også i Senatet, kan have en forholdsvis konservativ demokrat siddende fra f.eks. Texas, Iowan, North Carolina mm.

Derfor tæller man i USA ikke partier, som vi gør herhjemme, men hoveder, der sidder på politikere!
Og derfor kan venstrefløjsdemokrater altså godt vinde et sæde, et mandat, i både Senatet og i Repræsentanternes Hus i USA!

Bjørn Pedersen

Tja, hr. Gøttsche, det er nok en start, men den amerikanske befolkning består som bekendt af andet end demokratiske vælgere i The Bronx. Selv blandt Demokrater er en repræsentant for åbent opgør med kapitalismen, suspekt. Det bør snarere ses som en foræring til Republikanerne til midtvejsvalget. Perfekt skræmmeksempel til den almindelige amerikaner: "En stemme på Demokraterne er en stemme på Venezuelansk socialisme!" .

Men alligevel, det kan måske føre til et skifte i "the Overton window", i hvad politikere kan tillade sig at sige offentligt uden den brede befolknings fordømmelse. Hvis Cortez ses som for radikal, kan det pludselig være at en socialdemokrat fremover kan blive set som acceptabelt moderat. Det i sig selv ville også være fremskridt.